Kultūras ziņas

Mūziķis Kaspars Roga debitē kā dramaturgs

Kultūras ziņas

"Carnival Youth" ieņem Botānisko dārzu

Mūzikā interpretē Broņislavas Martuževas dzeju

Mūzikā interpretē Broņislavas Martuževas dzeju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

28.maijā Lubānas pilsētas kultūras namā pirmizrādi piedzīvos koncertuzvedums "Rakstītāja", kas veltīts dzejnieces Broņislavas Martuževas 90.jubilejai. Koncertuzvedums tapis Latvijas Radio kora diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā sadarbībā ar komponistiem Mārtiņu Braunu, Imantu Kalniņu, Jāni Lūsēnu un Valtu Pūci.

Muzikālais stāsts "Rakstītāja" vedīs pa Broņislavas Martuževas (08.04.1924.-13.02.2012.) dzīves takām, atklājot dažādas dzejnieces bagātā mūža epizodes, viņas pārdzīvojumus, sapņus un ilgas. Broņislava Martuževa aizgāja mūžībā 2012.gada februārī, atstājot deviņus dzejoļu krājumus, kuros izjustā, vienkāršā valodā un ar vissvētāko mīlestību runājusi par savu dzimteni un Latvijas vēstures notikumiem. Mīlestību pret savu novadu, tautu un tās folkloru dzejniecē nespēja iznīcināt ne padomju režīms, ne Sibīrijas soda nometnes. "Rakstītāja" būs neliels atskats uz Broņislavas Martuževas grūto, bet bagātīgo dzīvi.

Šis vakars būs gan atcerēšanās, gan piemiņa, gan milzīga pietāte pret Broņislavas radošo darbu un arī dzimšanas dienas sajūtas veidošana," saka diriģents Sigvards Kļava.

Sigvards Kļava piebilst, ka liela daļa no koncerta repertuāra būs pirmatskaņojumi, tāpēc Latvijas Radio korim un solistiem vēl izskan pēdējie mēģinājumi. Kopā ar koristiem dziedās arī soliste Ieva Kerēvica.

Gan tas, kā Broņa runā ierakstos, gan tas, kā dzied, atgādina man manu vecmammu un viņas māsas, kuras bija stipras sievas," atklāj Ieva Kerēvica.  

Koncertuzvedumā "Rakstītāja" piedalās Ieva Kerēvica (balss), Gundega Krūmiņa (balss), Daumants Kalniņš (balss, oboja), Jānis Strazdiņš (balss), Indulis Cintiņš (vijole), Aldis Liepiņš (klavieres), Ivo Krūskops (sitaminstrumenti), Artūrs Noviks (akordeons), Mareks Auziņš (kontrabass), kā arī režisors Roberts Rubīns, Latvijas Radio koris un  diriģents Sigvards Kļava. Programmā skanēs Jāņa Lūsēna, Mārtiņa Brauna, Valta Pūces, Imanta Kalniņa dziesmas ar Broņislavas Martuževas dzeju. Koncertuzveduma "Rakstītāja" pirmizrāde notiks 28.maijā Lubānas pilsētas kultūras namā, dienu vēlāk tas izskanēs Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē, bet Rīgā - mūzikas namā "Daile" 30.maija vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti