Labrīt

Kopš Covid krīzes Latvijas parāds pieaudzis vairāk nekā par miljardu, būs jāaizņemas vēl

Labrīt

Rosina minimālās sociālās apdrošināšanas iemaksas veikt vismaz no minimālās algas

Maija sākumā klajā nāks komponista Riharda Dubras pirmais simfoniskais albums

Mūžīgā optimista vēstījums. Klajā nāks komponista Riharda Dubras simfoniskās mūzikas albums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ar savu dziļo, pārlaicīgo un cerīgo vēstījumu Riharda Dubras mūzika šobrīd šķiet īpaši aktuāla, atzīst diriģents Atvars Lakstīgala. Viņš kopā ar Liepājas simfonisko orķestri un čellistu Ēriku Kiršfeldu ierakstījis Riharda Dubras pirmo simfonisko albumu, kas klajā nāks maija sākumā. Albumā iekļauta Dubras 2. simfonija un skaņdarbs ''Mystery of His Birth” (''Viņa piedzimšanas mistērija'') – tā pat saucas arī pats albums.

Pasaulē Rihardu Dubru vairāk pazīst kā vokālās mūzikas komponistu, bet viņš ir arī izcils simfoniķis, uzsver ilggadējs viņa sadarbības partneris, diriģents Atvars Lakstīgala, un šo komponista šķautni arī atklās jaunais un viņa pirmais simfoniskās mūzikas albums, ko, pēc diriģenta domām, Rihards Dubra jau sen bija pelnījis.

Albums saucas ''Mystery of His Birth”, un tajā iekļauts skaņdarbs ar tādu pašu nosaukumu, ko Liepājas simfoniskais orķestris ierakstījis kopā ar čellistu Ēriku Kiršfeldu, kā arī Riharda Dubras 2. simfonija, kas ir pirmatskaņojuma koncerta ieraksts.

Lai arī abi skaņdarbi sarakstīti pirms aptuveni pieciem gadiem, šobrīd tie izskan jo sevišķi uzrunājoši, uzskata Atvars Lakstīgala.

“Riharda mūzika ir ļoti īpaša. Varbūt īpašu spēku tai piešķir tas, ka iedvesmu savai mūzikai viņš smeļas no augšas. Vismaz es to tā sajūtu.

Tur ir ļoti daudz no garīgās dimensijas. Un arī man, veidojot savas interpretācijas, savus koncertus, ir tieši tāpat. Man ir ļoti svarīgi smelties iedvesmu no Dieva, un līdzīgi kā Rihardam tas palīdz sasniegt labāku rezultātu,” atzīmē Atvars Lakstīgala.

“Tiešām ļoti patīkama šī sadarbība, arī ar Ēriku Kiršfeldu viegli un organiski noritēja ierakstu sesija, jo mums visiem šī domu un jūtu pasaule sakrita.”

Pats komponists uz jautājumu par viņa simfonisko darbu aktualitāti tieši šodien atbild, ka tik augstas idejas saviem darbiem neuzdrīkstas piešķirt, bet pieļauj, ka viņa kā mūžīgā optimista vēstījums var būt noderīgs ikvienā laikā.

Rihards Dubra stāsta: “Kad es esmu rakstījis šos abus darbiņus, doma ir bijusi par to, ka vispār jau mēs dzīvojam tādā dīvainā laikā, ka ik pa brīdim notiek kas neparedzēts, kaut kas tāds, kas mūs satricina, vieš nemieru un neļauj bez stresa dzīvot. Un tā mana būtība ir tāda, ka es savā ziņā tomēr esmu liels optimists, un es parasti ar savu mūziku cenšos kaut kādu mieru, labestību, prieku mēģināt vairot cilvēkos, kuri to klausās. Cerams, ka tas arī šajā laikā ir noderīgi.”

Savai 2. simfonijai iedvesmu viņš guvis Jāņa Atklāsmes grāmatā, kas ir viņa vismīļākā grāmata no Jaunās Derības. Pirmajā brīdī tas var šķist pretrunā ar viņa mūzikas gaišo vēstījumu, jo Jāņa Atklāsmes grāmatu mēdz dēvēt arī par “Apokalipsi”, un tajā ir daudz ļoti šausminošu ainu. To nenoliedzot, komponists kā dominējošo tajā tomēr redz gaismu un prieka apsolījumus.

Turklāt viņu ļoti saista šajā tekstā ietvertais noslēpums un mistika, kas ir arī visas mūsu dzīves atspulgs un arī tās skaistums.

“Neskatoties uz visu, ko mēs te esam gadu tūkstošos sasnieguši, tomēr pasaule ir pilna ar mistiskām un absolūti no racionālā viedokļa neizskaidrojamām lietām, un tas mani patiešām fascinē, man šķiet skaisti, ka tā ir,” spriež komponists.

“Jo, ja mēs varētu pilnīgi visu izskaitļot un izskaidrot, vai tikai nebūtu tā, ka mēs paši kļūtu mazliet līdzīgi robotiem un zaudētu kaut ko no mūsu jūtām, no mūsu kaut kādām iepriekš neparedzētām darbībām, ko mēs veicam, vai zaudētu varbūt to, ko mēs saucam par intuīciju.

Man liekas, pasaule būtu daudz neinteresantāka un bālāka, ja nebūtu šo mistisko lietu. Mani tas vienmēr ir saistījis, un es ļoti daudz mūzikā ar to arī cenšos darboties, galu galā pati mūzika ir viena liela mistika.”

Rihards Dubra šobrīd dzīvo mājās, attālināti veic skolotāja darbu Ventspils mūzikas skolā un komponē mūziku. Priecājas, ka ir vairāk laika un var arī daudz vairāk pastrādāt dārzā.

Nacionālā ierakstu kompānija “Skani” tikko laidusi klajā singlu no komponista Riharda Dubras pirmā simfoniskā albuma “Mystery of His Birth”, bet viss albums klajā nāks maija sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti