Mūžībā devies lietuviešu komponists Fausts Latēns

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lietuvā 64 gadu vecumā miris komponists, teātra un kino mūzikas autors, Lietuvas Nacionālās kultūras un mākslas prēmijas laureāts Fausts Latēns.

Par komponista nāvi naktī uz trešdienu vietnē "Facebook" paziņojusi viņa meita, aktrise Elžbeta Latēnaite.

Fausts Latēns radījis mūziku vairāk nekā 200 izrādēm, tai skaitā visiem režisora Rima Tumina iestudējumiem un vairākiem Eimunta Nekrošus darbiem, kā arī četriem desmitiem dokumentālo filmu un spēlfilmu.

Laikā no 1989. līdz 1991. gadam vadījis Viļņas leļļu teātri "Lele", no 1996. gada – Lietuvas Valsts akadēmisko drāmas teātri, 1999. un 2000. gadā pildījis Nacionālā drāmas teātra ģenerāldirektora pienākumus, bet no 2000. līdz 2004. gadam kopā ar režisoru Rimu Tuminu vadījis Viļņas Mazo teātri. Divas reizes bijis Lietuvas kultūras ministra vietnieks, kā arī bijis Lietuvas kultūras atašejs Krievijā. 2013. gadā godalgots ar Nacionālo kultūras un mākslas prēmiju.

"Viņš domāja notīs, domāja par dzīvi kā par skaņdarbu," pieminot Latēnu, ziņu aģentūrai BNS sacījis komponista draugs, režisors un Maskavas Vahtangova teātra mākslinieciskais vadītājs Rims Tumins, kas ar viņu cieši sadarbojies trīsdesmit gadu garumā.

Vienlaikus režisors atzinis, ka Latēnā viņu visvairāk valdzinājusi "dedzīga vēlme būt par daļu no teātra" un visas savas izrādes viņi veidojuši kopīgi. "Viņš būtu bijis arī labs, talantīgs režisors," piebildis Tumins.

Muzikologs Viktors Gerulaitis atzinis, ka Latēns bijis īpaši mīlēts Maskavas teātra cilvēku un intelektuāļu aprindās, īpaši Vahtangova teātrī, kur pēdējā laikā strādājis. Savukārt Tumins pastāstījis, ka Latēns saņēmis ļoti daudz piedāvājumu no citiem Krievijas teātriem un nesen apbalvots ar starptautisko godalgu "Baltijas zvaigzne" Sanktpēterburgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti