Mūžībā devies komponists un skaņu režisors Ungars Savickis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Trešdien, 10.oktobrī, mūžībā devies komponists un ilggadīgs Latvijas Radio skaņu režisors Ungars Savickis. Kā komponists viņš sadarbojies ar gandrīz visiem 70. un 80.gadu populārākajiem dziedātājiem, bet visvairāk ar ansambli “Eolika”. Viņš radījis mūziku vairāk nekā 200 teātra izrādēm un Radioteātra iestudējumiem.

„Katrs padarītais darbs dod prieku, ja tas izrādās kādam vajadzīgs," tā mēdza teikt Ungars Savickis.

To, ka viņa darbs bija vajadzīgs, apliecina tie daudzie tūkstoši radioteātra klausītāju, kurus 40 gadu laikā pie radiouztvērējiem aicinājuši Ungara veidotie iestudējumi: lugas, dramatizējumi, kompozīcijas, dzejas un prozas lasījumi.

Universāls speciālists, kurš caur skaņu uzburs jebko – tā var teikt par Ungaru Savicki. 2000 ierakstu – tāds ir Ungara mūža devums Latvijas Radio. Viņš bija arī mūziķis, kurš radījis mūziku vairāk nekā 200 teātra izrādēm un Radioteātra iestudējumiem. Visvairāk sadarbojies ar Latvijas Valsts leļļu teātri, izrādes ar komponista mūziku iestudētas gan Dailes teātrī, gan Jaunatnes teātrī, gan arī daudzos Tautas un leļļu teātros Tallinā un Kauņā. Ungars bija pirmais audioreklāmu izgatavotājs Latvijā.

Ungars Savickis bija profesionālu organizāciju dalībnieks: Latvijas Teātra darbinieku savienības biedrs, Latvijas autoru apvienības biedrs, Latvijas Komponistu savienības biedrs. Saņēmis vairākas balvas dziesmu konkursos un Latvijas Nacionālās radio un televīzijas padomes balvas nominācijā Gada labākais skaņu režisors.

Alda Briede stāsta par Ungaru Savicki
00:00 / 01:06
Lejuplādēt

Kā ļoti meistarīgu un talantīgu skaņu režisoru viņu raksturo Latvijas Radioteātra producente Alda Briede, kas ar viņu ilgus gadus plecu pie pleca strādājusi kopā.

“Ar Ungaru varbūt bija ļoti sarežģīti un tajā pašā laikā – viegli strādāt, tāpēc ka Ungaram bija īpašs talants. Varbūt tāpēc arī, ka viņš pats komponēja, ļoti labi izjuta un saprata mūziku. Viņš varēja vienu sekundi “dancināt” pusstundu, lai tā sekunde skanētu tā, kā viņš bija iecerējis. Viņš bija perfekcionists. Un cilvēciski, kad bija pie labas veselības, bija ļoti asprātīgs, smaidīgs. [..] Viņš bija burvīgs kolēģis, ar kuru prieks sastrādāties. Tā, kā bija ar Ungaru, nebūs vairs nekad. Otra Ungara nav. Ungars mums ir vienīgais,” saka Briede. 

Atvadīšanās no Ungara Savicka notiks 16.oktobrī pulksten 15.00 Rīgas Krematorijas Lielajā zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti