Mūžībā devies komponists Juris Ābols

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mūžībā devies komponists Juris Ābols, aģentūru LETA informēja Latvijas Komponistu savienībā.

Ābols dzimis 1950.gada 16.aprīlī Rīgā, gleznotāja Ojāra Ābola un filoloģes Mirdzas Ābolas ģimenē.

Beidzis Latvijas Valsts konservatoriju Jāņa Morica flautas klasi, 1972.gadā saņemot pedagoga un koncertizpildītāja diplomu, kā arī Ādolfa Skultes kompozīcijas klasi 1982.gadā. Pēc tam darbojies kā brīvmākslinieks. 

Ābols no 1976.gada līdz 1978.gadam muzicējis Latvijas Nacionālās operas orķestrī. Valsts neatkarības atgūšanas laikā darbojies publicistikas jomā, spēlējis klavieru trio kopā ar komponistu Edmundu Goldšteinu un vijolnieku Jāni Bulavu, atskaņojot klasisko, latviešu komponistu, kā arī savu mūziku.

Ābols no 1998.gadam līdz 2005.gadam strādājis par ērģelnieku katoļu baznīcas mūzikas sfērā Francijā, Strasbūrā. 

Kopš 1987.gada Ābols ir Latvijas Komponistu savienības biedrs.

Latvijas Komponistu savienībā norādīja, ka Ābols bija ļoti kolorīta personība Latvijas kultūrtelpā ar savdabīgu un neatkarīgu domāšanu - no tēva mantojis filozofisko pasaules uztveri, kas centrēta humānismā un pasaules sociālo procesu skatījumā to sarežģītajās kopsakarībās, kontekstos un šķērsgriezumā. 

"Jau sākot ar pirmajiem aprobētajiem darbiem ("Piecas latviešu dejas", Prelūdija un Tokāta) tematikas centrā - pārdomas par cilvēku, viņa iekšējo pasauli, iesniedzoties pat zemapziņas dziļākajās dzīlēs, kam veltīts krietns, psihodēliski iecentrētu skaņdarbu daudzums jau kopš 80.gadu sākuma," norādīja komponistu savienībā.

Ābols bija kultūrvēstures, seno kultūru un civilizāciju pazinējs. Viņa interešu lokā bija arī etnoģenēze un senās ciltis, kuru pētniecība rezultējusies ar "Baltobalkānistikas Enciklopēdijas" sastādīšanu un atsevišķiem pētījumu manuskriptiem.

Šā gada 12.oktobrī Latvijas Radio koncertstudijā izskanēja programma "Tīrs Ābols", kas tika veltīta komponista 70 gadu jubilejai, atspoguļojot autora oriģinālo rakstību un akcentējot viņa idejas par garīgās ekoloģijas nepieciešamību.

Atvadīšanās no komponista notiks piektdien, 20.novembrī, plkst.11 Rīgas krematorija mazajā atvadu zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti