Mūžībā devies grupas «Dakota» līderis Edvīns Zariņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mūžībā devies populārais kantri mūziķis un grupas "Dakota" līderis Edvīns Zariņš, vietnē "Facebook" paziņojis bundzinieks Gundars Lintiņš.

Edvīns Zariņš dzimis 1954. gada Rīgā, audzis pie vecāsmātes Čiekurkalnā un jau 4 gadu vecumā sāka mācīties spēlēt vijoli, kuras spēli apguva arī Rīgas 1. bērnu mūzikas skolā. Pusaudža gados nākamais mūziķis aizrāvās ar sportu – spēlēts hokejs un futbols, Zariņš nodarbojies arī ar cīņas sportu.

Bet apmēram 14 gadu vecumā viņš tika pie savas pirmās ģitāras. Vispirms, protams, kopētas ārzemju grupas, Edvīns pievienojās vispirms skolas, tad TTP kluba ansamblim kā ģitārists un sāka sacerēt savas pirmās dziesmas. Par šīs grupas, neoficiāli sauktu „Prauli”, vadītāju kļuva Gunārs Freidenfelds. Un par savu pirmo lielo skatuves pieredzi Edvīns Zariņš sauc 1972. gada „Liepājas dzintaru”.

Ar Kasparu Dimiteru un Ivaru Godmani pie bungām tika veidots nākamais ansamblis, kura repertuāru veidoja grupas „Creedence Clearwater Revival” dziesmas.

Pēc dienesta armijā Zariņš pievienojas Bauskas mūziķiem, viņu ballīšu ansamblis pakāpeniski kļūst par vietējā kultūras nama kolektīvu, kas 1979. gadā ieguva nosaukumu „Dālderi”. Gandrīz kopš šī laika Zariņa repertuārā bija pašsacerētā dziesma „Dzeltenie aizkari”. „Dālderi” pastāvēja līdz 1983. gadam, turpmākajos gados Zariņš turpināja muzicēt uz savu roku, līdz 1988. gadā atjaunoja „Dālderus” jau ar citu mūziķu sastāvu, taču arī šī projekta mūžs nebija ilgs.

1996. gadā Edvīns Zariņš izveidoja kantrī grupu „Dakota”. Tolaik šis stils Latvijā vēl nebija īpaši iecienīts, tālab pirmajos darbības gados Zariņa vadītā mūziķu komanda bieži uzstājās Lietuvā, kur arī noticis šī ansambļa pirmais koncerts. „Dakotas” pirmais albums („Klaidoņa pasakas”) tika nominēts Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvai, otrais („Vakariņas piecatā”) un trešais („Viss vēl būs”) to arī ieguva, gandrīz visas to dziesmas ir Edvīna Zariņa komponētas.

2013. gadā Edvīns Zariņš tika uzņemts Latvijas mūziķu Slavas alejā Liepājā, liecina Latvijas Radio arhīvs.

Piedāvājam noklausīties 2015.gada Latvijas Radio interviju ar mūziķi Edvīnu Zariņu:

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti