Mūžībā devies diriģents un komponists Jānis Kaijaks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

89 gadu vecumā mūžībā devies diriģents, komponists un pedagogs Jānis Kaijaks (1931–2021), vietnē “Facebook” vēsta Rīgas Kristus evaņģēliski luteriskā draudze.

Komponists un diriģents Jānis Kaijaks dzimis 1931. gada 20. decembrī Rīgā. Beidzis Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolu kordiriģēšanas specialitātē, Latvijas Valsts konservatorijas kompozīcijas un simfoniskā orķestra diriģēšanas klases.

Bijis Rīgas Operetes teātra diriģents, mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents, Altaja apgabala simfoniskā orķestra galvenais diriģents, Novosibirskas operetes teātra galvenais diriģents. Pasniedzis dziedāšanu dažādās Rīgas skolās, bijis pedagogs Jelgavas mūzikas skolā, Latvijas Valsts konservatorijas (šodien – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija) pedagogs un docents. Kaijaks bijis 21. Vispārējo latviešu dziesmu svētku diriģents.

Maestro izaudzinājis daudzas mūziķu paaudzes. "Visu mūžu man nācies būt pedagogam, jo visi kolektīvi, kas bijuši manā pārziņā un kurus esmu vadījis, visbiežāk nav bijuši augstākās raudzes jeb pirmās klases mūziķi. Lai viņi kļūtu labāki, lai izstrādātu muzicēšanas kvalitāti, daudz esmu strādājis, arī Sibīrijā un Novosibirskā — tā visa bija mana skola, akadēmija,” reiz sacīja meistars.

2015. gadā pirmoreiz Lielās mūzikas balvas vēsturē tika piešķirta balva par talantu audzināšanu – to saņēma pedagogs, diriģents un komponists Jānis Kaijaks. Viņam piešķirtā balva ir arī goda parādīšana operetes žanram, kam meistars veltīja lielu daļu sava mūža, būdams Operetes teātra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents (1974–1992), un arī vēlāk.

“Kristus draudze ir saņēmusi skumju vēsti – 89 gadu vecumā pēc ilgas cīņas ar Covid-19 mūžībā devies mūsu mīļais ērģelnieks Jānis Kaijaks,” raksta draudzes pārstāvji. “Komponista, diriģenta, jauno talantu audzinātāja, Lielās mūzikas balvas laureāta Jāņa Kaijaka vārds Latvijas mūzikas vēsturē ierakstīts spoži un stabili. Visu mūžu viņa interešu lokā bija arī garīgā mūzika. Draudzē Jānis Kaijaks bija dziļi cienītais Maestro, kurš daudzus gadus ik svētdienu sēdās pie mūsu ērģelītēm. Draudzes vajadzībām tapa arvien jaunas un jaunas kompozīcijas, kuras dziedājām gan svētkos, gan kārtējos dievkalpojumos.”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti