Kultūras ziņas

Iepazīstinām ar "Kilograms kultūras" pretendentiem

Kultūras ziņas

LKA kritizē ieceri apmācīt aktierus Liepājā

Mūžībā aizgājusi pianiste Jautrīte Putniņa

Mūžībā aizgājusi pianiste Jautrīte Putniņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

87 gadu vecumā mūžībā aizgājusi viena no spilgtākajām latviešu 20. gadsimta mūziķēm - pianiste Jautrīte Putniņa (8.03.1929.–22.01.2017.). Brīvdomātāja dzīvē un mākslā, principiāla domās un darbos, tā dažos vārdos var mēģināt raksturot šo izcilo personību.

Apguvusi klavierspēli Valmierā un vēlāk Rīgā, Jautrīte Putniņa ātri kļuva par  pieprasītu pedagoģi Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā un Latvijas Valsts konservatorijā.

20.gs. 60. gados Jautrīte Putniņa savas tiešās valodas un trāpīgās, bet skarbās humora izjūtas dēļ krita nelabvēļu nežēlastībā, viņai tika liegts pedagoģes darbs  un aktīva koncertdarbība Rīgā un tās apkārtnē. Taču, pateicoties mākslinieces domubiedriem un draugiem, viņa turpināja aktīvi strādāt Liepājā un dzimtajā Valmierā. Līdz ar Atmodu jaunu elpu ieguva arī pianistes koncertdarbība, tapa arī daudzi radio ieraksti.

Pateicoties mākslinieces iniciatīvai, tika iedibināts Valmieras Senās, vēlāk Ziemas mūzikas festivāls - interesanti sadarbības projekti.

Arī mūža nogalē Jautrīte Putniņa turpināja koncertēt, vēl nesen Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanā viņu dzirdējām koncertā Rīgas autoostā. Mūziķe saņēmusi Triju Zvaigžņu ordeņa Atzinības krustu un Lielo Mūzikas balvu par mūža ieguldījumu.

Atvadīšanās no mākslinieces - 31. janvārī plkst. 14 Valmieras krematorijā (Kocēnos).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti