Mūžībā aizgājis kormūzikas patriarhs Imants Kokars

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Ilgus gadus viņš vadījis Latvijas Mūzikas akadēmiju, bijis daudzu mūsdienās ievērojamu diriģentu skolotājs un padomdevējs. Ar kori "Ave Sol" savulaik pirmais izvedis latviešu kora mūziku pasaulē. Kokars - tā ir fantastiska enerģija, milzīgas darbaspējas un mērķtiecība.

Šodien 90 gadu vecumā mūžībā aizgājis viens no izcilākajiem 20. gadsimta Latvijas mūziķiem, kormūzikas patriarhs un Dziesmu svētku simbols - Imants Kokars. Ilgus gadus viņš vadījis Latvijas Mūzikas akadēmiju, bijis daudzu mūsdienās ievērojamu diriģentu skolotājs un padomdevējs. Ar kori "Ave Sol" savulaik pirmais izvedis latviešu kora mūziku pasaulē. Viņam piemita fantastiska enerģija, milzīgas darbaspējas un mērķtiecība.

 

Par Imantu Kokaru mēdz teikt, ka viņš prata aizdedzināt dziesmu. Tādu viņa aizdedzinātu dziesmu ir bijis neskaitāmi daudz, bet viena no īpašākajām Raimonda Paula "Manai dzimtenei", ko tieši viņš savulaik Dziesmu svētkos nodiriģēja pirmo reizi.

Amatiermākslā Imanta Kokara vārds visvairāk saistās ar vīru kori "Dziedonis" un Cēsu skolotāju kori "Beverīna", bet viņam ir saistība ar vēl daudziem citiem koriem, arī kori "Zemgale", ko viņš savulaik dibinājis un kura 50. jubilejā vēl tikai pagājušajā nedēļā aktīvi piedalījies. Pirms mēneša Imants Kokars kopā ar brāli Gido piedalījās arī viņu 90. jubilejai veltītajā, ļoti sirsnīgajā pasākumā viņu dzimtajā Gulbenes pusē.

Mūsu dzīvi vienmēr rotās arī atmiņas un neskaitāmie nostāti par Imanta Kokara košo valodu un spilgtajiem izteicieniem, ari dzirkstošo dzīvesprieku un optimismu. Pateicoties Imantam Kokaram, Latvijas kora dziedāšana tika iznesta pasaulē, viņš daudzus gadus darbojās Pasaules kordiriģentu padomē un viņa sapnis bija - ka Pasaules koru olimpiāde varētu notikt Rīgā, tagad ir cerības, ka šis sapnis 2014. gadā varētu īstenoties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti