Mūžībā aizgājis kādreizējais Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra direktors Vilnis Strautiņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

12. augustā citā saulē aizgājis ievērojamais flautists un neaizmirstamais skolotājs, kādreizējais Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) direktors Vilnis Strautiņš, vēstīts Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mājaslapā.

Vilnis Strautiņš, izcilais flautas spēles meistars, studēja flautas spēli Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolā pie Viktora Vanaga un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA), kur mācījās pie Kārļa Štrāla un Alberta Racbauma. Darbagaitās Vilnis Strautiņš vispirms devās uz LNSO (1961–1965), pēc tam spēlēja Latvijas Nacionālās operas orķestrī (1965–1968) un tad atgriezās LNSO, kur bija flautu grupas koncertmeistars līdz 1989. gadam.

Nu jau leģendārs ir LNSO pūšaminstrumentu kvintets (1975–1992), kurā Vilnis Strautiņš muzicēja kopā ar Vilni Pelnēnu, Ģirtu Pāži, Arvīdu Klišānu un Jāni Barinski, vēlāk Gunāru Endzeli.

Īpaša lappuse Viļņa Strautiņa dzīvesstāstā saistīta ar Romualda Grīnblata Flautas koncertu – izcilu modernisma paraugu Latvijas mūzikā, kur Vilnis kopā ar autoru un Leonīdu Vīgneru kļuva par celmlauzi kam pilnīgi jaunam.

Par LNSO direktoru Vilnis Strautiņš nāca sarežģītā laikā, kad orķestris pārgāja no Latvijas Radio uz Latvijas filharmoniju, pārsaucās par Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un vēl pēc neilga laika kļuva par patstāvīgu māksliniecisku vienību. Šajā laikposmā visa Latvija mācījās dzīvot no jauna, un Vilnis Strautiņš bija spožs, diplomātiski gudrs un prasmīgs locis orķestra jauno gaitu sākumam.

Ar JVLMA Vilnis Strautiņš saistīts kopš 1971. gada, 2004. gadā kļuva par profesoru, 2009. gadā – par emeritēto profesoru. Viņa audzēkņu skaitā – Ilona Meija, Ilze Urbāne, Anete Toča, Liene Denisjuka-Straupe, Ieva Pudāne, Dace Bičkovska, Agita Arista.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti