Mūsdienu mūzikas daudzveidība festivālā «deciBels»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Savā 95. jubilejas gadā ar jaunu festivālu "deciBels" klajā nāk Latvijas Mūzikas akadēmija. Festivāls notiks no 3. līdz 6.februārim, tā mērķis būs iepazīstināt ar mūsdienu mūzikas daudzveidību. Festivāla notikumu vidū būs Latvijā vēl nekad nebijusi opera - "hepenings" ar nosaukumu "Barista", elektropopa kameropera "Ainer", kā arī džeza un etnomūziķu kopīgs projekts.

Latvijas Mūzikas akadēmijā esmu lieciniece etnodžeza koncerta mēģinājumam. Šajā koncertā satiksies studenti no Džeza mūzikas un Etnomuzikoloģijas katedrām un centīsies sintezēt abus šķietami tik dažādos mūzikas žanrus. Jaunie džezisti Jānis Rubiks, Ēriks Miezis un Valters Gotlaufs stāsta, ka viņiem tā ir ļoti interesanta un aizraujoša pieredze.

"Mums ļoti patīk šis projekts, jo tas dod iespēju strādāt arī citā lauciņā līdzās džezam. Džezu un etnomūziku mēs jaucam kopā, un tas ir kā pārbaudījums un izaicinājums. Tas guvums, ko mēs viens otram varam dot, ir ļoti liels," teic studenti.

Etnodžeza koncerta repertuārā būs gan pašu studentu jaunradītas kompozīcijas, gan labi zināmi gabali. "Būs, piemēram, dažādu tautu labi atpazīstamas polkas, kā arī latgaliešu mēslu talkas dziesmas. Lai varētu pretstatīt latviešu etnomūziku un amerikāņu kompozīcijas, mēs paņēmām, piemēram, vienu darba dziesmu no latviešiem un vienu no afroamerikāņiem un salikām vienā skaņdarbā, un rezultāts ir ļoti interesants," stāsta jaunieši.

Etnodžeza koncerts būs viens no kopumā sešiem festivāla "deciBels" pasākumiem. Festivāls tiek rīkots pirmo reizi, tā galvenais mērķis - vienkopus atklāt mūsdienu mūzikas daudzveidību.

"Mūzikas akadēmijā notiek daudz aktivitāšu saistībā ar laikmetīgo mūziku, taču tās maz tiek popularizētas, un man likās svarīgi, ka mēs viena šāda festivāla ietvaros varam parādīt visu, kas notiek akadēmijā ar mūsdienu mūziku," saka festivāla idejas autors, Latvjas Mūzikas akadēmijas docents Rolands Kronlaks.

Festivāla atklāšanas koncertā 3.februārī par galveno akcentu izvēlēts amerikāņu komponista Džordža Krama opuss "Black Angels", kas skanēs Latvijas Mūzikas akadēmijas studentu stīgu kvarteta atskaņojumā. "Black Angels" ir sarežģīta un skaniski specifiska mūzika. Līdzās stīgu instrumentiem tajā spēlē ar ūdeni piepildītas glāzes, kā arī izmanto gongus, ko spēlē ar kontrabasa lociņiem. "Tā ir sirreāla alegorija par Vjetnamas karu. Vispārīgs labā un ļaunā pretnostatījums, līdzība par mūsdienu cilvēka likstām," norāda Rolands Kronlaks.

Festivālā viesosies arī ļoti interesants šveiciešu duets "UMS n' JIP", ko veido Ulrike Meijere-Špone, kas spēlē bloklautas, un Havjērs Hāgens, kurš dzied tenora un kontrtenora balsi. "UMS n' JIP" ir pasaulē visvairāk koncertējošais mūsdienu mūzikas ansamblis, pērn viņi kopumā snieguši gandrīz 200 koncertus.

"Šis salikums ir neaizmirstams. Ļoti daudzveidīgi flautas un balss tiek izmantotas. Viņai ir pilnīgi visi iespējamie blokfalutas izmēri, arī Havjēra balss diapazons ir ārkārtīgi plašs, un no šiem diviem elementiem viņi spiež laukā visneiedomājamākās lietas. Savu muzicēšanu viņi papildina ar elektroniku," stāsta Rolands Kronlaks.

Šveiciešu duets "UMS n' JIP" Ģertrūdes ielas teātrī festivālā atskaņos elektropopa kameroperu "Ainer", kas vēsta par cilvēku, kurš maldās savos mainīgajos prāta stāvokļos.

Vēl nebijušu operu - hepeningu festivālā piedāvās arī divi jaunie latviešu komponisti Evija Skuķe un Armands Aleksandravičus. Opera saucas "Barista" un norisināsies kafejnīcā "Coffee Inn" Kaļķu ielā. "Tā ir Armanda darba vieta, viņš tagad strādā šajā "Coffee Inn", un viņa ikdiena ir bijusi par iedvesmu, lai radītu šo "hepeningu"," norāda Rolands Kronlaks.

Kā vēstīts, mūsdienu mūzikas dažādību varēs iepazīt kopumā sešos pasākumos, ko piedāvās festivāls "deciBels". Tas norisināsies Rīgā no 3.līdz 6.februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti