«Muna dzīšmu gruomota» veidotāja iedrošina dziedāt sava reģiona un valodas dziesmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Biedrība “Latgolys Studentu centrs” februāra beigās izdevusi sen lolotu un līdz šim apjomīgāko latgaliešu dziesmu krājumu “Muna dzīšmu gruomota”. Tajā apkopotas 300 dziesmas latgaliski – gan tautasdziesmas, gan autordziesmas, kuras aptver aptuveni 100 gadu ilgu periodu.

«Muna dzīšmu gruomota» veidotāja iedrošina dziedāt sava reģiona un valodas dziesmas
00:00 / 05:06
Lejuplādēt

Grupas “Bez PVN” dziesma "Gribu dzeivot" ir viena no kopumā 300 dziesmām, kas iekļauta nesen izdotajā latgaliešu dziesmu krājumā “Muna dzīšmu gruomota”. To veidoja Edīte Husare – aktīva latgaliešu kultūras un valodas popularizētāja.

“Ideja nāca no Latviešu Dziesmu svētku kladēm. Kad es atvēru pašu pirmo šādu grāmatu, latgaliski tur bija tikai četras dziesmas,” stāsta Husare.

Ikdienā Edītes Husares darbs rit Latgales vēstniecībā “Gors”, bet pārējā laikā viņa aktīvi iesaistās dažādās latgaliskās aktivitātēs, palīdz latgaliešu valodas tekstu rediģēšanā. Apjomīgais dziesmu krājums “Muna dzīšmu gruomota” ir viņas daudzu gadu sirds darbs.

Grāmatā Edīte ir apkopojusi 120 dažādu Latgales vietu tautasdziesmas. To vidū arī Sibīrijas latgaliešu dziesmas un 180 dažādu laiku autoru dziesmas latgaliski.

“Agrāk bija populāra dziedāšana ģimenēs ar draugiem.

Man gribētos, lai šī dziesmu grāmata iedrošinātu dziedāt sava reģiona, savas valodas dziesmas arī mūsdienās.

Mēs dziedam krieviski, mēs dziedam angliski, mēs dziedam, saprotams, latviski, bet latgaliski pārsvarā tiek dziedātas tautas dziesmas. Taču ir tik daudz dziesmu, vecāku vai jaunāku autordziesmu, ko varam dziedāt kopā latgaliešu valodā! Ceru, ka to izmantos gan kolektīvu vadītāji, gan mūzikas skolotāji,” saka Husare.

Viņa atklāj, ka no idejas veidot latgaliešu dziesmu grāmatu līdz tās izdošanai ir pagājuši 10 gadi. Visintensīvākais darbs noticis pēdējo triju gadu laikā. “Grāmatas nosaukums ir “Muna dzīšmu gromota”, un tāpēc tajā ir dziesmas, kas patīk man pašai, ko es gribu dziedāt un ko es gribu, lai dzied citi,”stāsta krājuma veidotāja.

“Muna dzīšmu gruomota” tā ir ne tikai iespēja atcerēties vai iemācīties latgaliešu dziesmu vārdus, bet arī tās atskaņot. Grāmatā dziesmām pieejami gan vārdi, gan notis. Krājuma sastādītāja un izdošanas darbu vadītāja ir Edīte Husare un māksliniece Daina Salmiņa, bet notīs lielāko daļu dziesmu iemūžināja mūziķe, pedagoģe Solvita Ivanova.

“Mūzikas ziņā tās dziesmas ir dažādas grūtības pakāpes.

Pēc būtības šīs dziesmas izpildīt nebūtu sarežģīti, jo tur notīs ir pierakstīti arī akordi,” stāsta Ivanova.

Viņa atklāj, ka tikai nelielai dziesmu daļai līdz šim bijis nošu pieraksts, tādēļ jaunais izdevums jau ir ar vēsturisku vērtību. Tas sniedz dziesmām iespēju saglabāties ne tikai audio versijās kādos mūzikas nesējos vai digitāli, bet arī plaši lietojamajā nošu rakstā.

“Manuprāt, Latgalei tas ir ļoti nozīmīgs atskaites punkts: kas ir bijis līdz šim, kas ir šobrīd. Un es domāju, ka tas būs ļoti nozīmīgi nākamajām paaudzēm, ka mums ir šāds kultūras mantojums.

Un es ceru, ka šī grāmata arī rosinās esošajiem mūziķiem pierakstīt savas dziesmas.

Ieraksti mēdz arī pazust, bet notis, grāmatas tās ir mūžīgās vērtības,” saka Ivanova.

Mūziķis, grupas “Bez PVN” pārstāvis Guntis Rasims vēl nav skaitījis, cik viņu radīto dziesmu Edīte ir iekļāvusi jaunajā grāmatā, bet ir pārliecināts, ka paveikts liels un vajadzīgs darbs. “Tas ir mīļš pārsteigums tāpēc, ka tās ir mūsdienu dziesmas, kuras tagad vari ne tikai dungot klausoties, bet nu tev priekšā ir dziesmu vārdi, notis un tu vari jebkurā kompānijā tās uzdziedāt. Brīnišķīgi, ka mēs netikām aizmirsti.

Man vēl lielāks prieks ir par mazāk zināmiem māksliniekiem, kuru dziesmas iekļuvušas Edītes grāmatā,” saka Rasims.

Komponiste Ilona Rupaine augstu vērtē to, ka “Munā dzīšmu gruomotā” ir iespēja vienuviet iepazīt tajā apkopoto dziesmu tekstus, notis, mūzikas un tekstu autorus. “Tas tiešām ir ļoti pamatīgs, manuprāt, nebijis izdevums. Daudzas tautas dziesmas mums ir atrodamas notīs, taču tagad arī populārās šlāgerdziesmas vai folklorizējošās dziesmas beidzot redzam nošu tekstā. Es domāju, ka šī grāmata ir laba laikmeta liecība. Lai arī Edīte saka, ka tās ir viņas mīļākās dziesmas, tā ir viņas dziesmu klade,

protams, ka tā ir arī laikmeta liecība par dziesmām, kas dažādos laikos tika dziedātas Latgalē,” vērtē Rupaine.

Svinīgā latgaliešu dziesmu krājuma “Muna dzīšmu gruomota” iedziedāšana notiks 25. aprīlī Latgales vēstniecībā “Gors”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti