Miris leģendārais franču komponists Mišels Legrāns

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

86 gadu vecumā Parīzē miris leģendārais franču komponists Mišels Legrāns. Plašāk viņš pazīstams kā kinomūzikas autors. Radījis skaņu celiņus aptuveni 200 filmām, no kurām populārākās ir "Šerbūras lietussargi" un "Rošforas meitenes".

Miris leģendārais franču komponists Mišels Legrāns
00:00 / 01:29
Lejuplādēt
1952. gadā beidzis Parīzes konservatoriju, Legrāns gandrīz uzreiz pievērsās kino mūzikai. Popularitāti komponists guvis kā daudzu filmu mūzikas autors. Legrāns savulaik ir sadarbojies ar ievērojamākajiem savas paaudzes franču kinomeistariem – Žanu Liku Godāru, Žaku Demī un daudziem citiem.

 

Nenoliedzami pati populārākā Legrāna melodija ir mīlnieku šķiršanās dziesma no Demī 1964.gada filmas "Šerbūras lietussargi" ar Katrīnu Denēvu un Nino Kastelnuovo galvenajās lomās. To pēc tam savā repertuārā iekļāvuši daudzi populāri mūziķi.

Pats Legrāns vienmēr uzsvēris, ka tic melodijas spēkam, pat salīdzinājis melodiju ar sievieti, kurai vienmēr viņš būs uzticīgs.

Viņš ir saņēmis trīs Amerikas kinoakadēmijas "Oskars" balvas, kā arī Holivudas ārvalstu preses asociācijas balvu "Zelta globuss". Tāpat ir vairāku "Grammy" balvu laureāts.

Kinomūzika nav vienīgais žanrs, kur Legrāns darbojies – viņš rakstījis arī operas, baletus un lielās formas skaņdarbus. Ar viņa līdzdalību ierakstīti simtiem džeza, populārās un arī klasiskās mūzikas albumi. Tāpat līdzās komponēšanai viņš darbojies arī kā pianists, diriģents un aranžētājs. Allaž uzsvēris, ka viņu garlaiko vienveidība, bijis ļoti radoši darbīgs un daudzpusīgs visa mūža garumā.

Arī būdams cienījamos gados, komponists turpināja radoši darboties. Vēl nesen savu 85.gadu jubileju svinējis ar plašu koncertturneju.

Legrāns dzimis 1932. gada 24. februārī Parīzes priekšpilsētā. Viņš uzaudzis, mūzikas ieskauts – tēvs Reimons Legrāns bija pazīstams franču komponists, diriģents un skatuves mākslinieks. Savukārt Legrāna mātes saknēs ir armēņu aristokrātu asinis.

Mišels jau no 10 gadu vecuma sāka apgūt klavierspēli pie Parīzes konservatorijas izcilākajiem pedagogiem. Visai drīz viņš sāka komponēt klavierēm, kā arī citiem mūzikas instrumentiem, izpelnoties atzinību par kompozīciju un klavierspēles meistarību. 15 gadu vecumā viņš aizrāvās ar džezu un kā pianists sāka sadarboties ar tā laika ievērojamākajiem dziedātājiem.

1954. gadā apdāvinātais mūziķis "pamodās slavens", kad viņa pirmais albums "I Love Paris" kļuva par hitu, sasniedzot astoņu miljonu tirāžu.

Ar nākamajām skaņuplatēm panākumi auga.

1958. gadā jaunais talants saņēma uzaicinājumu piedalīties Studentu un jaunatnes festivālā Maskavā. Šī vizīte Krievijā bija Legrānam liktenīga, tur viņš satika savu nākamo sievu, tolaik franču modeli Kristīni. Viņu kopdzīvē, kas ilga 36 gadus, dzimuši trīs bērni.

Par Legrāna privāto dzīvi ziņas ir skopas. Ar pirmo un otro sievu laulība šķirta. Viņa dzīves draudzene pēdējos gados bija aktrise Maša Meril (79), ar kuru oficiāli noslēgta laulība 2014. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti