Miris komponists Aleksandrs Kublinskis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Trešdien, 24.janvārī, miris komponists un pianists Aleksandrs Kublinskis, aģentūrai LETA apstiprināja producents Juris Millers.

Kublinskis dzimis 1936.gada 11.septembrī. Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, komponists mācījies klavierspēli Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā un Latvijas Valsts konservatorijā pie profesora Valerija Zosta. Otrajā kursā Kublinskis studijas pameta un sāka pianista darbu koncertturnejās Smoļenskas filharmonijas mākslinieku grupā. 1957.gadā uz trim gadiem mobilizēts dienestam artilērijas pulkā, pēdējo dienesta gadu aizvadot Baltijas kara apgabala Dziesmu un deju ansamblī.

1966.gadā ar dziesmu "Noktirne" sākas Aleksandra Kublinska komponista popularitāte. 1970.gadā viņa vadībā tiek izveidots ansamblis "Jūrmalas balsis", bet 1972.gadā notika pirmie Kublinska autorkoncerti.

Astoņdesmitajos gados Kublinksis strādājis par slavenās Leonīda Zahodņika vokālās studijas pianistu VEF Kultūras un tehnikas pilī, vēlāk koncertējis privāti un pavadījis dažādus dziedoņus koncertturnejās.

Sadarbojies ar dažādiem dzejniekiem, bet visvairāk ar Astrīdu Tabūni un Arnoldu Auziņu. Starp lielākajām komponista veiksmēm tiek minētas dziesmas "Zemeņu lauks", "Kamēr vari, tikmēr dari", "Ai, gundegas, ai", "Sapņu sala", "Špingālīši Vecrīgā", "Vasarai aizejot" sadarbībā ar "Eoliku". No aptuveni divsimt sacerētajām dziesmām vairāk nekā puse veltītas jūras tēmai. Ieskaņotas ir apmēram 130 melodijas. Kopš 1996.gada Kublinskis ir pensijā.

Kublinska autobiogrāfija "Albatross" izdota 1995.gadā, savukārt 2003.gadā komponists saņēmis Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu par ieguldījumu latviešu mūzikas attīstībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti