Kultūras ziņas

Vladimira Avramenko kopā likšanas prieks

Kultūras ziņas

Ikgadējā izstāde "Rudens 2021" ieceļo pavasarī

JVLMA jaukais koris izdod albumu "…kam jauna sirds"

Mīlēt mūziku un vienam otru. Mūzikas akadēmijas jauktais koris izdod mīlestības dziesmu albumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Iznācis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas jauktā kora pirmais pilnais solo albums "…kam jauna sirds". Tajā apkopotas 11 īpaši šim korim rakstītas latviešu komponistu dziesmas par mīlestību. Albums ierakstīts nesen atklātajā Kokaru zālē Mežaparka Lielajā estrādē, kas simboliski sasaucas ar Mūzikas akadēmiju – Imants Kokars ilggadēji bijis tās rektors un abi brāļi bijuši arī mācībspēki.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas lielajā zālē 14. februārī valdīja īsta dziesmu svētku sajūta. Beidzot piepildījās sapnis, kura sākums meklējams pirm diviem gadiem, kad Kordiriģēšanas katedra gatavojās svinēt savu 75. dzimšanas dienu. Klāt esot teju visiem jaundarbu autoriem un skatītājiem, diriģenta Jāņa Ozola vadībā akadēmijas jauktais koris no sirds izdziedāja 11 pirmatskaņojumus, kuru vadmotīvs ir mīlestība.

"Mīlestība ir pats galvenais, kas mūsu dzīvē… Mācīties mīlēt ir visa mūža uzdevums, un tas nav viegli, mācēt mīlēt mūziku, vienam otru, dziesmu vārdus, dzīvi, – tā ir mūsu misija," teic kora mākslinieciskais vadītājs Jānis Ozols.

Iespējams, viens no grūtākajiem diriģenta uzdevumiem bija izvēlēties, kurus no kuplā latviešu komponistu pulka uzrunāt albumam radīt jaundarbus. "Galvenais nosacījums bija tāds, ka es gribēju, lai ir vairākas paaudzes, bet tādi, kuri mācījušies Mūzikas akadēmijā un pabeiguši kompozīcijas klasi," uzsver Ozols.

Ar lielu prieku savu dziesmu par mīlestību piekrita komponēt Juris Vaivods, kurš ir arī albuma tituldziesmas autors, Anna Ķirse, Selga Mence, Georgs Pelēcis, Rihards Dubra, Rihards Zaļupe, arī Mārtiņš Brauns, kura mūsu vidū diemžēl vairs nav.

Komponisti savās skaņās ierakstījuši gan tautas dziesmas, gan latviešu dzejnieku mīlestības dzeju, un trīs no vienpadsmit dziesmām tapušas ar Ojāra Vācieša vārdiem. Arī Selgas Mences jaundarbs "Lielā estrāde". Komponiste uzsver, ka jauks bija uzdevums rakstīt savas akadēmijas korim un darbs bija viegls. Bet komponists Georgs Pelēcis, kurš visu savu mūžu veltījis polifonijai, šoreiz sacerējis odu akordam.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti