Mīlestības un nedrošības strāvojumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Radio Naba” topā pandēmijas radītajām sajūtām pretī stājas “Satellites LV” ar savu jaunāko singlu “Nedrošība”, bet ceļojumā cauri laikam, telpai un sev vedina ieklausīties “Mortons” ar dziesmu “Paradigma”. Pašmāju eksperimentālais projekts “Waterflower” savaldzina ar plaukstošo trešo singlu “Love” no pērn iznākušā albuma “Balta gaisma”. Ārzemju topa jaunumus teatrālā haosā “uzspridzina” Londonas apvienība “black midi” ar singlu “John L”. Maikls Velss papildina savu bagāto daiļrades krājumu ar dejojamo elektroniskā tehno skaņdarbu “No Hate”, bet par atsvešināšanās sajūtam un sekojošu sevis atrašanas ceļu singlā “KIDS” dzied poļu multimāksliniece “oly.”. Norvēģu apvienība “Modulo One” svin pēdējā gada laikā aizvadītos tiešsaistes “reivus” un kopienu, ko tie izveidojuši. “Pom Pom Squad” dziesmā “Lux” atgādina, ka ir tikai savas karjeras sākumā, bet Londonas apvienība “Sorry” turpina demonstrēt savus trumpjus mājsēdē tapušajā “Cigarette Packet”.

“Satellites LV” – “Nedrošība”

Aprietējis jau vairāk nekā gads kopš “Satellites LV” publiceja singlu “Metro nav draugs”, kas tapa par godu leģendārās grupas “Jumprava” 35 gadu jubilejai. Šogad mūziķi atgriezušies ar dziesmu “Nedrošība”, kuras nosaukums, kā kāds, iespējams, varētu nojaust, saistīts ar pandēmijas radītajām sajūtām. Kā grupa komentē relīzē: "Ar nedrošības sajūtu šajā sarežģītajā laikā gan tiešā, gan pārnestā nozīmē spēj identificēties ikviens. Taču dziesma nav tikai par pandēmijas ietekmi uz mūsu sirdīm un prātiem, tās vēstījums ir vispārcilvēcisks –

mēs katrs sevī varam atrast apslēptas spēka un drosmes rezerves, lai nostātos pretī ikvienam izaicinājumam.”

“Satellites LV” sastāvā ir Toms Ostrovskis, Mareks Ameriks, Edgars Žilde, Jānis Žilde, Ervings Znotiņš.

“Nedrošība” savas pirmās aprises jau ieguva pēc 2018. gadā izdotā albuma “Varavīksnes galā”, un tās vārdos saklausāmas atsauces uz Raini un Vili Plūdoni. Dziesma ieskaņota studijā "Mute" ar Arni Račinski. Uz singla vāka izmantots fotogrāfa Jāņa Škapara darbs "Bez nosaukuma".

Mortons” – “Paradigma”

Grupa “Mortons” pārnesti un tieši uz pašmāju mūzikas skatuves aktīvi parādījās 2019. gada beigās un nereti pulcēja klausītājus uz koncertiem līdz stingrāku ierobežojumu ieviešanas brīdim. Lai gan relatīvi jauni, grupas dalībnieku vārdi lasāmi arī citu mūzikas apvienību sastāvos. “Mortonu” veido Raitis Viļumovs, Oskars Upenieks, Aleksis Zariņš un Matīss Uškāns, kuri par savu daiļradi komentē, ka tā “atspoguļo cilvēka nepastāvīgo dabu un neatkārtojamo ikdienu, attiecības ar sevi un apkārtējo pasauli cauri laikmetiem. Grupa neiekļaujas žanru rāmjos un ved klausītājus ceļojumā cauri laikam un telpai. Atliek tikai ieklausīties.” Aprakstu apstiprina arī “Radio Naba” topā iekļautā dziesma “Paradigma”, kas, gribot negribot, klausītāju it kā vedina apzināt savas paradigmas. Lai gan šobrīd “Mortons” neizceļas ar pieejamo ierakstu apjomu dažādās straumēšanas vietnēs, publikācijas grupas “Facebook” lapā sniedz mājienu par drīzu albuma parādīšanos.

Waterflower” – “Love”

Sabīnes Moores solo projekts “Waterflower” klausītājiem nodod trešo singlu no pērn iznākušā albuma “Balta gaisma”, kas projekta definējošo eksperimentālo skanējumu papildina ar 21. gadsimta popu un pēta “hyperpop” un “PC” mūzikas stilu. Kā atklāts relīzē, ““Love” ir balāde par mīlestību. Ieturot albuma vāciņa rozā krāsās, singls un videoklips atgādina spilgtus, plaukstošus ziedus”. Dziesma klausītāju pavedina ar hipnotizējošu un savdabīgi meditatīvu instrumentālo pavadījumu, kas izceļ “Waterflower” maigos un par sevi pārliecinātos vokālus.

Par dziesmas videoklipu projekta autore komentē: "Kā mākslinieci mani aizrauj krāsu teorija. Madženta krāsa ir cilvēka prāta konstrukts – tam nav savs gaismas vilnis. Varētu teikt, ka šī krāsa “neeksistē”, tā ir īsta tikai mūsu uztverē. Tāpat mīlestība var būt skaista, pašu veidota sapņu pasaule, kur viss ir iespējams.

Mīlestībai nevaram piešķirt fizikalitāti, taču mūsu prātos tā ir pavisam īsta kā madženta.

Mēģināju to attēlot arī ilustrācijās un būvējot animāciju “Love” mūzikas video, līdzīgi kā strādājot pie Rozes Stiebras filmas “Saule brauca debesīs”. Toreiz filmā zīmēju plaukstošus ziedus. Šo mūzikas video veidoju pati – videomateriāls tika uzņemts mājas apstākļos, uz zaļā ekrāna.”

“black midi” – “John L”

Trakie londonieši “black midi” iesākuši gadu ar haotisku sprādzienu. Roka kvarteta otrais studijas albums gaidāms jau 28. maijā, diemžēl jāatzīmē, ka šīs plates ierakstīšanā grupa nepiedalījās pilnā sastāvā. Ieraksta tapšanas laikā ģitārists Mets Kvasņevskis-Kelvins (Matt Kwasniewski-Kelvin) bija spiests ieturēt pauzi savā radošajā darbībā mentālās veselības apsvērumu dēļ. Šobrīd par to, ko varētu sagaidīt no maijā paredzēta albuma ar nosaukumu “Cavalcade”, atklāj nesen izdotais dubultsingls, kurā iekļauta jaudīgā dziesma “John L”. Kopā ar pavadošo avangardisko un teatrālo video klipu dziesma melnas komēdijas stilā vēsta par “to, kas notiek ar kultu līderiem, kad viņu sekotāji pret tiem saceļas”.

Michael Wells aka “G.T.O.” – “No Hate”

Tehno mūzikas cienītājiem un entuziastiem Maikla Velsa vārds, visticamāk, nav svešs. Angļu elektroniskās mūzikas virtuozs uz deju klubu skatuvēm kāpis jau kopš 1985. gada, stāvot aiz tādiem skatuves vārdiem kā “Greater Than One”, “Technohead”, “Tricky Disco” un daudziem citiem. Lielāko popularitāti no šīm identitātēm ieguva “Technohead” ar 1995. gada singlu “I Wanna Be a Hippy”. Maikls Velss, kuru mēdz dēvēt arī par vienu no tehno mūzikas pionieriem, ir visnotaļ ražīgs savā muzikālajā darbība. Šis fakts arī skaidro, kādēļ mūziķis ar savu sievu jau kopš darbības sākuma pieņēma dažādus skatuves vārdus. Pāris vēlējās, lai prese par viņu mūziku ne tikai rakstītu, bet rakstītu bieži, nevis atmestu relīzes ar aizbildinājumu, ka par šo apvienību jau nesen kas ticis publicēts. Šī apņēmība saglabājusies vēl šobrīd. Vēl pērn tika izdots albums “Quiet Techno”, kam izpildītāja laukā norādīts “Michael Wells presents SOLO”. Arī “SOLO” ir viens no pieņemtajiem skatuves vārdiem, zem kuriem publicēti albumi – skaņu ainavas. Šogad mūziķis atgriezies pie “G.T.O.” aizsega un klausītajiem nodevis dejojamo elektroniskā tehno skaņdarbu “No Hate”, kura video rullītī redzami kadri ar dažādu subkultūru deju tradīcijām – no atlētiskajām breika ielu dejām līdz “drag” kultūras krāšņajām un izaicinošajām ballēm.

oly.” – “Kids”

Jaunā un talantīga poļu multimāksliniece “oly.” jeb Aleksandra Komsta ir savas karjeras pašā sākumā. Sekojot 2018. gadā iznākušajam otrajam studijas albumam, Poznaņā dzīvojošā mūziķe ir gandrīz gatava klausītājiem nodot savu jaunāko EP ar nosaukumu “sentimental.wav”. Gaidāmā minialbuma noslēdzošā kompozīcija “KIDS” tapusi 2019. gada vasarā. Šifrējot poļu valodas preses relīzes, šis singls “runā par atsvešināšanās sajūtu. Tas nav tikai par bērnu, pusaudžu gadiem, par bērnišķību.

Atrast un pieņemt to, kas patiesi esi, var būt sarežģīti. Tas ir garš ceļš, dažkārt vientulības pilns, bet dažkārt, kad blakus ir kāds, kurš tevi pieņem pilnībā, pat sarežģījumiem ir savs skaistums”.

Modulo One” – “Isolation Rave”

Norvēģu tumšā elektro/melodiskā tehno apvienība “Modulo One” izdevusi singlu par godu pandēmijas laikā aizvadītājām DJ tiešraidēm “Isolation Rave”, kā arī nosaukts pats skaņdarbs. Singlam līdzi publicētais komentārs izceļ tiešraižu vadītājus “Straftanz” un “X”, lielisko kopienu, kas izveidojusies ap tiešraidēm un leģendāra vācu elektroniskās mūzikas producenta “Faderhead” izveidoto “Ghost City” kopienu platformā “Discord”. Cilvēki no šīm kopienām arī pielikuši savu roku elektroniskā singla videoklipa tapšanā. Klipā apkopoti iesūtītie video, kuros iemūžināts, kā tika baudīti “Isolation Rave” tiešraides pasākumi. Šajā klipā piedalās arī “Isolation Rave” ballīšu galvenie dīdžeji un vadītāji “Straftanz” un “X”. Pašu “Modulo One” projektu veido Anders Knatens (Anders Schau Knatten) un taustiņinstrumentālists un dīdžejs Toms Sollī (Tom André Solli). Anders Knatens par izdoto singlu komentē: ”Pēdējā gada laikā esam izbaudījuši (”Isolation Rave” tiešraižu) sniegto iespēju dzirdēt jaunu mūziku, satikt jaunus cilvēkus un lieliski pavadīt laiku! Skaņdarbs nedaudz atšķiras no mūzikas, kādu parasti veidojam, un ļoti iedvesmots no tiem žanriem, kas spēlēti tiešraidēs. Tādēļ bija tikai dabiski (singlu) nosaukt to vārdā (..).”

Pom Pom Squad” – “Lux”

Bruklinas rokgrupa “Pom Pom Squad” 2015. gadā aizsākās kā solo projekts, bet nu ir izaugusi par četru cilvēku apvienību, kuras sastāvā ir Mija Bērina (Mia Berrin), Marī Fidžmena (Mari Alé Figeman), Šelbija Kellera (Shelby Keller) un Alekss Merkurī (Alex Mercuri). Pēc grupas otrā EP ar nosaukumu “Ow”, kas tika izdots 2019. gadā, “Pom Pom Squad” bija gatavi sākt kalt savu ceļu uz slavu ar dalību dažādās skatēs un turnejās. Diemžēl šie plāni tika aprauti pandēmijas dēļ, bet grupas darbība neapstājās un 2020. gada laikā tika izdotas dažādu dziesmu kaverversijas un orģinālais singls “Red with Love”. Šo gadu grupa uzsākusi ar labām ziņām par nokļūšanu Berlīnes neatkarīgā leibla “City Slang” paspārnē, kas publicētas kopā ar jauno singlu “Lux”. Jaunais singls savu nosaukumu aizguvis no 1999. gada drāmas “The Virgin Suicides” varones vārda, jo tieši šī ir viena no grupas līderes iemīļotākajām filmām un dziesmas tematika veido paralēles ar kinolentes sižetu. Dzēlīgo un nedaudz provokatīvo dziesmu Mija Bērina uzrakstīja jau septiņpadsmit gadu vecumā, un tā pamudināja viņu turpināt radīt mūziku. Par “Lux” autore komentē, ka

“tā ir par pusaudžu gados izjustajām bailēm no intimitātes, kuras cēlušās no agri piedzīvotas negatīvas pieredzes ar vīriešu uzmanību”.

Dziesmas videoklips veidots kā māksliniecisks veltījums pieminētajai drāmai, pieturoties pie tās estētikas un reproducējot tās ainas.

Sorry” – “Cigarette Packet”

Ziemeļlondonas indīroka apvienība “Sorry” izdevuši jaunu dubultsinglu “Cigarette Packet / Separate”. Grupas debijas albums “925”, kas iznāca tikai pirms gada (27. martā), ieguva augstus kritiķu vērtējumus un klausītāju atzinumus, īpaši izceļot apvienības radošo pieeju savam skanējumam un eksperimentēšanai ar dažādām skaņām, kas ar katru klausīšanās reizi sniedz iespēju atklāt ko jaunu. Lai gan elektroniskāks, arī jaunajā dubultsinglā apvienība lieliski demonstrē šo trumpi. Mājsēdē rakstītas dziesmas papildinātas ar skaņas akcentiem, kas to klausīšanos padara daudz interesantāku un šo interesi notur arī otrajā un trešajā klausīšanās reizē. Vokāliste un ģitāriste Aša Lorenca (Asha Lorenz) par dubultsinglu izsakās, ka “skaņas ir diezgan metāliskas / sudrabotas / pelēkas, un dziesmu tekstu idejas atkārtojas, it kā tās būtu čuksti / mantras / raizes, kuras saki sev pašam”. “Cigarette Packet” ir nervoza un nedaudz uzvilkta savā skanējumā. Dziesmas video apzināti veidots tā, lai radītu klaustrofobiskas sajūtas un spriedzi īstajos brīžos, bet klipa kulminācijā kļūst arvien neatšķetināmāk noprast, kuras lūpas dveš kurus vārdus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti