Labrīt

Par fotoradaru fiksētiem pārkāpumiem šoferi šogad jau samaksājuši 4,7 miljonus eiro

Labrīt

Nozare cer pārliecināt Saeimu atlikt prasību par obligāto vakcināciju pedagogiem

Tapusi Elīnas Garančas un Raimonda Paula kopīgā programma "Ja Tevis nebūtu"

Mīlestībā, viens otru uz zoba vilkdami – Garanča un Pauls stāsta par atkalsatikšanos uz skatuves

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ar milzīgu mīlestību un azartu, kas mijas ar draudzīgu “pavilkšanu uz zoba”, – tapusi mecosoprāna Elīnas Garančas un maestro Raimonda Paula kopīgā programma “Ja tevis nebūtu…”. 23. un 24. jūlijā tā izskanēs divos koncertos Nacionālajā teātrī.

Ar šiem koncertiem Raimonds Pauls bija iecerējis nosvinēt savu 85. jubileju jau janvārī, bet tos pārcēla pandēmijas dēļ.

Koncerta pirmā daļa būs veidota kamerstilā, un tajā izskanēs dziesmu cikli ar Vizmas Belševicas un Ojāra Vācieša vārdiem, ko maestro veltījis speciāli Elīnai Garančai. Otrajā daļā abiem māksliniekiem pievienosies arī orķestris “Sinfonietta Rīga” Normunda Šnē vadībā un instrumentālā grupa Raimonda Macata vadībā un tajā skanēs mūzika no filmām un teātra izrādēm jaunos aranžējumos, ko Paula dziesmām veidoja Lolita Ritmane, Rihards Dubra un Jēkabs Jančevskis.

Raimonds Pauls un Elīna Garanča pirmo reizi kopīgu programmu “Baltās paslēpes” izveidoja pirms pieciem gadiem, kad abi svinēja apaļas jubilejas. Tas izvērtās par ļoti radošu, abpusēji bagātinošu un skatītājiem neaizmirstamo notikumu, un kļuva par impulsu sadarbību turpināt.

Abi mākslinieki atzīst, ka viņiem ir ļoti interesanti sadarboties, jo rūpīgs un atbildīgs darbs nemitīgi vijas kopā ar draudzīgu savstarpēju apcelšanos un humoru. Raimondam Paulam tas atsauc atmiņā arī savulaik jautro sadarbību ar Elīnas mammu Anitu Garanču, kad abi strādāja kopā pie mūzikla “Meža gulbji” iestudējuma.

Maestro stāsta: “Sarunas ar Elīnu vienmēr ir ļoti interesantas. Turpinās tas pats stils, kas bija mammai Anitai. Visu laiku ar tādu ironiju. Tāda bija Anita, un meita ir stipri līdzīga. Mēs pat speciāli mammai par godu programmā nospēlēsim no mana vecā darba “Meža gulbji” fragmentus. Kāpēc? Tāpēc ka mēs toreiz bijām kopā ar Anitu tanī orķestra bedrē, viņa diriģēja, es tur arī kaut ko darīju izrādei, un mums ļoti jautri gāja pa to apakšu. Tāpēc arī tas ir tāds neliels veltījums.”

“Tā mēs, viens otru aiz zoba vilkdami un viens par otru pasmīkņājot, bet milzīgā mīlestībā strādājam un gatavojam programmu,” atzīmē Elīna Garanča. “Es tikai no tiem stiprākajiem mācos.

Mans ironisms, maestro, ir tikai kā atpakaļspēle tenisa mačā ar jums.”

Raimonds Pauls un Elīna Garanča preses konferencē iepazīstina ar programmu “Ja tevis nebūtu…”
Raimonds Pauls un Elīna Garanča preses konferencē iepazīstina ar programmu “Ja tevis nebūtu…”

Teātra un kino mūzika, kas skanēs koncerta otrajā daļā, ir galvenokārt Elīnas Garančas izraudzīta. Daļa no tās ir viņai jau no bērnības mīļas dziesmas, kas tagad skanēs jaunos, dažkārt pat visai stipri neparastos aranžējumos.

Savā ziņā līdz ar to viņa piepildīs savu bērnības sapni. Garanča atklāj: “Es, protams, atceros maestro, kad vēl, kā saka, staigāju pilnā augumā zem galda. Kādreiz man ļoti gribējās dziedāt “Knīpās un knauķos”, man tas tika noliegts, man teica, lai nebojājot balsi, man bija jāspēlē klavieres. Bet mājās, protams, parādījās pirmās plates un ieraksti, un bija man tāds sapnis nodziedāt vairākus gabalus no maestro teātra un kino mūzikas. Un nu šis sapnis piepildīsies. Bet mēs izvēlējāmies tādas dziesmas, lai tajās būtu arī zināma dažādība dramatismā. Man pašai likās tāds izaicinājums aptuveni divas dziesmas, kuras pilnīgi visi zina, mēģināt pagriezt nedaudz savādāk un nointerpretēt nedaudz savādāk.”

Elīna Garanča
Elīna Garanča

Elīna Garanča reklāmas foto materiālos koncertiem redzama tik satriecošā un iespaidīgā tērpā, ka šķiet, ka ar to viņa varētu pārsteigt arī koncertā, taču tā gluži nebūšot: “Nē, rozā kleitas koncertā nebūs. Būs citas kleitas. Tā kā tas ir savā ziņā arī zināms šovs, tad gribas, lai cilvēkiem būtu uz ko arī paskatīties. Būs dažādas kleitas – balta, melna, būs arī citas krāsas.”

Vizuālā tēla veidošanā dziedātājai ir sadarbība ar Vīnē dzīvojošo modes mākslinieku Niko Niko, kurš ar savu komandu šajās dienās ieradies Latvijā un šeit veido fotosesiju ar Elīnu Garanču Austrijas presei. Operdīva stāsta: “Viņš ir tāds traks serbs. Savā ziņā tāds ļoti izaicinošs, bet viņš aizraujas ar cilvēku, ar tēlu. Viņš iemīlējās manī, kad viņš redzēja, ka es dziedāju uz skatuves. Un kaut kā tas tā sakrita. Viņam ir ārkārtīgi skaista mamma ar sarkaniem matiem. Viņš teica, ka es it kā viņam atgādinot to mammu kādreiz jaunībā. Nezinu, vai tas ir jāuztver kā kompliments, bet nu kaut kā viņš to visu veido un “muza” viņš mani sauc.”

Pēc koncertiem Rīgā Elīna Garanča dosies uz Minheni, kur viņu savā atvadu vakarā no Minhenes operas uzaicinājis dziedāt operas intendants Klauss Bahlers, pēc tam sekos ceļš uz Zalcburgas festivālu, kur ar Vīnes filharmoniķiem diriģenta Kristiāna Tīlemana vadībā viņa atskaņos Gustava Mālera un Ektora Berlioza opusus.

Paralēli tam viņa gatavo jaunas lomas, to vidū Bujonas hercogieni no operas “Adriana Lekuvrēra” un Venus no Riharda Vāgnera operas “Tanheizers”.

Šobrīd pēc ieilgušas pauzes viņai atkal sākas ļoti saspringts darba cēliens, bet pandēmijas laikā viņa piedzīvojusi ļoti plašu emociju amplitūdu – no panikas un izmisuma sajūtas līdz tik svarīgajai iespējai apstāties, lai sadzirdētu sevi un saprastu, kas viņai dzīvē ir pats svarīgākais.

Elīnas Garančas un Raimonda Paula atkalsatikšanās koncertā “Ja tevis nebūtu…” būs 23. un 24. jūlijā uz Nacionālā teātra skatuves.

Koncerta tiešraidei varēs sekot līdzi sestdien, 24. jūlijā, pulksten 19.00 Latvijas Radio 3 "Klasika" ēterā.

Koncertu ierakstīs arī Latvijas Televīzija, bet TV ēterā to pārraidīs šī gada rudens pusē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti