Kultūra

Latvijas Radio koris piedāvā jaunu koncertprogrammu "Diena un nakts"

Kultūra

Aizejošais Rīgas Krievu teātra direktors aicina boikotēt „Spēlmaņu nakti”

Vīru korim "Gaudeamus" notiks koncerts "Afrodītes sagaidīšana"

Mīlas un romantikas esence vīru kora «Gaudeamus» koncertā «Afrodītes sagaidīšana»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Mīlas un romantikas esenci savā jaunajā koncertprogrammā „Afrodītes sagaidīšana” piedāvās vīru koris „Gaudeamus”. Koncerts notiks sestdien, 28.oktobrī, vecās lidostas „Spilve” ēkā, jo diriģents Ivars Cinkuss uzskata, ka tik jutekliska programma standarta telpām nav piemērota. Koncertā skanēs latviešu komponistu mūzika, veltīta mīlas tematikai, kas piedāvās plašu emociju amplitūdu – sākot no romantiskas jūsmas līdz īstai kaislību ellei. Koncerts iekļaujas kora „Gaudeamus” koncertu ciklā, kura mērķis ir apkopot vīru koru mūzikas augstākās virsotnes.

Uģa Prauliņa mūzika ar mīlas vārsmām no Zālamana Augstās dziesmas būs viena no krāsām bagātīgajā mīlas dziesmu paletē, ko savā koncertā „Afrodītes sagaidīšana” atskaņos vīru koris „Gaudeamus”. Prauliņš savulaik muzikālo ciklu rakstījis pēc kora pasūtinājuma ar uzstādījumu – radīt raupji tēstu mūziku, kas būtu parafrāze par Karla Orfa „Carmina Burana”, stāsta diriģents Ivars Cinkuss: „Tas ir tiešām krāsains cikls, sākot ar smalkiem maziem „soliņiem” un beidzot ar kora grandēšanu un ieaurošanos visādās sāpēs. Un ar tādu mītisku, ziemīgu izskaņu."

Pilnīgi citādu raksturu koncertam piešķirs Jura Kulakova romantiskā miniatūra ar Veidenbauma vārdiem „Mīlestībā viļņo krūts” un Marģera Zariņa teatrāli žēlabainā kompozīcija „Tu mani nemīli vairs”, bet vēl pavisam citās noskaņās izskanēs Valta Pūces cikls „Naids un mīla” ar dižā Romas dēla Katulla vārsmām.

Ivars Cinkuss: „Katulls līdzās tam, ka viņš bija domātājs un politiķis, bija arī trakots dzejnieks, kurš visu laiku rakstīja mīlas vārsmas savai mīļotajai Lesbijai. Un vārsmas svārstās no pilnīgas pielūgsmes līdz absolūtai atraidīšanai un nicināšanai. Valta mūzika to ļoti labi reflektē, un vienam skaņdarbam beigas ir tādas, kur pilnīgi noteikti cilvēkiem šķitīs, ka koris „mauc” pilnīgi garām. Bet mēs „nemauksim” garām. Tur vienkārši ir izkliegta liela sāpe."

Vīnā mērktā mīlas elle – tā savukārt Ivars Cinkuss raksturo Jura Vaivoda dziesmu ciklu ar zviedru 18.gadsimta mūzikas un krogus apoloģēta Karla Mikaela Belmana liriku. Koncertam atlasīti trīs cikla fragmenti.

Ivars Cinkuss: „Viens stāstiņš pirmajā dziesmiņā ir tipisks krogus skats, kur krogus meita un mīlas dieviete ārdās pa galdiem, kamēr džeki zem galdiem mēģina pūst kaut kādus instrumentus un grābstīties gar viņu. Nākamā dziesma vēsta par to, ka šī mīlas dieviete ir no visā slimībām sagurusi, guļ pirmsnāves cisās un tiek aprūpēta. Un trešo gabaliņu var tvert tā, ka tas jau notiek tādos kā Dieva dārzos."

Koncerts ar mīlas tematiku visdažādākajās izpausmēs diriģentam šķitis nepiemērots tradicionālām telpām, tāpēc tikusi izraudzīta tam kā radītā vecās lidostas „Spilve” ēka:

„Pirmkārt, šī ēka ir tikpat kā pamesta, kas nozīmē dīvainu auru, kā spoku pilsētā. Bet tā ir ļoti krāšņa Staļina laika ēka ar monumentālu glezniecību uz sienām – ar tautumeitām, kuras steidzas sagaidīt savus atlidojošos varoņus. Katrā ziņā tas ir ļoti skaisti, tā telpa ir iedvesmojoša."

Koncertā būs arī Teicējs – Eduards Liniņš, kurš lasīs fragmentus no antīkās grieķu mitoloģijas, tos, kuri protams saistās ar mīlas dievieti Afrodīti.

Koncerts „Afrodītes sagaidīšana” vecajā Spilves lidostas ēkā notiks sestdien divos dienā, un tas iekļaujas kora „Gaudeamus” koncertu ciklā, veltītā Latvijas simtgadei.

Katram cikla koncertam ir savs atslēgas vārds – jau izskanējis pirmais koncerts, veltīts Dievam, šis būs otrais koncerts, veltīts Dailei, un tam sekos vēl trīs koncerti, veltīti Dabai, Darbam un Drosmei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti