Rīts

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 79

Rīts

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 81

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 80

«Mikrofonā 80» uzvar aktiera dziedājums: Imanta Skrastiņa izpildītā «Kamolā tinēja»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Par dziesmotās aptaujas "Mikrofons 80" dziesmu dziesmu kļuva "Kamolā tinēja", kuru izpildīja nevis kāds tautā populārs un iemīļots estrādes dziedātājs, bet gan tolaik Jaunatnes teātra aktieris - Imants Skrastiņš. 

1970. gadā, kad tika uzbūvēta Rīgas Sporta pils, kur laika gaitā biju novadījis simtiem hokeja reportāžu, pat iedomāties nespēju, ka sportu te manā repertuārā kādreiz nomainīs dziesma. Bet  pēc desmit gadiem tāds laiks tiešām pienāca. 1980. gada nogalē pārpildītajā Rīgas Sporta pilī pirmo reizi risinājās "Mikrofona 80” dziesmu aptaujas noslēguma koncerts, kurā startēja 24 komponisti ar 60 dziesmām un kuru, tāpat kā iepriekšējos koncertus, vadīju kopā  ar savu brīnišķīgo kolēģi Ausmu Indriksoni.

Gada nogalē pastnieki vēstules uz "Mikrofona” redakciju nevis nesa, bet veda maisiem, un to šķirošanai pieaicināja pat Latvijas Universitātes Žurnālistikas fakultātes studentus un radio kolēģus.

"Mikrofona" aptaujai - 50

Savulaik tik iemīļotā dziesmu aptauja "Mikrofons" šogad atzīmē 50 gadu jubileju. Aizraujošais dziesmotās aptaujas stāsts aizsācies 1968. gada rudenī, tātad pirms apaļa pusgadsimta, un Latvijas Radio 2 raidījumu ciklā “Mikrofona aptaujai – 50” atskatās uz spilgtākajiem dziesmotajiem notikumiem.

Tā laika dators – skaitāmie kauliņi – klakšķēja no agra rīta līdz vēlam vakaram. Un, jo tuvāk nāca Jaunais gads, jo aizvien noteiktāk brieda sensācija. Rezultātā vairāk nekā 5000 balsu ieguva Raimonda Paula un Vizmas Belševicas "Kamolā tinēja”, kuru izpildīja nevis kāds populārs solists, bet pazīstamais Jaunatnes teātra aktieris Imants Skrastiņš, kuru parasti personificēja ar dzejnieku Aleksandru Čaku.

Kad redakcijas ļaudis viņam pavēstīja, ka uzvarētājdziesma ir "Kamolā tinēja”, Imants bija patiesi izbrīnīts un tik saviļņots, ka atsēdās uz radio platajām kāpnēm un ilgi necēlās augšā.

Turpat tūkstoš balsu mazāk ieguva Raimonda Paula un Leona Brieža "Muļķe sirds”, kuru izpildīja tautā iemīļotais Žoržs Siksna, bet ar to bija gana, lai viņš kārtējo reizi atkal būtu uz goda pjedestāla.

Pirmo reizi "Mikrofona” aptaujā piedalījās Liepājas grupa "Credo”, un, varētu sacīt, ar pārsteidzošiem panākumiem – Groduma un Neibarta "Ziņģe par bailēm” bija trešā, Gunta Veita un Ārijas Elksnes "Neko nevar skaidri zināt” ierindojās 7. vietā, Raimonda Paula un Leona Brieža "Kad mēs iemīlēsim” noslēdza pirmo astoņnieku.

Klausītāju atzinību šajā koncertā atkal izpelnījās Rolands Zagorskis, nodziedot Paula "Pajaco” ar Austras Skujiņas dzeju – viņas radošais devums varas cilvēkiem īpašu sajūsmu neraisīja, un šo dziesmu saglabāt koncerta programmā laikam gan varēja vien tālab, ka klausītāju vidū bija Skujiņas laikabiedrs rakstnieks Arvīds Grigulis.

Koncertam beidzoties, notika starpgadījums, kad, neko ļaunu nedomājot, Seces padomju saimniecības ļaudis gadu mijā uzdāvināja Raimondam Paulam dzīvu sivēnu. Tas izraisīja gan jautrību, gan zināmu apjukumu, un, lai arī Maestro nešķita ne īpaši pārsteigts, ne aizvainots vai apbēdināts, viena otra avīze pēc tam vairāk rakstīja par ņipro sivēnu, nevis koncertu un dziesmām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti