Rīts

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 68

Rīts

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 70

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 69

«Mikrofona 69» aptaujā triumfēja veltījums mātei «Dziesma nenosalst»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

"Mikrofona 68" aptaujas uzvarētāja – dziesma "Mežrozīte" saviļņoja cilvēku prātus un sirdis, un gadu vēlāk klausītāji vairs nebija īpaši mudināmi un skubināmi  ne rakstīt, ne balsot. Viņi gaidīt gaidīja jaunas latviešu dziesmas, savukārt komponisti un dzejnieki arī bija sarosījušies, sarūpējot vairākus desmitus skaņdarbu. Vislielāko balsu skaitu atkal izpelnījās Raimonds Pauls un Alfrēds Krūklis ar, kā teicis pats komponists, veltījumu mātei – "Dziesma nenosalst".

To dziedāja Ojārs Grinbergs, kura karjera aizsākās 1961. gadā Tramvaju un trolejbusu pārvaldes (TTP) estrādes ansamblī, sekoja karavīru ansamblis "Zvaigznīte" un visbeidzot REO – Rīgas Estrādes orķestris. Šis bija patiešām Raimonda, Alfrēda un Ojāra gads, jo četras viņu kopīgi radītās dziesmas aptaujā ieņēma pirmās 4 vietas – pirmajā un trešajā vietā bija Ojāra solo "Dziesma nenosalst" un "Sens ir tas stāsts", otrajā un ceturtajā vietā – divi dueti ar Margaritu Vilcāni "Zilie lini" un "Nepārmet man".

"Mikrofona" aptaujai - 50

Savulaik tik iemīļotā dziesmu aptauja "Mikrofons" šogad atzīmē 50 gadu jubileju. Aizraujošais dziesmotās aptaujas stāsts aizsācies 1968. gada rudenī, tātad pirms apaļa pusgadsimta, un Latvijas Radio 2 raidījumu ciklā “Mikrofona aptaujai – 50” atskatās uz spilgtākajiem dziesmotajiem notikumiem.

Šajā sakarā atgādināšu "Mikrofonam" adresēto jēkabpilietes Mildas Rūtiņas vēstuli, kurā viņa bija uzteikusi aptaujas, viņasprāt, visskaistākās mūzikas pērles – smeldzīgo "Nepārmet man", himnisko "Baltijas jūru", lirisko "Sens ir tas stāsts" un bezgala aizkustinošo, ar mātes piemiņu saistīto "Dziesma nenosalst".

Drīz pēc aptaujas pats komponists, runājot par šo dziesmu, tolaik populārajā žurnālā "Liesma" stāstīja: ''Man gribējās rakstīt dziesmu mocartiskā manierē, to varētu saukt arī par veltījumu mātei, taču tas skaidri iezīmējās tad, kad dzejnieks Alfrēds Krūklis bija uzrakstījis tekstu. Mocartiskās intonācijas ieskanas pavadījumā, atsaucot atmiņā viņa populāro "Šūpļa dziesmu".

Manam darbam ir mūsdienīgs ritms, taču centos tajā izteikt siltumu, kas arvien raksturīgs mūsu domām par māti.''

Atceroties "Mikrofona 69" aptauju, jāpiemin arī daudzu desmitu klausītāju atzinīgi vērtētā "Vai tu nāksi vēl". Kompozīcijas autors ir viens no džeza pionieriem Latvijā Aivars Zītars, kurš ilgus gadus jau dzīvo Kanādā. Solists – dziedātājs ar majestātisku stāju un glāsmainu baritonu, cilvēks ar traģisku dzīves gājumu – Andrejs Lihtenbergs, kura dziedātās melodijas allaž bijušas "Mikrofona" zelta fondā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti