Kultūras ziņas

Veļas mazgāšana Rīgas Krievu teātrī

Kultūras ziņas

Latvijas laikmetīgās mākslas vēsture Nacionālajā bibliotēkā

"Jauns mēness" piedzīvo grāmatu

Mielavs: Žildes grāmata par «Jaunu mēnesi» labi raksturo laiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ilgu laiku Jānis Žilde saspringti strādāja pie kāda projekta un saglabāja noslēpumainības plīvuru pār saviem radošajiem centieniem. Protams, sveci zem pūra neizdevās noturēt, un laika gaitā mūzikas fani uzzināja, ka top grāmata par latviešu 90. gadu supergrupu “Jauns mēness”. Fani zina arī, ka jaunu albumu un koncertu vairs nebūs, bet tikko atvērta grāmata “Piekūns skrien debesīs”. Grupas līderis Ainars Mielavs atzinīgi vērtē Žildes veikumu, norādot, ka grāmata labi raksturo laiku.

„Godīgi sakot, es neuzskatu, ka „Jauns mēness” ir kaut kāds īpašs rokenrola ansamblis, ka mēs esam kaut kas īpašs. Es joprojām brīnos, ka cilvēki mūs klausās,” saka Ainars Mielavs. „Protams, es priecājos par to, bet es neesmu ļoti augstās domās par to, ka esmu izdarījis un turpinu darīt mākslā. Tāpēc mani joprojām izbrīna šādas grāmatas atklāšana, bet no otras puses, protams, iepriecina. Es ceru, ka tā noderēs. Tā labi raksturo laiku, kad tika izveidots „Jauns mēness”. Tie tiešām bija interesanti laiki. Tas šajā grāmatā ir vērtīgākais - tā parāda visu, kā ir, un sauc lietas īstajos vārdos.”

„Grupas „Jauns mēness” stāsts latviešu rokmūzikas vēsturē ir ļoti būtisks. Grupa ir izgājusi cauri dažādus laikus, sākot ar 80. gadu vidu, 90. gadus - kooperatīvu un juku laiku. Šai ziņā grupa ir kā prototips jebkurai jaunai grupai, no kuras stāstiem un pieredzes mācīties,” skaidro grāmatas autors Jānis Žilde.

Savos pirmsākumos pagājušā gadsimta 80.gadu otrajā pusē grupa paguvusi izbaudīt vēl pēdējo padomju gadu ačgārno sistēmu, vēlāk izdzīvojusi Atmodu, sajutusi juku laikus, 90.gadu skarbo realitāti - naudas maiņu, vispārējo sabiedrības apjukumu, izgājusi gandrīz visus mūzikas biznesa un grupas attīstības "elles lokus". Grupa "Jauns mēness" piedzīvojusi sastāva maiņu, starptautiskus panākumus (uzvara "Sopotas" festivālā), devusies koncertturnejās ārpus Latvijas, mainījusi stilu, izmēģinājusi dziedāšanu angļu mēlē un tad atkal atgriezusies pie latviešu valodas. Neizpalika arī iekšēji konflikti, mūzikas izdevniecību maiņa, izjukšana un galu galā atkalapvienošanās trīs pēdējiem koncertiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti