Mencendorfa namā atzīmēs Eiropas Senās mūzikas dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

21. martā otro reizi tiks atzīmēta Eiropas Senās mūzikas diena. Par šo svētku aizbildni jau kļuvusi UNESCO, un daudzviet Eiropā būs skatāma plaša svētku programma. Tostarp Latvijā īpašs svētku koncerts paredzēts Mencendorfa namā, kur pasaulslavenus skaņdarbus izpildīs jaunie mūziķi.

Eiropas Senās mūzikas diena pirmo reizi tika atzīmēta pērn. Kā Latvijas Radio raidījumā „Pa ceļam ar Klasiku” atklāja klavesīniste un viena no pasākuma organizatorēm Aina Kalnciema, lielu atbalstu un iedvesmu sniedza Kultūras komisija Briselē, kura kļuva par pasākuma atbalstītāju, arī Eiropas Apvienotā raidorganizācija iesaistās un šogad arī UNESCO ir kļuvis par svētku aizbildni.

Klavesīniste ar prieku atceras pagājušā gada pasākumu un cer, ka šis pasākums iemantos arvien lielāku popularitāti visā Eiropā.

„Pagājušogad, kad vispār Eiropā notika pirmais šāds pasākums, Rīgā muzicēja Paolo Pandolfo, un Eiropas raidorganizācija to ierakstīja un pārraidīja visur kur. Daudzi no festivāliem darbojas ļoti aktīvi šajā dienā, sākot no paša rīta stundas līdz vēlam vakaram, iesaistot bērnu, jauniešu kolektīvus, dažādas meistarklases un ne tikai tādus nopietnus koncertus. Es domāju, ka šis pasākums iegūst arvien lielāku popularitāti, un man ir par to prieks,” stāsta Kalnciema. 

Organizatore arī atzīst, ka šis pasākums ir lielisks stimuls un savā ziņā pat mobilizē senās mūzikas pētniekus meklēt un atrast kaut ko senu un iepriekš neatklātu. 

Visa gada garumā notiek aktīva darbība atrast kaut ko vēl neatskaņotu, izrakt kaut kādus rokrakstus un viņus atjaunot. Tiešām notiek ļoti liels, interesants un aktīvs darbs. Starp citu pagājušogad Vatikāna bibliotēkās tika atrasti ļoti, ļoti seni mūzikas materiāli, kuri prasa lielu restaurāciju, un droši vien pēc kāda gada notiks arī šīs mūzikas pirmatskaņojums,” atklāj klavesīniste. 

Latvijā šogad Senās mūzikas diena tiks atzīmēta Mencendorfa namā, kur J.S.Baha, franču klavesīnistu, Fransoa Kuprena un G.F.Hendeļa skaņdarbus izpildīs jaunie mūziķi. 

Es šogad esmu iecerējusi parādīt jaunos mūziķus. Viņi ir ārkārtīgi ieinteresēti senajā mūzikā, senajos instrumentos. Tie studenti, kas nāk pie manis, ir pianisti, tomēr ir arī liela interese par šo mūziku un liela interese muzicēt ansambļos. Šī programma būs gana interesanta - spēlēs studenti solo klavesīna darbiņus, spēlēs arī ansamblī ar flautu, ar vijoli, un pat viena dziedātāja pieteikusies dziedāt Baha āriju,” norāda Kalnciema. 

Arī pasākuma vieta nav izvēlēta nejauši, jo, kā norāda Kalnciema, pats Mencendorfa nams ir ar senu vēsturi un ar īpašu, tieši šādai mūzikai nepieciešamu noskaņu.

„Tā ir vēsture, tiešām ļoti, ļoti sena vēsture – grīdas čīkst, spoki pa brīžam parādās, var apskatīt ļoti senus atjaunotus griestu un sienu zīmējumus, manteļskursteni, kuru, es domāju, vairums jaunās paaudzes vispār nezina, kas tas ir, tā kā nams pats dvašo šo senatni. Bet no otras puses, šis ir ļoti, ļoti kamerstila koncerts, un tam nav vajadzīgas lielas, plašas telpas. Tā kā tur tiešām ir tāda īpaša noskaņa šādai mūzikai,” skaidro mūziķe.

Koncerta sākums 21.martā, Mencendorfa namā, paredzēts piecos pēcpusdienā, ieeja bez maksas. Koncertā uzstāsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas klavesīna klases studentes - Anna Berklāva, Barbara Petkēviča, Kristīne Pričina, Laura Tamane un Renāte Vēvere. Viņas muzicēs kopā ar dziedātāju Daniēlu Lūsis-Grīnbergu (soprāns), vijolnieci Annu Salnit un flautisti Ilzi Kapenieci.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti