Melngalvju namā – bareljefs Rihardam Vāgneram

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Melngalvju nama vestibilā ceturtdien atklāts tēlnieka Jāņa Strupuļa veidots bareljefs Rihardam Vāgneram. Darbs tapis, pateicoties Brēmenes Melngalvju brālībai, kuras dalībnieku dzimtu saknes ietiecas dziļi Rīgas un Latvijas vēsturē.

„Šī vieta ir ļoti piemērota Vāgnera piemiņas iemūžināšanai, šeit Vāgners pirmoreiz mūžā debitēja ne kā teātra kapelmeistars, bet kā simfonisko koncertu diriģents, aizvadīja te sešus abonementa koncertus sezonā un drīz kļuva par laikmeta ievērojamāko diriģentu. Tomēr es ceru un ticu, ka pienāks brīdis, kad mēs Vāgnera atceri varēsim atzīmēt tajā Rīgas namā, kur Vāgners strādājis visvairāk un kura zāles uzbūves trīs uzbūves elementus viņš pārņēmis savam teātrim Baireitā, proti, es runāju pa namu Vāgnera ielā, kas šobrīd stāv tukšs un pamests,” bareljefa atklāšanas pasākumā sacīja muzikologs Arnolds Klotiņš sacīja, akcentējot, ka Vāgnera Rīgā pavadītais laiks bijis radoši ļoti piepildīts.

Piemiņas plāksnes autors ir tēlnieks Jānis Strupulis, kurš plāksni darinājis no balta marmora ar zeltītiem burtiem, uz tās piestiprinot oriģinālu bronzas medaljonu, kurā Vāgners attēlots profilā. Tolaik, kad komponists uzņēmās Rīgas mūzikas dzīves vadīšanas pienākumus, viņam bija tikai 27 vai 28 gadi, un tādu - jaunu, trauksmainu, bet apņēmības pilnu - viņu ir attēlojis mākslinieks Strupulis.

Rihards Vāgners neatņemami pieder pie Latvijas kultūras dzīves. Laikā no 1837. līdz 1939. gadam komponists strādāja Rīgas Pilsētas teātrī par galveno diriģentu, šeit viņš sacerēja operas „Rienci” pirmo un otro daļu. Bet piedzīvojumiem bagātā bēgšana no Rīgas uz Parīzi Vāgneru iedvesmoja operai „Klīstošais Holandietis“.

Šogad visā pasaulē ar dažādiem pasākumiem tiek atzīmēta Riharda Vāgnera 200. gadadiena.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti