Panorāma

Saeima vēl nelemj par J. Juraša izdošanu kriminālvajāšanai

Panorāma

Rīgā pietauvojies ASV karakuģis

Meklē talantus simtgades jauniešu orķestrim

Meklē talantus jauniešu simtgades orķestrim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ar saviem iemīļotajiem mūzikas instrumentiem rokās un milzīgu satraukumu Latvijas jaunie mūziķi piedalās atlases konkursā Latvijas simtgades jauniešu orķestrim. Izveidots pērn, šogad orķestris meklē jaunus talantus, lai vasarā priecētu klausītājus izcilā koncertā kopā ar pasaulslavenām Latvijas akadēmiskās mūzikas zvaigznēm.  

Pirms iešanas zālē, lai stātos žūrijas priekšā, satraukums redzams visās sejās.

“Patiesībā nebija par ko uztraukties, bet bija tiešām bail, nezinu, kā būs, vai mani ņems, bet ja netikšu – tad nebija par ko uztraukties, vēl jau būs daudz iespēju, tā bija ļoti laba pieredze uzstāties šādai publikai, šādai, kur ļoti slaveni diriģenti,” atzīst altiste, Mārupes Mūzikas skolas studente Sibilla Zubricka.

“Esmu jau piedalījies konkursos, bet šoreiz publika ir lielāka, žūrija nopietnāka, tāpēc bailīgāk spēlēt,” saka čellists, E.Dārziņa mūzikas skolas students Arsēnijs Mitins.

Savs instruments katram, protams, ir vismīļākais, tāpēc jaunieši cenšas parādīt ne tikai savu varēšanu, bet arī izcelt īpašo skanējumu.

“Man vienmēr patikusi čella skaņa, tāda samtaina, smuka. Liekas, vistuvākā cilvēka balsij, man ļoti patīk,” atzīst čelliste, E.Dārziņa Mūzikas skolas studente Alma Anete Miķelsone.

Atlases konkursā šogad piedalās gandrīz 40 jaunie mūziķi. Tieši kuru grupu mūziķi un cik daudz tiks uzņemti orķestrī, nezina pat žūrija.

Diriģents Ainārs Rubiķis saka – pat ja mums pietiktu, piemēram, vijolnieku, bet redzētu kādu izcilu jaunieti, viņš tiktu uzņemts.

“Es meklēju to cilvēku – “jā, tas ir īstais”, tur nav kaut kādu standartu intonāciju, ritms vai kas tāds, tā ir personība, tāds viens vesels, kopums, ko es meklēju; var klupt un krist, bet, ja redzu, ka jaunietis var tikt galā ar grūtībām, ko pats sev izvirzījis un ir gatavs cīnīties, tad es saku – jā,” atklāj Rubiķis.

Simtgades jauniešu orķestris jūlijā piedalīsies koncertā “Dzimuši Latvijā” kopā ar tenoru Aleksandru Antoņenko, ērģelnieci Ivetu Apkalnu un pianistu Vestardu Šimku.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti