Mazās zemes priekšrocības. Ieskats Igaunijas džeza festivālā «Jazzkaar»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Igaunija jau 33 gadus var lepoties ar lielāko džeza festivālu Baltijā "Jazzkaar", kas šogad notika laika posmā no 24. aprīļa līdz 1. maijam. Festivāla muzikālā programma tiek būvēta ļoti uzmanīgi, cienot gan pavisam klasiskas džeza izpausmes, aizraujot ar avangardu, parādot džeza ieplūšanu pasaules un populārajā mūzikā. Līdzās mūzikai festivāls piedāvā arī bagātīgu mākslas programmu.

Galvenā festivāla norises vieta ir Teliskivi kvartāls, kur atrodas koncertzāle "Vaba Lava", dažādi restorāni un bāri, darbojas dažādi radošie uzņēmumi, slavenais fotogrāfijas muzejs "Fotografiska Tallinn". Tātad, ja nogurst ausis, tad var papriecēt acis vai muti.  Savukārt lielie koncerti norisinās pilsētas centrā esošajā koncertzālē "Alexela".

Bigbends "Estonian Dream Big Band" un Dī Dī Bridžvotera
Bigbends "Estonian Dream Big Band" un Dī Dī Bridžvotera

Tā, piemēram, kopā ar bigbendu "Estonian Dream Big Band" uzstājās amerikāņu dziedātāja Dī Dī Bridžvotera (Dee Dee Bridgewater), kuras programmu veidoja džeza dīvu Ellas Ficdžeraldas, Nīnas Simounas, Bilijas Holidejas repertuārs, ļaujot novērtēt šo dāmu atšķirīgo devumu džeza mūzikai. Pati Bridžvotera ir temperamentīga dāma, kas uz zoba pavilka nopietnos igauņu džeza mūziķus. Kā koncerta pārsteigums dziedātājai uz skatuves pievienojās otra dīva – Čaina Mosesa (China Moses), kas ir viņas meita, kura festivālā bija ieradusies dienu agrāk.

China Moses
China Moses

Čaina Mosesa ar grupu parādīja, ko nozīmē soulmūzika – enerģiskās dziesmas papildinot ar personiskiem, emocionāliem stāstiem par zaudējumiem. Dziedātāja bija atradusi zelta vidusceļu, kā šajā trauksmainā kara norises laikā cieņpilni dalīties ar dzīvesprieku.

"Avishai Cohen Big Vicious"
"Avishai Cohen Big Vicious"

Savukārt jēdzienu fusion atrādīja trompetists Avišai Koens ar mūziķu kolektīvu "Avishai Cohen Big Vicious". Tērpušies kombinzonos, rotaļīgi un bezrūpīgi viņi izceļojās pa populārās mūzikas vēsturi.  Jāpiebilst, ka pašam Koenam šogad iznācis albums "Naked Truth", kas ir meditatīvs džezs. 

Kadri Voorand
Kadri Voorand

Festivāla ietvaros var iepazīties ar igauņu džeza skatuvi un publikas atsaucība pierāda to, ka igauņi tiek tiešām savējiem seko līdzi. Vienu no savdabīgākajiem koncertiem piedāvāja Kadri Voranda (Kadri Voorand), kas ir atzinīgi novērtēta vokāliste, mūziķe un komponiste. Šoreiz viņa piedāvāja publikai koncertu baudīt, guļot uz matračiem un apsedzoties ar plediem. Pasakains priekšnesums, kurā Kadri balss bija gan teicēja, gan dziedātāja. Viņa spēlēja klavieres un skaņu pārveidoja ar efektiem, izmantoja arī tautas instrumentus. Ritmiski viņu pavadīja ģitārists. Priekšnesums bija igauņu valodā, kas man, valodas nezinātājai, tik tiešām raisīja mierpilnas sajūtas, taču pēc pusotras stundas klausīšanās tomēr palika vienmuļi. Tāpēc bija patīkami redzēt, kā igauniski runājošā publika reaģē uz mūziķes sacīto, dzied līdzi un pieprasa atkārtot. Jāpiebilst, ka aktuālais Kadri Vorandas albums "In Duo with Mihkel Mälgand" tik tikko atzīts par gada labāko džeza ierakstu Igaunijā, savukārt pati Kadri atzīta par gada mūziķi. 

Fotogrāfijas muzejā "Fotografiska Tallinn" festivāla laikā viena no aktuālajām izstādēm bija igauņu fotogrāfa Kaupo Kikkas "Inner Cosmos"  jeb "Iekšējais kosmoss". Izmantojot mitoloģiskus varoņus un dabas ainavas, fotogrāfs radījis eksistenciālas pārdomas par cilvēku: viņa būtību, jūtām, sapņiem un bailēm. Interesanti, ka Kaupo gadiem ilgi ir "Jazzkaar"  brīvprātīgais palīgs, kā arī ģeniālā igauņu komponista Arvo Perta personīgais fotogrāfs. Tas vēlreiz atgādina par mazo zemju priekšrocību, ko nereti izmantojam arī Latvijā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti