Kultūras ziņas

Arheologu skola – iespēja praktiskās darbnīcās iepazīt vēsturi

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Vaska fonds ielūdz uz koncertu Mazajā Mežotnes pilī

Mazajā Mežotnes pilī atskaņos Ellas Mačēnas un Matīsa Čudara jaundarbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vienpadsmito reizi Mazajā Mežotnes pilī izskanēs koncerts "Pēteris Vasks ielūdz. Vasara. Mežotne". Koncerts ir iespēja starp novērtētiem Latvijas komponistu darbiem atskaņot vēl nedzirdētus jaundarbus. Šajā gadā skatītāju baudījumam tiks sniegti Ellas Mačēnas un Matīsa Čudara jaundarbi.

Gleznainā vietā Lielupes krastā atrodas Mazā Mežotnes pils, kur 30. jūlijā būs dzirdamas mūzikas skaņas. Koncertā apvienosies līdz šim nebijis trio – vijolniece Magdalēna Geka, čelliste Gunta Ābele un pianists Džovanni Fornasini.

Tēlniece, Pētera Vaska fonda pārstāve Regīna Deičmane skaidro: "Tiek pieaicināti gan jauni, gan jau nopietni komponisti, kas sevi ir pierādījuši. Šodien mēs šeit veidojam tādu mākslas sintēzi, kas kopā ir ar to skaisto Latvijas ainavu, dabu, kultūrvēsturisko vidi. Protams, ka centrālais vasaras notikums ir izstādes atklāšana un Pētera Vaska fonda tradicionālais jaundarbu koncerts "Pēteris Vasks ielūdz. Vasara. Mežotne."."

Šajā reizē tiks atskaņoti komponista Matīsa Čudara un Austrālijā dzīvojošās latviešu komponistes Ellas Mačēnas jaundarbi. Vijolniece Magdalēna Geka norāda, ka Mačēnas darbs ir viegls, gaisīgs un kontrastējošs ar pārējo koncerta programmu.

"Otrs jaundarba komponists ir Matīss Čudars, kurš ir uzrakstījis duetu vijolei un čellam. Tas ir ļoti interesantās noskaņās ar dažādām interesantām krāsām, ritma figūrām, spožām pasāžām, un es domāju, ka klausītājiem būs interesanti tieši dzirdēt gan katru skaņdarbu pašu par sevi, bet arī šo kontrastu," skaidro Geka.

Čelliste Gunta Ābele uzsver: "Ļoti interesanti, ka komponisti dzimuši apmēram vienā laikā, bet ir pilnīgi divas dažādas vides, kurās viņi ir auguši. Tas ir interesanti, kā it kā cilvēki ar līdzīgām saknēm pilnīgi savādāk uzbur skaņas, pilnīgi savādākas tehnikas izmanto un formas."

Papildus jaundarbiem koncertā izskanēs Romualda Karlsona, Maijas Einfeldes, Pētera Vaska un Jāņa Mediņa kompozīcijas. Mūziķi norāda, ka programma raisa daudzveidīgas emocijas. Kompozīcijās izmantotās spēles tehnikas dažādo programmu, ļaujot klausītājiem iepazīt atšķirīgās Latvijas komponistu šķautnes.

Savukārt 14. reizi pils telpās šonedēļ parādās mākslinieki. Māksliniekiem plenērā nedēļas garumā, iespaidojoties no dabas un vides tiem apkārt, top jauni gleznojumi.

Māksliniece Andra Otto Hvoinska stāsta: "Es sapratu, ka plenēri ir kolosāla lieta, lai tu vienkārši gleznotu, lai tu atslēgtos no ikdienas, lai tev nebūtu jātaisa ēst, kas arī ir brīnišķīgi, bet lai nekas tev nav jādara. Tu vienkārši glezno. Man liekas, ka gleznotājam tā ir fantastiska izdevība izmantot šo iespēju tikai gleznot."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti