Mazā klausītāja pirmie soļi simfoniskajā mūzikā – pasaulslavenā pasaka «Pēterītis un vilks» Liepājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sestdien, 10. decembrī, šajā pirmssvētku gaidīšanas laikā, koncertzāle "Lielais dzintars" piedāvā skolas un pirmsskolas vecuma bērniem iepazīt vienu no simfoniskās pasaules populārākajiem darbiem – krievu komponista Sergeja Prokofjeva muzikālo pasaku "Pēterītis un vilks". Simfoniskās pasakas režisors ir Liepājas teātra aktieris Mārtiņš Kalita, stāstnieka lomā iejūtas aktieris Egons Dombrovskis, bet pie diriģenta pults – Kaspars Ādamsons.

Mazā klausītāja pirmie soļi simfoniskajā mūzikā – pasaulslavenā pasaka «Pēterītis un vilks» Liepājā
00:00 / 05:21
Lejuplādēt

Sergeja Prokofjeva pasaulslavenā simfoniskā pasaka "Pēterītis un vilks" pirmatskaņota pirms 85 gadiem un komponēta īpaši Maskavas Bērnu teātrim. Kopš pasakas pirmā ieskaņojuma 1936. gadā, ko veica Bostonas Simfoniskais orķestris, darbs izdots vismaz 50 dažādās versijās angļu un citās valodās visā pasaulē.

Liepājā koncertzālē "Lielais dzintars" stāstnieka lomā iejuties Liepājas teātra aktieris Egons Dombrovskis, taču zināms, ka kopā ar pasaules izcilākajiem mūziķiem šo pasaku publikai stāstījuši tādas slavenības kā Šons Konerijs, Stings, Bils Klintons, Mihails Gorbačovs, Šārona Stouna, Sofija Lorēna un daudzi citi. Egons Dombrovksis atzīstas, ka viņam pašam ļoti patīk pasakas, bet ar mūziku un orķestri tas ir nesalīdzināmi iespaidīgāks piedzīvojums: "Ir, protams, pati pasaka, bet otrs ir ieklausīties mūzikā, un mūzika bur bildes.

Tiek paziņots, ka katru personāžu spēlēs kāds cits instruments. Pīle ir oboja, kaķis ir klarnete, vilks – mežragi, Pēterītis – visas stīgas.

Pastāstu, kas notiks – tā var uzburt bildes un to ieraudzīt."

Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķus muzikālajā pasakā ievada diriģents Kaspars Ādamsons. Diriģents Prokofjeva simfoniskās pasakas "Pēterītis un vilks" atskaņošanā piedalās pirmo reizi. "Tā mūzika ir tik spilgta, raksturiem un tēliem bagāta, tā ļoti daudz ko saka pati par sevi, tāpēc šis skaņdarbs ir ieguvis tādu pasaules mēroga atpazīstamību un tas noķer gan maza klausītāja, gan pieaugšana klausītāja acis un ausis," teic Ādamsons.

Arī aktierim Mārtiņam Kalitam muzikāla iestudējama veidošana kopā ar simfonisko orķestri ir īpašs notikums, jo te ir citi spēles noteikumi, ja salīdzina ar izrādēm teātrī: "Tas nav mūzikls, kur orķestris atrodas bedrē un kāds to visu izpilda. Orķestris ir uz skatuves, ir atmosfēra un sajūtas. Pluss šim skaņdarbam jau ir tāds, ka tas ir paredzēts, lai rosinātu bērnu iztēli, lai iepazīstinātu, kā rodas muzikālais tēls, kulminācija, pašsajūta.

Tā ir laba iespēja, kā spert bērniem pirmos soļus, kā klausīties simfonisko mūziku, kā atkodēt, atpazīt tēlus, notikumus un sajūtas."

Pasakas iestudējuma gaismu režisors ir Mārtiņš Jansons, bet tērpus mūziķiem veidojusi māksliniece Liene Rolšteina. Mārtiņš Kalita stāsta par īpašajām cepurēm: "Liene Rolšteina ir uztaisījusi interesantus tērpus tieši iedalītajām lomām – pīlītei, medniekiem, kaķim u.c. Autors vēlējās radīt pasaku, kuru izstāsta mūzikas instrumenti."

Diriģents Kaspars Ādamsons ir gandarīts, ka izdevies šajā laikā darboties klātienē: "Protams, mēs šajā laikā ļoti novērtējam klātienes tikšanas reizes. Esam priekpilni un gandarīti atskaņot mūziku, kas caurstrāvo gaišumu, vieglumu, ir arī dramatiski brīži un sabiezinātas krāsas, taču ar smaidu dodamies uz priekšu šajā stāstā."

Pasaka "Pēterītis un vilks" devusi impulsu arī citu mākslas žanru pārstāvjiem pasaulē. Ir zināms, ka Volts Disnejs jau 1946. gadā radīja savu animācijas versiju, darbs pielāgots televīzijas, teātru un baleta izrādēm, tam radīta Ziemassvētku un pat Halovīna versija, bet 1975. gadā britu mūziķi Braiens Īno, Fils Kolins, Garijs Mūrs "Pēterīti un vilku" izpildīja kā rokoperu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti