Kultūras ziņas

Janim Rozentālam - 150

Kultūras ziņas

Turgeņeva kaislības Krievu teātrī

Jauna opera bērniem

«Mazā burvju flauta» - krāšņa, jautra, viegli uztverama un līdzdzīvojama

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ieinteresēt par operu jau no mazotnes - ar šādu mērķi režisore Margo Zālīte Latvijas Nacionālajā operā (LNO) veido iestudējumu bērniem "Mazā burvju flauta". Tā pamatā ir slavenās Volfganga Amadeja Mocarta operas motīvi, bet iestudējums bērniem ir daudz koncentrētāks laika un satura ziņā. Lomas tajā atveido jaunie, daudzsološie operas solisti. Latvijā šāds bērniem pielāgots pieaugušo operas iestudējums top pirmo reizi, bet citviet pasaulē tā jau ir ierasta prakse.

Krāšņa, jautra, viegli uztverama un līdzdzīvojama - tāda ir jaunā izrāde bērniem "Mazā burvju flauta". Tā skan latviešu valodā, mūzika tajā mijas ar runātiem tekstiem, vizuālajā tēlā svarīga loma ir video izmantojumam.

Ideja izveidot šādu pieaugušo operas versiju bērniem pieder Margo Zālītei, kura ir arī jaunā iestudējuma režisore. Ideju viņa nolūkojusi Bādenbādenes festivālā Vācijā, un izrādi Latvijā veido galvenokārt divu iemeslu dēļ.

"Pirmkārt, es ļoti gribēju, lai jaunie dziedātāji parādās, lai viņi trenējas, lai viņiem ir pieredze, lai viņi zina, kā to varoni izspēlēt no sākuma līdz beigām. Otrs iemesls - piesaistīt jaunos skatītājus operai. Tas ir ļoti, ļoti būtiski, lai operas skatītājs nenoveco. Pirmais gājiens uz operu varētu būt tieši "Mazā burvju flauta". Cilvēks atnāk uz operu un ierauga šo skaisto, burvīgo pasauli," saka Margo Zālīte.

Ja Mocarta "Burvju flauta" ilgst trīs stundas, tad "Mazā burvju flauta" būs tikai stundu gara. Tās sižeta centrā būs pasaka par varoni, kam jāpārvar dažādi pārbaudījumi, lai sasniegtu savu mērķi un iegūtu princeses roku.

Kopā ar Margo Zālīti pie izrādes dramaturģiskā materiāla izveides strādājis Evarts Melnalksnis. "No vienas puses, "Burvju flauta" ir pasaka. No otras puses, šī pasaka ir pilna ar dažādiem simboliem un iespējām interpretēt. Mēs visi zinām, ka mēs varam tur arī "ielasīt" masonisma rituālus un tā tālāk. Bērniem mēs centāmies taisīt to vienkāršāku, noņemot šos dziļākos slāņus un attīstot pasakas motīvu. Man bija ļoti liels prieks sadarboties ar jaunajiem dziedātājiem, jo viņi visi tajā iesaistījās, ļoti daudz improvizēja, daudz pie teksta klāt lika paši - ar etīdēm, jokiem, un liela daļa no tiem ir nokļuvuši arī izrādē," stāsta Evarts Melnalksnis.

To, ka jaunajiem dziedātājiem strādāt pie iestudējuma ir ļoti aizraujoši, apliecina dziedātāja Marlēna Keine. Ko vērts vien ir viņas atveidotās Papagenas tērps, ļoti krāšņs un amizants. Bet izrādē dziedātāja atveidos pat divas lomas.

"No sākuma es esmu veca omīte, večiņa, un līdz ar to man bija tāds izaicinājums pielāgot balsi un atrast visādas krāsas, kādas ir vecām omītēm. Es, protams, bišķiņ paklausījos, kā omītes runā, kā smejas, un mēģināju to atrast savā balsī. Otrs tēls ir Papagena - Papageno mīļotā. Viņa ir tāds brīnums, brīnumputniņš, kas pārvēršas. Man ir ļoti interesants tērps. Man ir tāds liels, liels pufīgs dibens, kas ir īstenībā ļoti ērts un ļoti viegls, tāds, ka es varu sēdēt jebkurā vietā un man ir ļoti labi. Un uz galvas man ir tāda liela, liela ligzda, kur būs daudz putniņu kādreiz," stāsta Marlēna Keine.

Līdzās Marlēnai Keinei iestudējums skatītājiem piedāvās iespēju iepazīt vēl daudzus citus jaunos, daudzsološos dziedātājus - viņu vidū Mihails Čuļpajevs, Juris Vizbulis, Kalvis Kalniņš, Laura Teivāne, Jolanta Strikaite-Lapiņa un citi. Izrādē piedalīsies arī Rīgas Doma kora skolas audzēkņi, Nakts karalienes tēlā video vīzijās skatītāji redzēs aktrisi Gunu Zariņu.

Izrādes muzikālais vadītājs un diriģents ir Andris Veismanis, kurš norāda - šādi iestudējumi arī citviet pasaulē iegūst arvien lielāku popularitāti.

Kā vēstīts, "Mazās burvju flautas" pirmizrāde LNO Jaunajā zālē notiks sestdien, 19.martā. Plānots, ka vēlāk izrāde varētu doties arī viesizrādēs pa Latviju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti