Mateja baznīcā - Djūka Elingtona garīgā mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

12.jūnijā plkst. 19 Rīgas Mateja baznīcā Zemessardzes bigbends un Zemessardzes koris "Stars“ diriģenta virsleitnanta Anda Kareļa vadībā atskaņos džeza leģendas Djūka Elingtona "Sakrālo koncertu“. Soprāna solo izpildīs Ravita Kreicberga. Ieeja koncertā ir bez maksas.

"Sakrālos koncertus" Elingtons sarakstīja mūža nogalē un uzskatīja tos par vienu no būtiskākajiem veikumiem savā dzīvē. Koncertā mūziķi izpildīs aranžējumu, kurā apvienotas nozīmīgākās daļas no visiem trim Elingtona "Sakrālajiem koncertiem", tostarp svīta "Brīvība", kas cieši sasaucas ar Amerikas melnādaino iedzīvotāju cīņu par savām tiesībām.

"Gribējās atrast kaut ko interesantu jaunajiem mūziķiem - jo pārsvarā bigbendā ir jaunieši - un korim kopā. Šis ir samērā rets gadījums, kad būs bigbends kopā ar kori. Meklējot idejas, uzdūros šiem trim Elingtona "Sakrālajiem koncertiem", ko viņš ir atskaņojis laikā no 1966. līdz 1973.gadam, ceļojot pa ASV un Eiropu. Vēlāk no šiem trim koncertiem divi dāņu komponisti Džons Hoibijs un Peders Pedersens ir uztaisījuši, kā es saku, kvintesenci, izvelkot no tiem labāko, paceļot kora nozīmi šajās aranžijās. Ieraugot šo aranžiju, sapratu, ka tas būs īstais, lai saliktu kopā Zemessardzes kori un bigbendu. Tagad esam gatavi piedāvāt klausītājiem novērtēt, kā skan garīgie teksti kopā ar džeza un tieši svinga ēras mūziku," stāsta orķestra diriģents Andis Karelis.

Zemessardzes bigbendu dibinājis virsleitnants Andis Karelis, tajā muzicē galvenokārt jaunieši. Bigbenda uzdevums ir Zemessardzes popularizēšana, kā arī Zemessardzes un Nacionālo bruņoto spēku ceremoniju muzikālais noformējums. Savukārt Zemessardzes jauktais koris "Stars" apvieno pieredzējušus amatierus un profesionālus dziedātājus. Kora diriģents ir Ārijs Šķepasts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti