Maskavā pirmizrāde Andreja Žagara iestudētajam «Tanheizeram»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šovakar Maskavas Staņislavska un Ņemiroviča-Dančenko muzikālajā teātrī notiks Riharda Vāgnera operas "Tanheizers" pirmizrāde, kuras režisors ir Andrejs Žagars.

Kopā ar režisoru jauniestudējumu veidojusi starptautiska radošā komanda: scenogrāfs Andris Freibergs, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, horeogrāfs Radu Poklitaru, videomāksliniece Ineta Sipunova un gaismu mākslinieks Kevins Vin-Džonss. Pie diriģenta pults būs Freiburgas teātra muzikālais vadītājs un galvenais diriģents Fabriss Bolons.

Pirmo reizi iestudējot Vāgnera operu Ņemiroviča-Dančenko muzikālajā teātrī, teātra vadība izvēlējusies "Tanheizeru" - komponista darbu, kas Krievijas opernamos nav ticis izrādīts vairākas desmitgades.

2014.gada 11.janvārī operas "Tanheizers" jauniestudējuma pirmizrāde Andreja Žagara režijā notiks arī Prāgas Valsts operā.

Andreja Žagara ideja operas „Tanheizers” iestudējumam ir oriģināla un pasaulē vēl ne reizi nerealizēta. Pievēršot radošu uzmanību faktam, ka "Tanheizers" ir vienīgā Vāgnera opera, kurai komponists bija sarakstījis versijas vācu un franču valodā, režisors nolēma ļaut skatītājam dzirdēt, kā skan tās abas, visas izrādes instrumentācijā gan izvēloties Parīzes versiju, jo tā no visām četrām operas redakcijām ir viskrāšņākā.

Parīzē Vāgners ar pārtraukumiem nodzīvoja septiņus gadus. Un Parīze ir viens no atskaites punktiem Vāgnera dzīvē. Vairākas reizes komponists ir mēģinājis iekarot Parīzi ar savām operām, bet tā arī nekad tas viņam nav izdevies. Viņa neirotiskā attieksme pret Franciju un franču kultūru „Tanheizerā“ parādās ļoti labi, jo šo operu viņš iecerēja, pirmoreiz pametot Parīzi 1842. gadā un dodoties uz Drēzdeni. Vāgners uzskatīja, ka franču kultūra ir vairāk orientēta uz izklaidi un hedonistisko baudas principu, kamēr vācu kultūra – vairāk uz filozofisko domāšanu un apceres dziļumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti