Maskats: Mālera Tūkstošu simfonijas jaudu ir grūti pārvērtēt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar Gustava Mālera Astoto jeb Tūkstošu simfoniju 18.jūnijā Dzintaru koncertzālē noslēgsies ikgadējais „Rīgas festivāls”. Šis skaņdarbs ir slavens ar lielo atskaņotāju pulku – astoņiem solistiem, apjomīgu jaukto kori, bērnu kori un arī neierasti lielu simfoniskā orķestra sastāvu.

Latvijā Mālera Astotā simfonija skanējusi trīsreiz, no tām pēdējo – 2009.gadā „Arēnā Rīga”.

Atskaņojumā Dzintaru koncertzālē igauņu diriģenta Olari Eltsa vadībā piedalīsies Latvijas profesionālie kori, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un solisti no Latvijas un ārvalstīm, tostarp Egils Siliņš, Liene Kinča un Kristīne Gailīte.

„Astotā simfonija ar Gētes „Fausta” fināla dzeju tiešām ir kas tāds, ko izdodas iestudēt varbūt reizi desmit gados. Šīs tūkstošbalsu simfonijas nosaukums, no vienas puses, ir mārketinga nosaukums, kas tika izdomāts uzreiz pēc simfonijas radīšanas, lai pievērstu tai lielāku uzmanību. Bet, no otras puses, tā arī ir – šis skaitlis ir ļoti tuvu tam, kā šī simfonija tiek atskaņota," stāsta „Latvijas Koncertu” programmu direktors Arturs Maskats. "Šī opusa estētisko spēku un skaņas jaudu ir grūti pārvērtēt. Tas ir liels pārbaudījums katram izpildītājam, bet tas arī rada, uzdrošināšos teikt, absolūtu laimes sajūtu, ja tas izdodas labi.”

Rīgas festivāla noslēguma koncertu tiesraidē varēs klausīties Latvijas Radio 3 - "Klasika".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti