Rīta Panorāma

Intervija ar LBAS priekšsēdētāju Pēteri Krīgeru

Rīta Panorāma

Modernos uzņēmumos darbiniekiem nav jānāk uz darbu

Intervija ar LNO galveno diriģentu Mārtiņu Ozoliņu

Mārtiņš Ozoliņš: Rīgas Operas festivāla solistu sastāvs ir īpaši piemeklēts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Rīgas Operas festivāls vienmēr ir nozīmīgs ar to, ka jau zināmās izrādes var noklausīties jaunās skaņās ar jauniem, lieliskiem izpildītājiem un dziedātājiem. Solistu sastāvs ir īpaši piemeklēts, un par to mums vienmēr ir prieks," pirms Rīgas Operas festivāla atklāšanas vakara saka Latvijas Nacionālās operas (LNO) galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Rīgas Operas festivāls tiks atklāts 3.jūnijā ar Riharda Vāgnera operu "Rienci. Triumfs un sakāve", kurā būs iespēja dzirdēt trīs lieliskus Vāgnera dziedātājus: Ursulu Hessi, Andreasu Šāgeru un Elizabeti Stridu.

Vāgnera balsis ir unikālas ar to, ka visi dziedātāji to nevar darīt. Pasaulē ir varbūt kādi nepilni desmit dziedātāji, kuri izpilda Rienci lomu, tāpēc šis ir vienreizējs notikums un arī vienīgā un pēdējā iespēja dzirdēt šo operu šādā izpildījumā un iestudējumā uz Latvijas Nacionālās operas skatuves," norāda Mārtiņš Ozoliņš.

Rīgas Operas festivāla programma piedāvās pašus spilgtākos šīs sezonas notikumus - visus jauniestudējumus.Ozoliņš uzsver, ka festivālā būs iespēja redzēt daudzas spilgtas personības un dzirdēt daudzas iemīļotas balsis no Krievijas, Vācijas, Zviedrijas.

Operas festivāls vienmēr ir nozīmīgs ar to, ka jau ierastās izrādes, kuras publika zina, var noklausīties jaunās skaņās ar jauniem, lieliskiem izpildītājiem un dziedātājiem. Solistu sastāvs ir īpaši piemeklēts, un par to mums vienmēr ir prieks, ka jūnijā, kad sezona iet uz beigām, mēs izrādes varam parādīt ar labākajiem spēkiem - pašmāju solistiem, kā arī uzaicināt lieliskas pasaules zvaigznes," norāda Ozoliņš.

Mārtiņš Ozoliņš kopš pagājušā gada 1.decembra ir LNO galvenais diriģents. Runājot par aizvadīto pusgadu, Ozoliņš atzīst:  "Šis bija ļoti saspringts pusgads, bet tai pašā laikā tas nesa ļoti daudz gandarījuma, jo ir padarītas daudzas lietas, ir uzsākti daudzi jauni projekti un līdz galam novestas iesāktās lietas. Kā jau sezonas beigās - var nedaudz uzelpot, bet jāatceras, ka atvaļinājums būs ļoti īss."

Latvijas Nacionālā opera darbu atsāks augustā, savukārt sezona tiks atklāta septembrī ar Džuzepes Verdi operu "Rigoleto", kuru diriģēs Mārtiņš Ozoliņš. Izrādes režisore ir Margo Zālīte. Decembrī pirmatskaņojumu piedzīvos Artura Maskata jaunā opera "Valentīna", savukārt oktobrī pirmizrādi piedzīvos Sergeja Prokofjeva krāšņā baleta izrāde "Romeo un Džuljeta".

Jaunajā gadā mums būs Pučīni pusgads, jo nākamo operas festivālu mēs domājam veidot Pučīni zīmē. Būs tikai un vienīgi Pučīni - visas operas, kas ir mūsu repertuārā, un tās, kas vēl nāks klāt," nākamā gada Rīgas operas festivāla aprises ieskicē diriģents.

Jautāts, kāda atmosfēra ir operā pēc vadības maiņas, Ozoliņš norāda: "Norit darbs, apkārt teātrim mākslīgi radītās lietas ir norimušās un aizmirsušās. Mēs esam mākslinieki, mēs muzicējam pie jebkādas varas, pie jebkādiem apstākļiem. Mēs patiešām strādājam ar prieku un gandarījumu, veidojam savus mākslinieciskos plānus. Mūsu plāni un ambīcijas ir palikušas tādas pašas, varbūt iesim citādākā gaismā un redzējumā uz priekšu. Mākslinieki dara savu darbu neatkarīgi no tā, vai ārā spīd saule vai lietus līst, vai pie varas ir viena vai otra vadība," teic Ozoliņš.

LNO galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš uzsver: "Opera Latvijā mums ir viena - tā ir Latvijas Nacionālā opera. Tā ir vieta, kur var uzstāties pašmāju mākslinieki neatkarīgi no tā, vai viņi tikko ir beiguši Latvijas Mūzikas akadēmiju, vai viņi ir pasaulē atzīti mākslinieki. Ar to mūsu opera ir unikāla, ka blakus jauniem debitantiem uzstājas arī izcilas balsis un izcili diriģenti."

Kā vēstīts, no 3. līdz 15.jūnijam LNO jau septiņpadsmito reizi notiks Rīgas Operas festivāls, kurā būs iespēja redzēt piecus aizvadītās sezonas jauniestudējumus: "Rienci. Triumfs un sakāve", "Figaro kāzas", "Mīla uz trim apelsīniem", "Trubadūrs" un "Mihails un Mihails spēlē šahu", kā arī vienu no spilgtākajiem iepriekšējo sezonu uzvedumiem "Lucia di Lammermoor".

Rīgas Operas festivāls dibināts 1998.gadā un ir pirmais šāda mēroga un ieceres festivāls Austrumeiropā. Tas kļuvis par vērtīgu tradīciju gan Latvijas publikai, gan citu valstu operas mīļotājiem. Festivāls ik vasaru noslēdz Latvijas Nacionālās operas sezonu ar aizvadītā muzikālā gada spilgtākajiem notikumiem, piedāvājot jaunākos iestudējumus un lieliskus solistus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti