Dienas ziņas

Trūkst ģimenes ārstu Gulbenes novadā

Dienas ziņas

Foto izstāde "Sajūtas man līdzās"

Rīgas Rātsnama zvani spēlēs R.Paula melodijas

Mārtiņš Brauns piemēro 16 Raimonda Paula melodijas Rātsnama zvaniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Komponists Mārtiņš Brauns sācis piemērot iedzīvotāju ieteiktās Raimonda Paula melodijas Rātsnama zvaniem. Kā atzīst komponists, visas melodijas nemaz nav piemērojamas, tāpēc izvēlētas 16.

Jau vēstīts, ka par godu komponista Raimonda Paula 80. gadu jubilejai Rīgas Rātsnama zvani februārī sāks atskaņot Maestro melodijas, kuras ieteikuši iedzīvotāji.

Uz Rātsnama terases  ir 30 zvanu. Tos uzstādīja 2006. gadā. Svētku reizēs tie spēlē dažādas melodijas, bet līdz šim vēl nekad - Raimonda Paula skaņdarbus.

Pilna LTV intervija ar Mārtiņu Braunu:

Zvanus nevar spēlēt kā klavieres. Tiem neder  ātras melodijas, tāpēc “Zilie lini” nav nospēlējami – saka komponists Mārtiņš Brauns, kurš uzņēmies pielāgot Raimonda Paula dziesmas Rātsnama zvanu repertuāram. Iedzīvotāji ir ieteikuši vairāk nekā 50 Maestro melodijas. Mārtiņš Brauns no tām atlasījis 16. 

"Melodijai no filmas “Ilgais ceļš kāpās” ir 126 balsis, tajā pašā laikā, kas man patika un ko es iespēlēju - “Ances romance” ir tikai viena balss," stāsta Brauns. "Ir arī tā, ka daudzas balsis atdotas par dziesmas, kas nav zvaniskas. Jo zvaniem ir sava īpatnība. Ja ātri spēlē vienu un to pašu zvanu, nākošais zvans nodzēš pirmo vai otrais zvans vienkārši neatskan. Vēl ir tāda īpašība, ka resnie zvani noēd tievos."

"Daudz balsu “Vella kalpiem”. Skanēs, ka nemetas!" turpina komponists. "Mūzika kinofilmai “Teātris” ir daudz balsu. Arī būs. Bilingvāla dziesma - vienā valodā saucas “Māriņa”, otrā - viens ar sešām nullēm. Viņa skanēs. Nebija viegli uztaisīt. Melodija bija jāpalauza."

Sagaidāms, ka Raimonda Paula dziesmas zvani regulāri sāks atskaņot nākamnedēļ. Katrā apaļā stundā no plkst. 9 rītā līdz plkst. 23 vakarā būs dzirdama kāda melodija. Apmēram pusminūti - minūti, lai cilvēki paspētu atpazīt melodiju.

"Patīkami, ka sanāca negaidīta sadarbība ar Raimondu Paulu. Mēs nekad neesam sadarbojušies. Mans dziedātājs Niks Matvejevs  ir dziedājis Paulam dziesmas. Bet es - nē. Mēs esam tikai sveicinājušies," atklāj Brauns.

Melodiju apstrāde ilgs visu šo nedēļu. Mārtiņš Brauns arī iepriekš ir pielāgojis melodijas Rīgas Rātsnama zvanu repertuāram.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti