Kultūras ziņas

Sākas 22. Senās mūzikas festivāls

Kultūras ziņas

Liepājā sākas ielu teātru festivāls

Amsterdama, "Pīķa dāma" un Mariss Jansons

Mariss Jansons diriģē «Pīķa dāmu» Amsterdamā un sapņo par koncertu Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Viens no Amsterdamas šodienas akcentiem – Čaikovska operas "Pīķa dāma" jauniestudējums par "Gada opernamu 2016" nosauktajā Dānijas Nacionālajā operā tās 50. jubilejas sezonā ar Marisu Jansonu pie dirigenta pults. Kā intervijā Latvijas Televīzijai atzīst maestro, ja ir labs orķestris, labi solisti un koris, tad nav nekas skaistāks par operu.

Operas iestudējumā iesaistīti patiesi izcili mūziķi - Karaliskais "Concertgebouw" orķestris, Dānijas Nacionālās operas koris, Hermana lomā - krievu tenors Miša Didjuks, grāfs Tomskis - Aleksejs Markovs, Jeļeckis - Vladimirs Stojanovs, grāfiene - pasaulē pieprasītais mecosoprāns Larisa Djatkova, Liza - Svetlana Aksjonova.

"Ja ir labs orķestris, labi solisti un koris, tad nav nekas skaistāks par operu, un, protams, normāla režija, kas nemaisa mūzikai. Un "Pīķa dāma" ir starp desmit pasaules labākajām operām," saka Mariss Jansons, raksturojot iestudējuma režisoru Stefanu Herheimu. "Herheims ir ļoti talantīgs, viņam ir milzīga fantāzija, dažreiz pat par daudz, bet viņš labi zina mūziku, jo pats bijis čellists."

Režisora Herheima interpretācijā Čaikovska muzikālā drāma "Pīķa dāma" uz skatuves kļūst par paša Čaikovska drāmu ar viņa bailēm, mokām un kaunu, slēpjot savu homoseksualitāti un no īstenības bēgot mūzikā. Visas operas centrā ir Čaikovskis, reizē arī Jeļeckis, lieliskā bulgāru solista Vladimira Stojanova atveidojumā, izdzīvojot viņa jūtas un ar savu klātbūtni vadot visu notikumu gaitu un varoņu likteņus.

"Es Čaikovska mūzikā jūtu dziļus pārdzīvojumus, dramatismu, dvēseles mokas, tāpēc tur ir tik daudz emociju, kas piesista tūkstošiem klausītāju," norāda Mariss Jansons. Diriģents uzskata, ka nedrīkst domāt par publikas un mūziķu mīlestības iekarošanu, bet gan jācenšas būt godīgam.

"Vajag censties būt godīgam, bez intrigām, un darīt pēc iespējas cilvēkiem labu. Ne vienmēr mums tas izdodas, jo darām arī sāpes, bet jādzīvo, lai jūsu sirdsapziņa būtu tīra," uzsver diriģents.

Pēc deviņu izrāžu sērijas maestro Marisu Jansonu gaida neliela atpūta, tad koncerti ar Vīnes filharmoniķiem slavenajā Zalcburgas festivālā, bet tad jau klāt septembris, kad gaidām viņu Latvijā.

"Vienu brīvo nedēļu septembrī es veltīšu Latvijai, jo sen neesmu bijis. Gaidu uzstāšanos kopā ar Raimondu Paulu – izcilu mūziķi, kuru es ļoti cienu," turpina Jansons, atklājot, ka sapņojot par kopā ar Raimondu Paulu nospēlēt Džordža Gēršvina "Rapsodiju blūza stilā".

Jau vēstīts, ka Mariss Jansons un Raimonds Pauls uzstāsies Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra 90.jubilejas koncertā 16.septembrī Lielajā ģildē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti