Pārmijas

Pianiste Arta Arnicāne un Astotais Rīgas starptautiskais jauno pianistu konkurss

Pārmijas

Rīgas A Cappella festivāla kulmināciju iezīmēs koncerts "Insomnia: Sākums"

Mariss Jansons atsāk koncertēt, saņem "Opus Klassik" balvu un vēlas uzstāties kopā ar LNSO

Mariss Jansons atsāk koncertēt un saņem «Opus Klassik» balvu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pēc sešu mēnešu pārtraukuma pasaulslavenais latviešu maestro Mariss Jansons atkal stājies pie diriģenta pults un pagājušajā nedēļā Minhenes Herkulesa zālē jau aizvadījis divus brīnišķīgus koncertus kopā ar savu Bavārijas Radio simfonisko orķestri. 13. oktobrī maestro vārds tika cildināts Berlīnes "Konzerthaus", kur norisinājās "Opus Klassik" balvas pasniegšanas ceremonija – Jansonam šī balva piešķirta par mūža ieguldījumu.

Latvijas Radio 3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode, kura Minhenē apmeklējusi 11. oktobra koncertu un pēc tā tikusies ar pašu maestro, atgādina, ka "Opus Klassik" ir slavenās ierakstu balvas "Echo Klassik" pēctece, kas jauno nosaukumu ieguvusi pēc 2017. gada skandāla, kad balva tika piešķirta diviem vācu reperiem Kollegah un Farid Bang par albumu "Jauns, brutāls, izskatīgs 3" ("Jung, Brutal, Gutaussehend 3" / "Young, brutal, handsome 3") ar antisemītiskiem tekstiem.

"No šiem mūziķiem atteicās gan viņu sponsori, gan aģenti, gan preses pārstāvji, bet no "Echo Klassik" balvām, iegūtām pat agrākos gados, atteicās arī daži mākslinieki, to vidū – diriģents un pianists Daniels Bārenboims un arī pianists Igors Levits, sakot, ka tā bijusi ļoti liela "Echo Klassik" žūrijas kļūda," stāsta Vaivode un atzīmē: "Bija skaidrs, ka "Echo Klassika" pasākumam jāmainās, un zīmols arī tika mainīts – jau nākamajā gadā tika izveidota balva ar nosaukumu "Opus Klassik". Līdz ar to, ka mūzikas tirgū Vācija ir trešā lielākā valsts, nevarēja šo nišu atstāt tukšu."

Jāatgādina, ka "Echo Klassik" balvu saņēmuši daudzi mūsu mākslinieki – Elīna Garanča, Andris Nelsons, Baiba Skride, Aurēlija Šimkus, Iveta Apkalna un vēl citi mūziķi. Kopumā Latvijas mūziķiem pēc wikipedia.org ziņām "Echo Klassik" balva piešķirta 26 reizes.

"Balvas pasniegšanas ceremonijas vienmēr bijušas ļoti pompozas, pat glamūrīgas, ar televīzijas un radio klātbūtni. Un šāds pasākums tad arī 13. oktobrī notika Berlīnē, to vadīja slavenais austriešu moderators un televīzijas zvaigzne Tomass Gotšalks. Diemžēl Mariss Jansons šo pasākumu nevarēja apmeklēt, taču bija nosūtījis savu videosveicienu un pateicību," stāsta Gunda Vaivode.

Viņa arī atklāj: "Kā pirms 11. oktobra koncerta stāstīja Bavārijas orķestra mūziķi, maestro, atkal stājoties pie pults, esot atzinies, ka ļoti priecājoties par atgriešanos un par orķestri domājis katru dienu. Līdz ar to šis koncerts bija īpašs: acīmredzot,

kaut ko zaudējot, cilvēks noteikti kaut ko arī iegūst, un par šo koncertu tiešām varu pilnā mērā teikt – tas bija neparasts, un gaidīšanas sajūta gan orķestrim, gan Marisam rezultējās absolūti vienreizējā muzikālā pārdzīvojumā."

Programmā bija iekļautas Riharda Štrausa simfoniskās starpspēles no operas "Intermeco", kurā komponists portretējis pats sevi un savu dzīvesbiedri - dziedātāju Paulīni; Johannesa Brāmsa Ceturtā simfonija un Štrausa dziesmas, kurās dziedātāju Diānu Damravu slimības dēļ veiksmīgi aizstājusi britu izcelsmes vācu mūziķe Sāra Vegenere.

"Tas bija vienkārši ideāls muzikāls vakars – viens no beidzamo gadu skaistākajiem muzikālajiem piedzīvojumiem," koncerta iespaidus rezumē Vaivode.

"Klasika" šo koncertu ar laiku varēs noklausīties Eiroradio veiktajā ierakstā.

Mariss Jansons, Bavārijas Radio simfoniskais orķestris un dziedātāja Sāra Vegenere koncertā Herkules...
Mariss Jansons, Bavārijas Radio simfoniskais orķestris un dziedātāja Sāra Vegenere koncertā Herkulesa zālē 11. oktobrī

Uz jautājumu, kā šobrīd jūtas maestro Mariss Jansons un vai garais pārtraukums viņa veselībai nācis par labu, "Klasikas" direktore atbild ar saviem novērojumiem: "Jā gan, tas viņam nācis par labu, jo maestro veselība patiesi bija sašķobījusies, – tāpēc vasaras sākumā viņš diezgan daudz papūlējies, arī pavingrojis, lai uzkrātu spēkus. Viņš daudz domājis, daudz lasījis, kā parasti – skatījies arī filmas un runājies. Maestro plāni ir lieli – nākamvasar Zalcburgā paredzēts Musorgska operas "Boriss Godunovs" iestudējums, kas ir ļoti apjomīgs darbs, un opera pati par sevi ir liels pārbaudījums.

Tas varbūt ir mazliet riskanti, bet, kā saka maestro dzīvesbiedre, viņam IR jādiriģē! Galvenais jau esot dabūt viņu līdz skatuvei, jo uz skatuves sākas cita dzīve – uz tās cilvēks, ja ir patiess mūziķis, aizmirst to, ka varbūt kaut ko nevar vai nespēj ikdienā, un ir absolūta nodošanās tikai mūzikai."

Jau pavisam drīz kopā ar Bavārijas orķestri maestro brauks uz Ameriku; tāpat Jansonam jādiriģē koncerts kā Vīnes Mūzikas biedrības ("Musikverein") goda biedram – viņš uzstāsies biedrības jubilejas koncertā 6. janvārī, tūlīt pēc tam, kad 1. janvārī Andris Nelsons šeit būs diriģējis Vīnes Jaungada koncertu.

Jau nākamvasar Bavārijas Radio simfoniskais orķestris atkal brauks uz Rīgu, lai muzicētu festivāla "Rīga Jūrmala" ietvaros.

"Bavārijas mūziķi mums kļuvuši pavisam tuvi draugi – viņi tiešām ir sajūsmā par to, kā tika uzņemti festivālā "Rīga Jūrmala" un gatavi braukt atkal, tā ka draudzības saites dažādos veidos ir stipras!

Diemžēl paša maestro sakarā ar "Borisu Godunovu" Zalcburgā nebūs, tāpēc šobrīd tiek meklēts cits diriģents. Tomēr 2021. gadā viņš kopā ar Bavārijas orķestri atkal būs Rīgā," stāsta Gunda Vaivode un atklāj, ka sarunā Mariss Jansons paudis savu vēlmi muzicēt kopā ar mūsu Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. "Viņš teica –

ko es tik daudz spēlēju ar citiem, man tomēr jābrauc uz Latviju un jāvelta laiks arī savējiem!

Tā ka cerēsim, ka tas nebija pirmais laimības uzplūds pēc otrā veiksmīgi nodiriģētā vakara pēc tik liela pārtraukuma, kad enerģijas vēl pietiekami daudz," sirsnīgi teic "Klasikas” direktore.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti