Pa ceļam ar Klasiku

Vijolniece Kristīne Balanas: Mūzika vienmēr mani izglābj

Pa ceļam ar Klasiku

Raimonds Tiguls: Dziedot kopā ar Ventspils večiem, kaut kā to pilsētu patiešām iemīlēju

Māris Sirmais par koncertzāli "Latvija": Ar savu aprīkojumu un piedāvājumu tā ir unikāla

Māris Sirmais par jauno koncertzāli «Latvija»: Ar savu aprīkojumu un piedāvājumu tā ir unikāla

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Kura akustiskā koncertzāle Latvijā šī jau ir? Un viena par otru top arvien labāka un labāka... Turklāt mūsu teritorijas vēsturē šī ir pirmā uzbūvētā koncertzāle ar iebūvētām stabuļu ērģelēm. Te ļoti daudz kas ir unikāls un pārdomāts,” sajūsmu par koncertzāli “Latvija” pauž tās atklāšanas koncerta mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais.

"Ventspilī man vienmēr bijusi ļoti laba sajūta, lai gan koncerti bijuši "Jūras vārtos", kas ir teātra nams un nav paredzēts akustiskajiem koncertiem," stāsta Sirmais. "Līdzīgi kā Rīgā mēs mokāmies, arī ventspilnieki bija spiesti sadzīvot ar to, ka zālē vari ‘sabāzt’ vislabāko tehniku un apskaņošanu, bet... Neliela atkāpe: nupat klausījos Bavārijas Radio simfoniskā orķestra koncertu mūsu Nacionālajā operā. Ļoti mīlu šo namu un telpas, bet

man bija žēl ne tikai sevis, bet visu cilvēku, kuri atnākuši uz šo koncertu un kurus mēs vienkārši apzogam, jo viņi jau nezina, kā šī mūzika skanētu normālā akustiskā telpā... Mūzikai tik ļoti tiek nodarīts pāri!"

Ventspils jaunajā koncertzālē Sirmais jau pabijis divas reizes: “Biju tur vēl tad, kad ar ķiveri bija jāstaigā – tika veidotas interjera iekšējās daļas un skrūvētas sienas un aprises varējām nojaust.

Viena mazās jeb teātra zāles siena ir pilnībā atverama kā milzīgi vārti un koncerti var notikt tā, ka mākslinieki ir zālē, bet publika sēž ārpusē, kalniņā.

Tiešraides

Tiešraidē klausīties koncertzāles "Latvija" atklāšanas koncertu 25. jūlijā piedāvās Latvijas Radio 3 “Klasika”, bet skatīties - LSM.lv un Replay.lv. Savukārt plkst. 21.15 tas būs skatāms LTV1.

Ērģelnieces Ivetas Apkalnas solokoncertu 27. jūlijā koncertzālē "Latvija" tiešraidē varēs klausīties Latvijas Radio 3 "Klasika" ēterā.

Te ļoti daudz kas ir unikāls un pārdomāts,” novērojis diriģents un neslēpj, ka sajūta šajās telpās ir ļoti, ļoti laba. "Pagaidām grūti novērtēt, ko šeit nozīmētu liels izpildītāju sastāvs. Savukārt ērģeles dzirdēju laikā, kad instruments vēl nebija pabeigts. Iveta Apkalna, kura tur saimnieko jau ilgāku laiku, ērģeles iesildot ar saviem pirkstiem, tehniku, milzīgajām zināšanām un talantu, atsūtīja ierakstu no Raimonda Tigula jaunā darba, kas izklausās vareni un iespaidīgi. Kura akustiskā koncertzāle Latvijā jau šī ir? Un viena par otru arvien labāka un labāka...

Turklāt mūsu teritorijas vēsturē šī ir pirmā uzbūvētā koncertzāle ar iebūvētām stabuļu ērģelēm.

Arī skatuve būvēta tā, kā tas notiek visā pasaulē – podestūra nav vajadzīga, jo visa skatuve sadalīta nelielos, augšup un lejup bīdāmos posmos, lai varētu veidot visdažādākās formas,” sajūsmu neslēpj Māris Sirmais.

Tāpat viņš pauž gandarījumu, ka pirmām kārtām šeit būs mūzikas vidusskola. “Iespējams, nebūšu ļoti precīzs, bet pēc sajūtām tie varētu būt 70% no šīs ēkas –

domāju, būs daudz Ventspils bērnu, kas gribēs mācīties šajā skolā. Jo skola ar savu aprīkojumu un piedāvājumu patiesi ir unikāla. Domāju, otras šādas skolas Eiropā nav – ar skaņas izolāciju, mitruma padevēju, kas katrai telpai un klasei ir individuāls.

Jaunajās zālēs bieži ir ļoti liela problēma – nav iespējams atvērt logus! Tas ir mūsdienu arhitektūras un tehnoloģiju lēmums, ka gaisam jābūt tikai kondicionētam. Latvijā dzīvodami, parasti izjūtam problēmas, ko tie rada – ir gan veselības problēmas, gan mēs vienkārši slikti jūtamies. Šķiet, ka trūkst skābekļa. Ventspilī šī iespēja ir – katrā klasē uzstādītas tādas žalūzijas, kas ļauj atvērt logus un tikt pie jūras gaisa. Iespējams, tie ir sīkumi, bet domāju, ka tiem, kuri tur strādās, dzīvos un muzicēs, tie būs ļoti svarīgi.

Atklāšanas koncerta programmā iekļauti divi īpaši skaņdarbi, kas tapuši par godu koncertzālei un tiks pirmatskaņoti tieši atklāšanas koncertā. Svinīgās noskaņas radīšanai pirmās izskanēs ventspilnieka Viļņa Šmīdberga “Atklāšanas fanfaras”. Turpinājumā sekos Raimonda Tigula un Noras Ikstenas jaundarbs – oratorija “Jūras grāmata”. Koncerta noslēgumā klausītājus priecēs Maestro Raimonda Paula priekšnesums.

Runājot par programmas izvēli, kā pirmo Sirmais min Raimondu Tigulu. “Raimonds ir no Ventspils puses, beidzis šo mūzikas vidusskolu, un viņa vārds īpaši pēdējā laikā Latvijā kļuvis ļoti pazīstams. Otra personība ir Vilnis Šmīdbergs, viens no visu laiku izcilākajiem latviešu instrumentācijas meistariem un aranžētājiem, kas spēj pārvērst jebkuras, pat maznozīmīgas vai ne pārāk vērtīgas popdziesmas par brīnišķīgi krāšņiem un profesionāli augstvērtīgiem mākslas darbiem. Vilnis šim koncertam rakstījis īpašas atklāšanas fanfaras, kurās saklausāmie motīvi būs no dažādām Latvijas vietām, dažādiem autoriem, jo tāda bija doma – ieviest tēmas, kas asociatīvi saistās ar mūsu dzimteni. Un tad vēl Maestro Raimonds Pauls, ar kuru mani saista ilga personīga draudzība. Kopā esam piedzīvojuši daudzus un dažādus muzikāli brīnišķīgus piedzīvojumus! Tā arī jau pirms gada sākām skaistu programmu lielam simfoniskajam orķestrim un korim ar ļoti profesionāli aranžētām dziesmām, un tagad tas ceļš ar noslēdzas. Esam piesaistījuši arī Jēkabu Jančevski.”

Programmas noskaņu kopumā Sirmais raksturo šādi: “Ir ļoti svarīgi apzināties, ka atklājam ne tikai kaut ko īpašu Latvijai – atļaušos teikt, tas ir Eiropas līmeņa notikums, jo katru dienu Eiropā koncertzāles neatklāj.

Otrkārt, ar šo programmu vēlamies uzrunāt ne tikai mūzikas feinšmekerus vai cilvēkus ar ļoti izsmalcinātu akadēmisko izglītību: mums bija ļoti svarīgi ievērot līdzsvaru - lai programma būtu saprotama un pieejama visplašākajai sabiedrībai. Ja Vilni Šmīdbergu varam ierindot klasiķu kārtā, tad Raimonds Tiguls ir starpžanru komponists, kuram ir gan simfoniķa rokraksts, gan akadēmiskā domāšana, gan arī emocionāla, jutekliska izjūta, folkmūzikas ietekme un arī kaut kas nedaudz no popmūzikas. Šis koncerts ir svētki, mēs svinam! Raimondu Paulu mīl pat tie, kuri to baidās atzīt – viņam ir Dieva dots talants, un viņa klātbūtne ir kas ļoti īpašs.”

Skaņdarbu atskaņojumā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris “Latvija”, Ventspils Kultūras centra sieviešu koris “Venda”, jauktais koris “Ventspils”, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un solisti – Iveta Apkalna (ērģeles), Intars Busulis (vokāls), Gints Pabērzs (saksofons) un Emīls Patriks Dzenītis (vokāls). Koncertprogrammas mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais.

“Tā bija mana iniciatīva, jo sākotnēji Ventspils vēlme bija koncertu veidot ļoti profesionālu un aicināt tikai pirmo orķestri un valsts kori.

Kad sākām veidot programmu un domāt par visām niansēm, radās ideja – tā nevar būt, ka atklājam Ventspils koncertzāli bez pašas Ventspils spēkiem!

Savā radošajā laikā pat neatceros, ka Ventspils amatierkolektīvi būtu bijuši tik augstā līmenī kā šobrīd – Ventspils kamerkoris pagājušajos Dziesmu svētkos ticis pašā laureātu virsotnē, arī sieviešu koris "Ventspils” ticis laureātu godā – tas būtu bijis nepiedodami, ja mēs to nenovērtētu un šos kolektīvus nepieaicinātu. Viņu atsaucība bija fantastiska! Ļoti priecājos par to, jo galu galā – tā ir viņu māja, viņu ikdiena; tā būs vieta, kur viņi noteikti visbiežāk viesosies gan kā klausītāji, gan kā izpildītāji.”

Šai ziņā Sirmais spriež, ka koncertzāle “Latvija” varētu rosināt arī Ventspils publikas pieaugumu. "To jau varam izjust pilsētās, kurās izveidoti šādi centri – tie pulcē cilvēkus un jaunas ģimenes, kuras vienkārši šeit pārceļas dzīvot no Rīgas, jo patīk sakārtotā infrastruktūra.

Domāju, daudzi mūs var apskaust ne tikai Eiropā, bet pasaulē – esam pārbagāti: festivāli nāk viens pēc otra, cits citu mēģinot pārsist pušu.

Pats jaunākais - "Rīga Jūrmala" - ienācis ar pasaules labāko orķestru piedāvājumu. Tas ir kaut kas neticams! Tikai tāds ‘nieks’, kā mums pietrūkst – vienas skaistas un kārtīgas telpas, kurā mūziku varētu baudīt pa īstam.

Snobiem, kas uzskata, ka mums tas īsti nav aktuāli un ir daudz svarīgākas lietas, kuri īsti nenovērtē vai uzskata, ka tāda vai šitāda mūzika nav viņu gaumē, gribētu pateikt to, ka

viņiem pat īsti nav priekšstata, kā mūzika skan tai piemērotās telpās! Domāju, daudziem uzskati un interese par mūziku mainītos un parādītos vēlme būt arvien biežāk šajā vidē."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti