Kultūras ziņas

Filma par redzi zaudējušu optimistu

Kultūras ziņas

"Radīti mūzikai" uzvarētāji

Komponista Kārļa Lāča "Krusta ceļš"

Māris Sirmais: Kārlis Lācis mērķtiecīgi pasniedz savas mūzikas koncentrātu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kārlis Lācis savā 1.simfonijā "Krusta ceļš" mērķtiecīgi pasniedz koncentrātu no savas mūzikas. Arī emocionāli Kārļa Lāča mūzika ir ļoti blīva un prasīga, uzskata diriģents Māris Sirmais, kurš bija minētā skaņdarba tapšanas rosinātājs.

Jau vēstīts, ka Lieldienu nedēļas nogalē pirmatskaņojumu piedzīvoja komponista Kārļa Lāča 1.simfonija "Krusta ceļš". Šī darba rosinātājs bija diriģents Māris Sirmais. Viņš arī ir šī darba pirmatskaņotājs - kopā ar vērienīgu izpildītāju sastāvu: kori "Latvija", Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri,  solistiem\ Jolantu Strikaiti un Gintu Pabērzu.

„Šoreiz es pats vēlējos būt uz skatuves. Tā ir mierīgāk, nekā zālē sēžot,” atzīst komponists Kārlis Lācis. „Es jūtos laimīgs.  Ja ir tāds tik izcils izpildītāju sastāvs – tas ir milzīgs gandarījums. Darbā izmantoju 14 pieturas Kristus Krusta ceļā ar latīņu tekstiem un arī gaišākai noskaņai , ko dzied Jolanta Strikaite, arī Ziedoņa dzeju un beigās Tēvreizi.”

 „Ceļš bija kā pienākas riktīgs ciešanu un Krusta ceļš – gan parādās kaut kas roķīgs, gan džezisks, gan arī ļoti klasiskas, teiksim, fūgu vietas. Viņš mērķtiecīgi pasniedz tādu koncentrātu no savas mūzikas,” saka Māris Sirmais. „Man liekas, ka arī emocionāli mūzika ir ļoti blīva un prasīga.”

 „Man prieks par Kārli, ka viņš ir uzrakstījis tik apjomīgu darbu,” teic mūziķis  Intars Busulis. „Es pilnīgu jūtu, ka orķestris ir iegājis tādā kā azartā, jo muzikālais materiāls ir jauns un foršs.”

„Es šādu koncertu dēvēju par lielo mūziku, kas dod lielu uzlādējumu. Augstākais, ko māksla var sniegt – tā ir mūzika.  Un kā Māris Sirmais to visu novadīja  - tas ir noslēpums, šad tad atklājums, bet vienmēr brīnums,” atzīst aktrise Marina Janaus.

„Viņš ir teatrāls komponists šī vārda vislabākajā nozīmē,” norāda Mūzikas akadēmijas profesors Juris Karlsons. „Kārļa Lāča teātra mūzika šodien izpaudās simfoniskā vērienā. Nav būtiski, vai tā ir vai nav simfonija. Es teiktu, tā vairāk ir tāda oratorija-opera.”

 Ziedi un apsveikumi liecina, ka Kārļa Lāča mūzikai ir jo plašs cienītāju loks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti