Kultūras ziņas

JRT geju attiecību drāma un komēdija

Kultūras ziņas

Žurnāls "Rīgas Laiks" atdzīvojas teātra izrādē

Kora "Latvija" koncerti Sanktpēterburgā un Maskavā

Māris Ošlejs: Koris «Latvija» Krievijā saņems ļoti lielu vitamīnu muzikālo poti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valsts Akadēmiskajam korim (VAK) "Latvija", kurš šobrīd jau ir ceļā uz koncertiem Sanktpēterburgā un Maskavā, šie koncerti būs "ļoti liela vitamīnu muzikālā pote, ko saņems ikkatrs mākslinieks," uzskata kora direktors Māris Ošlejs. Krievijā koris uzstāsies divās programmās - kopā ar pasaulslaveno diriģentu Marisu Jansonu un viņa vadīto Amsterdamas "Concertgebow" orķestri, - un diriģenta Māra Sirmā vadībā arī ar Maskavas Valsts simfonisko orķestri.

Ejot Vecrīgā pa Zirgu ielu, vienmēr dzirdama mūzika, dziedošu cilvēku balsis. Zinātājs saklausīs, vai tas ir Mocarts, Arvo Pērts vai Mālers. Un tieši šie komponisti šobrīd ir mūsu izcilā kora "Latvija" uzmanības lokā pirms atbildīgas koncerettūres. Tiek slīpēta ik frāze, ik nots, jo kā gan citādi nokļūt pasaules koru elitē, izpelnīties izcilo pasaules komponistu un pasaulslavenu diriģentu atzinību?

"Koris ir brīnišķīgs. Tas ir viens no labākajiem koriem pasaulē. Liels paldies arī Mārim Sirmajam, ka viņš tik lielisku kori sagatavojis. Ja vien būtu iespējams, es kori aicinātu uz visiem saviem koncertiem, visiem," 2011.gadā atzina Mariss Jansons.

Un tagad Mariss uzticēja tieši mums gan uzstāties Sanktpēterburgā, ko viņš sauc par savām mājām, gan arī lielās impērijas galvaspilsētā Maskavā," stāsta VAK "Latvija" direktors Māris Ošlejs. "Tā būs atkal ļoti liela vitamīnu muzikālā pote, ko saņems ikkatrs mākslinieks mūsu kolektīvā."

„Tās ir tās augstās, tās katedrāles virsotnes, uz kurām mēs emocionāli dzīvojam. Tā ir lieliska iespēja tikties ar vienu no mūzikas pasaules izcilākajām personībām Marisu Jansonu. Tas ir milzīgs pagodinājums, ka Mariss pielika savu galavārdu, ka nevis lai Nīderlandes Radio koris brauc kopā ar viņu šajā Krievijas koncerttūrē, bet tieši VAK "Latvija"," norāda kora "Latvija" mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais.

Mārim Sirmajam šajā braucienā arī pašam ir kāds īpašs notikums. Viņš pirmo reizi stāsies priekšā slavenajam Maskavas Valsts simfoniskajam orķestrim, lai kopā ar kori atskaņotu divus dažādu gadsimtu ģēniju lielās formas darbus – Mocarta „Rekviēmu" un Arvo Pērta „Te Deum".

Protams, man ir milzīgas sirds klauves un milzīgs uztraukums, bet es mēģinu darīt visu kaut ko, lai sevi emocionāli nomierinātu – fiziski, nezinu – berzt, mazgāt..., visādas lietas, lai mēģinātu atiet no stresa. Protams, šādi izaicinājumi ir neprātīgi," saka Māris Sirmais.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti