Māris Kupčs Kopenhāgenas jaunajā opernamā iestudē Monteverdi operu «Popejas kronēšana»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kopenhāgenas jaunajā opernamā diriģenta Māra Kupča vadībā Dānijas publikai 18., 20., 22. un 24. martā tiks piedāvātas 17. gadsimta itāļu komponista Klaudio Monteverdi pēdējās operas “Popejas kronēšana” pirmizrādes, ko atskaņos Kopenhāgenas operas jaunie solisti, kā arī baroka orķestris ''Collegium Musicum Riga'', informē Rīgas Senās mūzikas centrā.

Klaudio Monteverdi (Claudio Monteverdi, 1567-1643) opera “Popejas kronēšana” (L'incoronazione di Poppea, 1643) ir stāsts par mīlestību un nodevību Senajā Romā. Operā tiek stāstīts par skaisto Popeju, kura ir iemīlējusies imperatorā Neronā un alkst kļūst pat viņa sievu, taču, lai tas notiktu, ir jāatbrīvojas no imperatores Otavijas. “Popejas kronēšana” ir Monteverdi pēdējā opera, kas atspoguļo operas žanra pirmsākumus, vienlaikus norādot uz kompozicionāliem meklējumiem pēc āriju tipa melodijām.

Darbs pie operas iestudēšanas Kopenhāgenā norisinās jau no pagājušā gada novembra, kad diriģenta, senās mūzikas pētnieks un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Senās mūzikas katedras vadītāja Māra Kupča vadībā Kopenhāgenas operas spožie jaunās paaudzes solisti apguva Klaudio Monteverdi laika mūzikas specifiku, 17. gadsimta dziedāšanas, retorikas un ornamentikas tehnikas. Bet šonedēļ līdz ar Māri Kupču uz Kopenhāgenu ir devušies arī baroka orķestra ''Collegium Musicum Riga'' mūziķi Kristīne Stumbure (traversflautas), Agnese Kanniņa un Laura Šarova (baroka vijoles), Guna Jegorova (baroka alts), Māra Botmane (baroka čells) un Talitha Cumi Witmer (teorba), lai pēc intensīvām mēģinājumu dienām atskaņotu Monteverdi operas “Popejas kronēšana” pirmizrādes. Iestudējumu režisors - Ebbe Knudsens.

Šis gads senās mūzikas kolektīviem – baroka orķestrim ''Collegium Musicum Riga'', baroka korim ''Collegium Choro Musici Riga'' un diriģentam Mārim Kupčam – solās būt piepildīts. Starp Rīgas Senās mūzikas centra organizētajiem senās mūzikas festivāliem – Kurzemes-Zemgales hercogu Ketleru laika mūzikas un mākslas festivāls “Vivat Curlandia!” (20. – 21. jūlijs, Bauska), Rīgas Vēsturiskās mūzikas un dejas festivāls (augusts), priekšā vēl gaidāmas operu viesizrādes Pēterburgā un Izraēlā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti