Marina Rebeka un Latvijas Radio koris iegūst Starptautiskās klasiskās mūzikas balvas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Otrdien, 21. janvārī, ICMA (“International Classical Music Awards”) paziņojusi 2020. gada laureātus visās balvai nominēto ierakstu kategorijās. Operdziedātāja Marina Rebeka ieguvusi Gada mūziķa titulu, savukārt Latvijas Radio koris ar sakrālās mūzikas albumu uzvarējis kora mūzikas ierakstu kategorijā, medijus informē kora pārstāvji.

Dokumentālo darbu kategorijā balvu ieguva filma par Latvijas leģendāro vijolnieku Gidonu Krēmeru "Gidon Kremer – Finding Your Own Voice" (režisors: Paul Smaczny). Par Gada baroka CD atzīts Hendeļa "Kserkss" ar Ingas Kalnas piedalīšanos.

Latvijas operdziedātāja Marina Rebeka ieguvusi Gada mūziķa titulu. Par viņas ieguldījumu pasaules mūzikas kopainā balvas pārstāvji raksta: "Latvijas dziedātāja Marina Rebeka, iespējams, vairāk nekā jebkura cita iemieso "absolūtā soprāna" ideju. [..]

Viņa vienmēr izceļas ar apbrīnojami perfektu dziedājumu, nevainojamu dikciju dažādās valodās un aizkustinošu nodošanos savu dažādo lomu teatrālajam tēlojumam."

Marina Rebeka
Marina Rebeka

Latvijas Radio koris uzvarējis kora mūzikas ierakstu kategorijā ar Čaikovska sakrālās mūzikas albumu, kurā ieskaņota “Svētā Jāņa Zeltamutes liturģija” un “Deviņi garīgie dziedājumi”. Ierakstu veicis Latvijas Radio koris un tā mākslinieciskais vadītās Sigvards Kļava, ieskaņojumu izdevusi kompānija “Ondine”, un tas klajā nāca 2019. gada jūnijā.

Kopumā 2020. gadā ICMA žūrija nominējusi 130 ierakstu kompāniju izdotus 390 audio un video darbus.    

Klasiskās mūzikas balvas žūrija konkursa finālistus izraudzījusies trīs kārtās.

"Sākotnējā 390 nomināciju sarakstā bija daudz ļoti labu un pat izcilu ierakstu. Šis garais saraksts nu ir kondensēts līdz trim ierakstiem katrā kategorijā – mūsu 2020. gada finālistiem," teica žūrijas priekšsēdētājs Remī Franks.

“Protams, atlases procesā nācies izslēgt ļoti daudz lielisku darbu. Žūrijas locekļi pašaizliedzīgi pildījuši savus goda pienākumus pašu izcilāko ierakstu atlasē. Šis darbs nav viegls  un bieži prasa vērtētājiem izdarīt sāpīgas izvēles. Bet arī atlases kārtā izslēgtie ieraksti ir bijuši nominēti, un mūsu nominācijas arī ir vērā ņemama atzinība."

Starptautiskā klasiskās mūzikas balva (ICMA) pirmoreiz tika rīkota 2011. gada 6. aprīlī. ICMA ir Kannu Klasiskās mūzikas balvas (vēlāk MIDEM Klasiskās mūzikas balva) mantiniece. Žūrijas locekļi ir mūzikas kritiķi no žurnāliem “Andante”, “Crescendo”, “Fono Forum”, “Gramofon”, “Kultura”, “Musica”, “Musik & Theater”, “Opera”, “Pizzicato”, “Rondo Classic”, “Scherzo”, radio stacijām “MDR Kultur” (Vācija), “Orpheus Radio 99.2FM” (Krievija), “Radio 100,7” (Luksemburga), Starptautiskā mūzikas un mediju centra (IMZ) (Austrija), interneta vietnes Resmusica.com (Francija) un radio “Classic” (Somija).

Šogad balvu pasniegšanas ceremonija norisināsies Spānijas pilsētā Seviļā 30. aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti