«Marijas Magdalēnas evanģēlija» autors saņems Baltijas Asamblejas balvu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Igauņu komponists Pēters Vehi par Valsts Akadēmiskā kora „Latvija" un Igaunijas Kultūras ministrijas pasūtīto oratoriju „Marijas Magdalēnas evaņģēlijs" šogad saņems Baltijas Asamblejas balvu.

14. Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla un Rīgas Svētku ietvaros, 2011. gada 19. augustā Rīgas Sv. Pētera baznīcā notika igauņu komponista Pētera Vehi oratorijas „Marijas Magdalēnas evaņģēlijs" pirmatskaņojums. 2012. gadā šis opuss tika ierakstīts un izdots kompaktdiskā, bet šogad šīs oratorijas autoram Pēteram Vehi piešķirta Baltijas Asamblejas balva.

Koncertā un ierakstā piedalījās Valsts Akadēmiskais koris "Latvija", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Rīgas Doma zēnu koris, solisti no Igaunijas, diriģents Risto Josts. Marijas Magdalēnas lomu iedziedājusi pasaulslavenā uzbeku dziedātāja, Pītera Gebriēla skatuves partnere Sevara Nazarkhana.

„Marijas Magdalēnas evanģēlijs" ir viens no noslēpumainākajiem Jaunās Derības evaņģēlijiem. Atšķirībā no citām pasijām, šis skaņdarbs nevēsta par Kristus ciešanām, bet pievēršas Jēzus pārdomu atspoguļošanai. Darbs ir koptu valodā, kuru runāja Ēģiptē līdz 16. gadsimtam.

Komponists Pēters Vehi ir viens no savdabīgākajiem un interesantākajiem Igaunijas skaņražiem. Gan dzīvē, gan mūzikā pievērsies austrumu kultūru izpētei, budismam; komponistam pieder plaša austrumu tradicionālo mūzikas instrumentu kolekcija. Daudzi no šiem instrumentiem tiek izmantoti viņa darbu atskaņojumos.

Baltijas Asamblejas balva ir dibināta 1994.gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki. Tas ir augstākais apbalvojums mākslā, literatūrā un zinātnē, kuru piešķir Baltijas valstīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti