Margaritas Vilcānes jubileju atzīmēs ar koncertu un skatuves tērpu izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Godinot mākslinieci Margaritu Vilcāni, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) un Latvijas iemīļotie mūziķi – maestro Raimonds Pauls, dziedātāji Intars Busulis, Normunds Rutulis, Daumants Kalniņš un citi – 25. janvārī pulksten 19.00 sniegs jubilejas koncertu "Margarita. Melodija. Mode". Koncerts notiks Lielās ģildes Lielajā zālē. Turpat, Lielajā ģildē, no 29. janvāra līdz 26. februārim būs iespēja apskatīt multimediālo Margaritas Vilcānes skatuves tērpu izstādi, informēja LNSO pārstāvji.

Izcilās dziedātājas jubilejas koncertā klausītājus priecēs Zigfrīds Muktupāvels, Normunds Rutulis, Intars Busulis, Daumants Kalniņš, grupa "Carnival Youth", koris "Anima", instrumentālā grupa Kristapa Krievkalna vadībā un pati jubilāre. Līdzās Margaritai Vilcānei uzstāsies arī īpašie viesi – modes māksliniece Asnāte Smeltere un maestro Raimonds Pauls. Koncerts iecerēts kā jubilāres un citu mākslinieku saruna, kurā savīsies tādas populāras dziesmas kā "Par pēdējo lapu", "Paliec un neaizej", "Balta saule" un citas. 

Margarita Vilcāne ir viena no Latvijas populārākajām estrādes māksliniecēm. Viņas koncertdarbība ir cieši saistīta ar Lielās ģildes namu (kādreizējo Valsts filharmoniju), kā arī ar Ulda Stabulnieka vokāli instrumentālo ansambli "Tip Top" un Rīgas Estrādes orķestri. Margarita koncertējusi gan kā solomāksliniece, gan duetā ar ilggadējo skatuves partneri Ojāru Grīnbergu. "Vilcāne ir sava laika skatuves ikona, kura neatstāj vienaldzīgu nevienu. Cilvēku atzinību Latvijā un ārpus tās viņa iemantojusi gan izcilo vokālo dotību, gan krāšņo skatuves tērpu dēļ. No 60. gadu beigām Ārija Punenova, dziedātājas sirdsdraudzene un Rīgas Modeļu nama māksliniece un modele, bija atbildīga par katru modelēto un izgatavoto Margaritas tērpu. Abas mākslinieces satikās 1967. gadā Monreālā EXPO izstādes laikā, kur Margarita uzstājās kā dziedātāja, bet Ārija – kā modele," norādīja pasākumu rīkotāji.

Multimediālajā Margaritas Vilcānes koncerttērpu izstādē apkopoti divdesmit četri skatuves tērpi, ar kuru palīdzību tiks atklāts dialogs starp dziedātāju un Āriju Punenovu un kalpos kā liecība par modes vietu unikālajā estrādes žanrā. Izstādē skatāmi tērpi no dažādiem periodiem,  un katrs no tiem ir veltīts atsevišķai koncertprogrammai vai pat konkrētai dziesmai. Tērpi ir abu mākslinieču kopdarbs. Tāpat izstādē būs apskatāmas tērpu anotācijas, kurās apkopoti Margaritas Vilcānes un Latvijas Mākslas akadēmijas modes mākslas studentu komentāri par tērpu stilistisko aspektu un padomju laikam nepieciešamo radošo attapību to izveidei. Izstādes veidotāji – Latvijas Mākslas akadēmijas Vides mākslas, Modes mākslas, Grafikas un iepakojuma specialitāšu studenti un mācību spēki. Idejas autores – Barbara Ābele un Sintija Šustiņa.

Izstādes telpas iekārtojums veidots, ievērojot 20. gadsimta otrās puses popkultūrai raksturīgos estētiskos principus, atklājot konkrētam laikam raksturīgos izteiksmes līdzekļus un tehnoloģiskās iespējas, izmantojot tolaik populārās krāsas un gaismu valodu, skaidroja rīkotāji.

Izstāde apskatāma Lielās ģildes Baltajā zālē no 29. janvāra līdz 26. februārim pirmdienās un otrdienās no pulksten 12.00 līdz 15.00 un koncerta norises laikā. 29. janvārī un 19. februārī no pulksten 12.00 līdz 15.00 idejas autores un modes mākslinieces sniegs stāstījumu par tērpiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti