Kultūra

Dailes teātrī notiks iestudējuma "Atzīšanās" pirmizrāde

Kultūra

Horeogrāfe Liene Grava radījusi izrādi Latvijā maz pazīstamā žanrā - gaisa dejā

Rīt Dzintaru koncertzālē notiks Māra Sirmā benefice ciklā "Dzimuši Latvijā"

Māra Sirmā benefice ciklā «Dzimuši Latvijā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Dzintaru koncertzālē rīt notiks cikla „Dzimuši Latvijā” koncerts, kura galvenais varonis būs izcilais diriģents Māris Sirmais. Koncerta programmai viņš izvēlējies mūziku, kam viņa dzīvē bijusi ļoti svarīga loma un kuras autori ir arī viņam personiski ļoti tuvi cilvēki. Un tie ir – Pēteris Vasks, Rihards Dubra, Ēriks Ešenvalds, Raimonds Pauls, Juris Vaivods un Raimonds Tiguls.

Vairāki no viņiem būs uz skatuves arī koncertā, muzicējot kopā ar valsts akadēmisko kori „Latvija”.

Koncertu cikls „Dzimuši Latvijā” piedāvā izcilāko Latvijas mūziķu solokoncertus, izceļot viņu sasniegumus gan dzimtenē, gan ārpus tās.

Sestdienas koncerts būs izcilā diriģenta Māra Sirmā benefice. Viņš izvēlējies sešu komponistu mūziku, kas ir kā esence no viņa radošās dzīves.

Sirmais norāda, ka svarīgs izvēles aspekts bijis arī ciešā cilvēciskā tuvība ar visiem komponistiem:

„Pirmais, kas uzreiz nāk prātā, ir Juris Vaivods. Viņš ir mans kursa biedrs, un viņa brīnišķīgās tieši latgaliešu tautasdziesmu apdares, ko viņš savā laikā rakstīja, un es esmu ar kori „Kamēr…” tik daudz tās pirmatskaņojis!”

Tāpat savu koncertu Māris Sirmais nevarētu iedomāties bez Pētera Vaska un Ērika Ešenvalda mūzikas:

„Protams, Pēteris Vasks. Viņš ir tā mūsu ilglaicīgā goda zīme. Savā ziņā nepārspēts, latviešu mūzikas brends. Protams, tagad ir izaudzis arī tāds brīnums kā Ēriks Ešenvalds. Mans ļoti labs draugs, strādājis valsts korī ilgu laiku. Man ir bijis tik daudz uzticības no viņa puses, viņš man ir uzticējis atskaņot tik daudz savas mūzikas”.

Koncertā Māris Sirmais izcels arī savu ciešo – gan radošo, gan cilvēcisko saikni arī ar Rihardu Dubru, Raimondu Tigulu un Raimondu Paulu.

Komentējot cikla nosaukumu „Dzimuši Latvijā”, Māris Sirmais atzīst viņam saikne ar dzimteni, ar Latvijas kultūras telpu, mūsu īpašo kora skaņu ir tik ļoti svarīga, ka to pat grūti raksturot vārdos:

''Es vienkārši tikai varu atbildēt vienu, ka tajā brīdī, kad es esmu bijis kaut kur ilgāk par divām nedēļām – es esmu neprātīgi noilgojies pēc Latvijas, pēc savām mājām, pēc visa tā, kas šeit ir, gan pēc tā ārkārtīgi pozitīvā, gan pēc tā, par ko esam neapmierināti. Arī tā mentalitāte, tā izpratne par mūziku, tas latviskums, kas varbūt pat neapzināti visos mūsos mājo iekšā, tas ir tas unikālais, ko nekad tu citā pasaules vietā nevari sasniegt. Nesaki nekad – bet tomēr man šķiet, ka es nevarētu dzīvot bez tā visa”.

Koncerta noslēgumā skanēs Riharda Dubras magnifikāts, ko komponists speciāli rakstījis korim „Latvija”, sitaminstrumentu partijas tajā izpildīs perkusionisti Elīna Endzele un Ernests Mediņš, kuri priecājas par iespēju sadarboties gan ar Dubru, gan Māri Sirmo.

Koncerts „Māris Sirmais. Dzimuši Latvijā” izskanēs 24. martā Dzintaru koncertzālē.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti