«Mans Doms» sāk rudens koncertu sezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Sestdien ar etnomūziķes Birutas Ozoliņas un dīdžeza Monstas uzstāšanos Rīgas Domā sāksies rudens koncertu sezona, ko rīko sabiedriskā kustība „Mans Doms". Koncertā senas tautasdziesmas savīsies kopā ar novatoriskām ritma spēlēm, klausītāju ievedot valdzinošā skaniskā atmosfērā. Visi koncerta ienākumi tiks atvēlēti Rīgas Doma jaunās vitrāžas izveidei. Līdz šim ar līdzekļu piesaisti veicies labi, un, ir cerības, ka Barikāžu laika piemiņai veltīto vitrāžu varētu atklāt jau nākamā gada pavasarī.

Biruta Ozoliņa dziedot lēnām pārvietojas pa Doma baznīcu, mēģinot sadraudzēties ar varenās celtnes akustiku, kas, kā dzirdēts, ir visai viltīga... Ļoti labi var arī saklausīt, ka dažādās baznīcas vietās arī balss skan mazliet atšķirīgi.

Doma baznīcā Biruta Ozoliņa dziedās pirmo reizi, taču sakrālas vides akustika viņai nav sveša - pēdējam albumam „Sēju sauli" viņas balss ieraksts veikts Livonijas ordeņa pils kapelā, kas bijusi ļoti atbilstoša vide albuma noskaņai. Liela daļa tieši no albuma „Sauli sēju" arī skanēs koncertā Rīgas Domā, kurā, tāpat kā diskā Biruta Ozoliņa, sadarbosies ar dīdžeju Monstu. Tas nozīmē visai neparastu sintēzi - arhaiskā latgaliešu tautas dziesma te izskanēs sadraudzībā ar moderno elektroniku un vēl savīsies kopā ar kristīgās baznīcas vidi. Biruta Ozoliņa gan te neredz nekādas pretrunas.  Viņasprāt, ikviens no šiem aspektiem ir ļoti būtiska mūsu identitātes daļa, un vēršoties pret kādu no tiem - mēs vēršamies paši pret sevi.

„Jebkura šāda saruna, par ko mēs tagad runājam, bieži vien izraisa ļoti dzēlīgus un duļķainus komentārus gan no kristiešu puses, gan no to cilvēku puses, kas aizstāv senās ticības. Bet es esmu pilnīgi pārliecināta, ka tieši šajos cilvēkos ticība vēl nav pa īstam ienākusi, jo viņos nav norimis konfliktējošais stāvoklis. Man šķiet, ka baznīca ir katra mūsu sirdī, tur ir meklējams patiesais ticības ceļš," pauž Ozoliņa.

Birutas Ozoliņas sadarbība ar Uldi Cīruli jeb dīdžeju Monstu aizsākās pirms vairākiem gadiem, kad kādā pasākumā viņi tika uzaicināti kopā paimprovizēt. Jau pirmajā reizē viņi saprata, ka skan ļoti interesanti un nolēma sadarbību turpināt. Tā vainagojusies ar albumu „Sauli sēju" un koncertiem, un šobrīd atkal top jauns kopīgs mūzikas ieraksts. Daļu no tā varēs dzirdēt arī koncertā Rīgas Domā.

„Ar mums kopā vēl uzstāsies kontrabasists Toms Poišs un perkusionists Mikus Čavarts. Biruta dziedās un spēlēs kokli. Es pats būšu elektronisko instrumentu ielokā. Es cenšos pēc iespējas vairāk izmantot jaunās tehnoloģijas, bet nevis kā pašmērķi, bet lai tas iedotu mūzikai lielāku dzīvīgumu -  ne sintētiskumu, bet dzīvīgumu, izmatojot modernās iespējas,"  stāsta dīdžejs Monsta.

Gaidāmā Birutas Ozoliņas un dīdžeja Monstas uzstāšanās turpinās koncertu sēriju, kuras viens no mērķiem savākt līdzekļus jaunās Rīgas Doma vitrāžas izveidei, kas būs veltīta Barikāžu laika piemiņai.  „Mans Doms" projekta vadītājs Gatis Vectirāns stāsta, ka lielāko daļu no līdzekļiem jau izdevies piesaistīt:

„Iepriekšējo koncertu laikā arī vācām ziedojumus. No vajadzīgajiem 70 tūkstošiem latu savākti aptuveni 75%, es domāju, ka ar nākošajiem koncertiem tuvosimies mērķim, aicinu visus apmeklēt koncertu Katedrālē."

Ziemassvētku koncerts plānots 7. decembrī ar Nacionālo bruņoto spēku orķestra piedalīšanos. Bet jau sestdien Rīgas Domu piepildīs latgaliešu tautasdziesmas, senie rudzu un siena balsi Birutas Ozoliņas, dīdžeja Monstas, kontrabasista Toma Poiša un perkusionista Mikus Čavarta sniegumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti