Kultūras rondo

Sabiles mākslas, kultūras un tūrisma centrā visu vasaru rūdzis vīns

Kultūras rondo

Ja nebūs kinoteātru, būs problēmas Eiropai, Holivudai un arī Latvijai - kinozinātniece

Mākslinieku +K+M+B pieeja kultūras kodu un simbolu izmantošanā

Mākslinieku apvienība «+K+M+B» eksperimentē ar Sabiles vīna darīšanas tradīcijām un Bodlēra dzeju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Sabile burbuļo" un "Ļaunuma puķes" – pirmais nosaukums dots skaņas instalācijai, otrais – mūzikas albumam; vienam meklējama un atrodama saistība ar Sabiles vīna darīšanas tradīciju, otram – ar 19. gadsimta dzeju. Par pašu būvētajām skaņas ainavām stāsta to arhitekti – apvienība "+K+M+B" jeb mākslinieki Kristians Brekte, Modris Svilāns un Māris Butlers. 

Aicinājumu Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" sīkāk pastāstīt, kas ir apvienība "+K+M+B", mākslinieks Modris Svilāns labprātāk piespēlē Lāsmai Gobai. Lūk, viņas sacītais: "Puišiem interesē eksperimentālās mūzikas piedāvājums, bet tajā pašā laikā puiši nevarētu skaitīties kā mūziķi. Notiek dažādi eksperimenti ar dažādiem mūzikas instrumentiem.

Performancēs Kristians izmanto senatnīgus instrumentus, savukārt Māris ar Modri vairāk darbojas ar mūsdienu elektroniskajiem instrumentiem, un tas viss veido simbiozi, tas ir jāizbauda – kas notiek uz skatuves."

Nu "+K+M+B" meklējumi skaņu pasaulē klausāmi vienkop, proti, albumā. Tā nosaukums patapināts no franču simbolista Šarla Bodlēra dzeju krājuma "Ļaunuma puķes". Albumā, kas klausāms internetā vai kasetē, Brektes ierunātās dzejas rindas no jau pieminētā krājuma un vēl diviem citiem Bodlēra veikumiem – "Parīzes splīns" un "Mākslīgās paradīzes" – Butlers un Svilāns papildinājuši ar eksperimentālām skaņu ainavām, skaidro Goba. 

Gatavojoties albuma prezentācijai, izdevies atbildēt arī uz kādu apvienībai nozīmīgu jautājumu, teic Svilāns: "Es visu laiku nevarēju atrast formulējumu mūsu priekšnesumam vai performancei. Tad es, ejot gulēt, izdomāju, ka mums ir zināms, skaidrs saturs ar konkrētu sākumu, bet nezināmām beigām. Jo mums nav tāds uzdevumus – nospēlēt vai atskaņot dziesmu kā dziesmu. Mums tas process notiek pakāpeniski; mēs neesam mūziķi, mums nav kompozīciju. [..]

Struktūra ir zināma, mēs to nospraužam tādos kā blokos un spēlējamies kā ar lielu formu – nevis kā ar maziem skaņdarbiem, bet ar visu kopumu." "Kā ar pikuci māla," salīdzina Brekte. "Mēs zinām, cik vajag un kas no tās māla pikas sanāks." 

Vēl pavisam citu, par saklausāmu padarītu ainavu vai drīzāk procesu jābrauc piedzīvot uz Sabiles mākslas, kultūras un tūrisma centru – tur apvienības "+K+M+B" instalācijā "Sabile burbuļo" skaņi rūgst vīns. Kur citur, ja ne Sabilē, ir vieta šādai instalācijai, spriež Brekte: "Man likās, ka tas ir nepieciešami, jo visu laiku Sabilē ir bijis mīts, ka kaut kur ir tas Dionīss un gatavo vīnu, arī "Ginesa rekordu grāmata" [tur, kā vistālāk uz ziemeļiem esošais vīna dārzs, kur brīvā dabā audzē vīnogas, ierakstīts Sabiles Vīna kalns – "Kultūras rondo"]… Ne katram veicas ieiet kādā vīna darītavā. Šeit mēs, man liekas, atvērām durvis [uz to], kādi procesi notiek, kādas skaņas skan."

Brekte sadomāja instalācijas konceptuālo veidolu, Svilāns – tehnisko pusi, bet Butlers darbojās tieši ar skaņu. Māksliniekiem palīgos nācis vīndaris Mārtiņš Barkāns. 

Uz jautājumu, kā cilvēkiem baudīt šo notikumu, Brekte atbild: "Mierīgi jāapiet apkārt un tad pēc sajūtām, individuāli pie dažiem objektiem var pavadīt vairāk laika, pie citiem varbūt mazāk. Tur ir paslēpts arī Dzintara Čīčas boksa cimds (jo viņš ir slavens Sabiles novadnieks; arī Markus Riva tur ir dzīvojis), vēl instalācijā ir Dionīsa žoklis, ko mēs esam atraduši Sabiles tumšajos, mistiskajos mežos. Tur ir daudzi objekti, uz kuriem var lūkoties simboliski, un vēl tev palīdz burbuļojošā skaņa un nelielais māneklis ar kompresoriņu, kas iedod "feiko" burbuli (ir arī īstais)." 

17. jūnijā atklāto izstādi noslēgs šajā nedēļas nogalē – 27. un 28. augustā. "Puiši ceps īpašus grauzdiņus (dievmaizītes – es gribētu teikt) pie mīlas dzēriena vai pie Dionīsa īpašā dzēriena, un tad arī tiks novākta otrā [vīna] "raža"," sola Goba. Iespējams, ka ap Ziemassvētkiem jau varēs baudīt instalācijā "Sabile burbuļo" darīto vīnu.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti