Kultūras rondo

Latviju Venēcijas biennāles mākslas izstādē nākamgad pārstāvēs Skuja Braden

Kultūras rondo

Visas lietas, ko šobrīd daru, noderēs tālākam mērķim. Sazināmies ar mūziķi Laimu Jansoni

Aizvadītais gads mūzikā: vērtē Anita Uzulniece, Māris Gailis un Lauma Mellēna-Bartkeviča

Māksliniekam jāspēlē – kaut pa vadiem vai gaisu. Klausītāji vērtē aizvadīto gadu mūzikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pirms gada Latvijas mūzikas dzīvē iestājās ģenerālpauze, kuras ilgumu nevarēja prognozēt neviens. Klausītāju zāles palika tukšas, taču mūziķi kopīgi ar koncertu rīkotājiem atrada radošus un inovatīvus veidus, kā sasniegt savus klausītājus. Tuvojoties Lielās Mūzikas balvas (LMB) pasniegšanas ceremonijai, pagājušā gada muzikālajos iespaidos dalās kinokritiķe Anita Uzulniece, Rīgas Riharda Vāgnera biedrības vadītājs Māris Gailis un mūzikas pētniece Lauma Mellēna-Bartkeviča.

Mani novērojumi 

Vai esat pamanījis kādu tendenci mūzikas dzīvē šī gadā balvas kontekstā?

Lauma Mellēna-Bartkeviča: Šī sezona iezīmējas kā robežšķirtne starp pasauli, kāda tā bija iepriekš un kāda vēl kādu laiku būs. Kultūras un mūzikas dzīves ziņā tas nozīme daļēju vai pilnīgu pārcelšanos digitālajā vidē. Dzīvai mākslai tā ir mazliet bīstama lieta, vienlaikus digitālā vide paver arī jaunas iespējas. 

Liels prieks, ka jaunajā sezonā, ne tajā, par kuru runājam 2020. gada Lielās Mūzikas balvas sakarā, ir apzinātas tās iespējas, kas Latvijas jaunajās koncertzālēs ir, piemēram, filmēt, montēt, tiešraidīt dzīvus koncertus, nevis to ierakstus. 

Anita Uzulniece: Mūzikas industrijā strādājošie cilvēki ir apbrīnojami profesionāli, piemēram, [Latvijas Radio 3] “Klasikas” muzikoloģes un muzikologi, kas koncertos strādā pie pults. Tagad, kad tas ekrāns ir vienīgais, koncertu translācijas ir labākas – vairs nerāda tikai to instrumentu, kurš tiek spēlēts utt. 

Māris Gailis: Ja nu Covid-19 ir “aizvēris” koncertzāles, tad nu vismaz [digitālās iespējas] māksliniekiem ļauj gatavoties un spēlēt koncertus. Pirms dažiem mēnešiem runāju ar Gidonu Krēmeru. Viņš teica, ka nespēlēs, ja zālē nebūs kaut dažu cilvēku. Tagad no Ingrīdas Zemzares dzirdēju, ka viņš spēlēs gan. Māksliniekam ir jāspēlē, un ja neļauj citādāk, tad laidīs caur vadu, pa gaisu. 

Mans gada mūziķis 

Kuru no individuālajiem sniegumiem vēlaties izcelt šajā gadā?

Anita Uzulniece: Mana ļoti liela mīlestība ir pianiste Agnese Egliņa, sākot no Mežotnes koncerta kopā ar solisti Eviju Martinsoni. Konkurēt ar Raimondu Paulu, Aināru Rubiķi, Reini Zariņu… Visi ir līdzvērtīgi un sniegums visa gada garumā ir bijis izcils. Neapskaužu žūriju, kurai ir jāizvēlas.  No kategorijas “Gada jaunais mākslinieks” gribētu izcelt diriģentu Aivi Greteru. 

Māris Gailis: Pagājušais gads man bija Reiņa Zariņa zīmē. Burtiski tad, kad sākās izolācija un visu slēdza ciet, Reinis atskaņoja Olivjē Mesiāna ciklu "Putnu katalogs". Tas bija kaut kas brīnišķīgs un klāt nāca vēl stāsti par putniem, putnu fotogrāfijas. 

Lauma Mellēna-Bartkeviča: Man atsevišķs prieks ir par vijolnieku Daniilu Bulajevu, kurš nominēts kategorijā “Gada jaunais mākslinieks”. Vēl būdams Dārziņskolas audzēknis, viņš sevi apliecinājis, kā aktīvu un nepārtrauktā attīstībā esošu vijolnieku. 

Šis gan vairs neietilpst 2020. gada nominācijās, bet pēdējais no Daniila darbiem, ko man bija iespēja tiešsaistē klausīties, ir koncerts “Sarkisjans un Bulajevs. Dueti”. Ar Daniilu Bulajevu kopā muzicēja Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncertmeistrars Georgs Sarkisjans. 

Mans favorīts

Kurš no nominētajiem mūzikas notikumiem atstājis spēcīgāko iespaidu?

Lauma Mellēna-Bartkeviča: Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) koncerts "Mālera piektā un RIX" pagājušā gada 13. martā Latvijas dzīvē bija pirmā pieredze ar tiešraides koncertu tukšā zālē. Tā tas iezīmēja laiku, kurā vēl joprojām dzīvojam. 

Māris Gailis: Vasarā, kad režīms bija nedaudz uzlabojies un cilvēkiem atkal ļāva pulcēties, pirmais, ko mēs aizbraucām noklausīties bija Gidona Krēmera, Georgija Osokina un "Kremerata Baltica" koncerts. Tas bija ļoti jauks koncerts. 

Anita Uzulniece: No kategorijas “Gada koncerti” man patika festivāla “ORGANismi” koncerts “Iveta Apkalna, Raimonds Pauls un LNSO”

No jaundarbiem man ļoti patika Uģa Prauliņa "Mesa un interlūdijas L’homme armè”, kuru Latvijas Radio 1. studijā pirmatskaņoja vokālais ansamblis “Ars Antiqua Riga”.

KONTEKSTS:

"Lielās mūzikas balvas 2020" ceremonija gaidāma sestdien, 13. martā, – no pulksten 21.05 tai tiešraidē varēs sekot līdzi LTV1, LSM.lv un Latvijas Radio 3 “Klasika”. 

''Lielās mūzikas balvas 2020'' nominanti:

Par izcilu sniegumu gada garumā

  • Pianiste Agnese Egliņa
  • Pianists un komponists Raimonds Pauls
  • Diriģents Ainārs Rubiķis
  • Pianists Reinis Zariņš

Par izcilu darbu ansamblī

  • Čelliste Māra Botmane
  • Trompetists Jānis Porietis
  • Vibrofonists Andrejs Puškarevs

Par izcilu interpretāciju

  • Pianists Georgijs Osokins – Friderika Šopēna Otrais klavierkoncerts 8. februārī Dzintaru koncertzālē (kopā ar kamerorķestri “Kremerata Baltica”)
  • Dziedātājs Aleksandrs Antoņenko un pianists Reinis Zariņš – Riharda Štrausa un Riharda Vāgnera mūzika “Jūrmalas festivāla” noslēguma koncertā 4. augustā Dzintaru koncertzālē
  • Vijolniece Magdalēna Geka un pianists Georgs Kjurdians – latviešu komponistu mūzika koncertā “Pēteris Vasks ielūdz. Vasara. Mežotne” 9. augustā Mazajā Mežotnes pilī

Gada jaundarbs

  • Arturs Maskats “Vasaras sapņi”, pirmatskaņojums 13. septembrī Dzintaru koncertzālē – Lusiana Mančīni (mecosoprāns), Hugo Tičati (vijole, atskaņojuma vadītājs) un kamerorķestris “Kremerata Baltica”
  • Uģis Prauliņš “Mesa un interlūdijas L’homme armè”, pirmatskaņojums 20. decembrī Latvijas Radio 1. studijā – vokālā grupa “Ars Antiqua Riga”, Kaspars Majors un Vairis Nartišs (sakbuts), Jānis Pelše (ērģeles), Uģis Prauliņš (taustiņinstrumenti)
  • Pēteris Vasks Sestais stīgu kvartets, pirmatskaņojums 3. oktobrī Dzintaru koncertzālē – stīgu kvartets “Artemis”

Gada jaunais mākslinieks

  • Vijolnieks Daniils Bulajevs
  • Diriģents Aivis Greters
  • Dziedātāja Beāte Zviedre

Par radošu, drosmīgu un inovatīvu māksliniecisko darbību Covid-19 krīzes apstākļos

  • Koncerts “Mālera Piektā un RIX” 13. martā Lielajā ģildē (rīkotājs – LNSO)
  • Koncerts-performance “Viens” 24. jūlijā koncertzālē “Latvija” (rīkotājs – “Kurzemes filharmonija”)
  • Muzikāli performatīvs piedzīvojums “Kamēr… upē” 25. jūlijā Gaujas krastā (rīkotājs – Cēsu Mākslas festivāls)

Gada koncerts

  • “Jūrmalas festivāla” koncerts “Veltījums Marisam Jansonam” 29. jūlijā Dzintaru koncertzālē – Kristīne Balanas, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Andris Poga (rīkotājs – “Dzintaru koncertzāle”)
  • Dziedātājas Elīnas Garančas un pianista Malkolma Martino koncerts 10. oktobrī Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” (rīkotājs – “Lielais Dzintars”)
  • Festivāla “ORGANismi” koncerts “Iveta Apkalna, Raimonds Pauls un LNSO” 24. oktobrī Latgales vēstniecībā “Gors” – Iveta Apkalna, Raimonds Pauls, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Jānis Stafeckis (rīkotājs – Latgales vēstniecība “Gors”)
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti