Kultūra

Fotogrāfijas muzejā atklāj izstādi ar fotostāstiem par Rīgas mazdārziņiem un Skrundu

Kultūra

Jelgavas pilij četru gadu garumā renovēs fasādi un mainīs teju 700 logu

Kovaļevskas labdarības koncerts „Sirds veltījums”

Maijas Kovaļevskas labdarības koncerts - tiešraidē Latvijas Radio 3 - «Klasika»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pēc pasaulslavenās operdziedātājas Maijas Kovaļevskas iniciatīvas 12.septembra vakarā Nacionālajā operā notiks labdarības koncerts „Sirds veltījums”. Tā mērķis ir sniegt emocionālu un arī materiālu atbalstu smagi slimiem onkoloģijas pacientiem. Koncertu tiešraidē varēs klausīties Latvijas Radio 3 - "Klasika" ēterā no plkst. 19.

Līdz ar idejas autori Maiju Kovaļevsku koncertā muzicēs arī dziedātāji Sonora Vaice, Krišjānis Norvelis un itāļu tenors Rikardo Gato. Pie klavierēm būs pianiste Jeļena Larina no Austrijas.

Maija Kovaļevska: „Es domāju, ka mani uzrunāja Dievs no augšas vienkārši, tas bija tāds kā aicinājums."

Tā par savu ierosmi labdarības koncertam saka pati Maija Kovaļevska, mūsu spožais soprāns ar patiešām galvu reibinošu starptautisko karjeru. Ideju rosinājuši arī personiski sāpīgi pārdzīvojumi, kas saistās ar Maijas dzīvē svarīgiem cilvēkiem.

Maija Kovaļevska: „Pēdējā laikā daudz tuvu cilvēku konkrēti dzīvesstāsti mani ir aizkustinājuši, un viena no tiem ir, protams, mana skolotāja Anita Garanča. Es viņu apciemoju, pirms viņa aizgāja mūžībā, un tas man bija ļoti smagi, viņu redzēt Stradiņa slimnīcā. Viņa aizgāja ar vēzi. Ne tikai viņa, līdzīgs liktenis bija arī mana brāļa krusttēvam, kurš nesen aizgāja mūžībā. Nesen ar krūts vēzi saslima arī mana tuva draudzene, šobrīd viņai notiek cīņa, es viņu redzu savā acu priekšā cīnoties. Šo cilvēku likteņi atvēra manu sirdi, un es sapratu, ka šāds koncerts ir vienkārši nepieciešams."

Labdarības koncerta pirmajā daļā skanēs garīgā mūzika un latviešu kamermūzika, savukārt otrajā daļā – populārā opermūzika. Līdzās Maijai Kovaļevskai to izpildīs viņas draugi un domubiedri šajā labdarības idejā – Sonora Vaice, Krišjānis Norvelis, itāļu tenors Rikardo Gato. Pie klavierēm būs pianiste Jeļena Larina no Austrijas.

Visi koncertā iegūtie līdzekļi nonāks cilvēkiem, kuriem diagnosticēts vēzis un kuri vērsušies pēc palīdzības pie labdarības organizācijas „ziedot.lv”. Organizācijas vadītāja Rūta Dimanta akcentē - tie nav abstrakti, bet ir pavisam konkrēti cilvēki ļoti sarežģītās situācijās.

Rūta Dimanta: „Četrdesmitgadīga rīdziniece, divu bērnu mamma vai 39 gadu vīrietis ar 10 gadīgu meitu, kura ģimenē gaida otru bērniņu. Tie ir ļoti reāli cilvēki, kuriem, vienu dienu ienākot kabinetā ārsts ir paziņojis šo biedējošo vēsti, kuriem ir cerība, bet kuru cerība pagaidām esam mēs – sabiedrība."

Visu savu pacientu vārdā par šo mākslinieku iniciatīvu pateicas viena no zināmākajām onkoloģēm Latvijā Gunta Purkalne, kura ļoti labi zina, cik svarīgi šiem cilvēkiem būt sadzirdētiem un saredzētiem viņu situācijā.

Ziedotā nauda tiks izmantota, lai pacienti saņemtu jaunākās paaudzes medikamentus cīņai pret vēzi.

Gunta Purkalne: „Finansējuma pietrūkst daudziem onkoloģiskajiem virzieniem, bet vissāpīgāk mēs šodien izjūtam tieši šo inovatīvo, jauno medikamentu trūkumu. Cilvēki visi tic un cer, ka viņiem šie jaunie medikamenti palīdzēs, un to pierāda arī pasaules prakse – pēdējās dekādēs , pateicoties tieši šiem medikamentiem, vairāk nekā 70 % vēža pacientu ir iespējams pagarināt dzīvi. Tā ir ļoti, ļoti nopietna vajadzība."

Labdarības koncerta režiju Maija Kovaļevska aicinājusi veidot Uģi Brikmani. Viņam šis darbs bijis arī personiski ļoti vērtīgs, jo licis daudz dziļāk pārdomāt mākslinieka un jebkura cilvēka vispār misiju šajā pasaulē.

Uģis Brikmanis: Es ļoti dziļi aizdomājos par to, kā mēs šobrīd dzīvojam. Un cik šajā mārketinga laikmetā ārkārtīgi svarīgi ir atgādināt, kāpēc cilvēce vispār ir saņēmusi šo nepraktisko dāvanu – mūziku. Bez šīs apziņas – kam ir mūzika un kas ir cilvēks cilvēkam – mēs vienkārši nedrīkstam dzīvot."

Koncerta vizuālajā tēlā tiks izmantotas mākslinieces Dinas Ābeles gleznotās Dievmātes attēlu projekcijas, un būs īpaši piedomāts pie skatuves iekārtojuma, lai koncerts – kaut arī lielajā zālē – izceltu visas smalkākās dziedātāju balsu nianšu bagātības.

Labdarības koncerts „Sirds veltījums” Nacionālajā operā notiks 12.septembra vakarā, un tiešraidē to translēs LR3 programma „Klasika”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti