Dzimuši Rīgā

Top "Dzimuši Rīgā" skatuve

Dzimuši Rīgā

"Dzimuši Rīgā" LTV komandu stiprinās BBC eksperti

Intervija ar Maiju Kovaļevsku

Maija Kovaļevska: «Dzimuši Rīgā» ir neatkārtojams pasākums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Man tas ir liels pagodinājums - būt šajā koncertā ar tik lieliskiem mūziķiem, ar mūzikas izcilībām un zvaigznēm. Tas ir neatkārtojams pasākums, tas ir brīnišķīgi, ka izdevies apvienot tik daudzus izcilus mūziķus vienā koncertā. Es ar prieku un nepacietību gaidu uzstāšanos," īsi pirms latviešu pasaules zvaigžņu koncerta "Dzimuši Rīgā" saka operdziedātāja Maija Kovaļevska.

Latviešu izcilais soprāns Maija Kovaļevska koncertā izvēlējusies dziedāt Mimī āriju no Džakomo Pučīni operas "Bohēma". "Tā man saistās ar pirmajiem soļiem uz Latvijas Nacionālās operas skatuves. Tā ir arī viena no visvairāk dziedātajām lomām, man arī viena no vistuvākajām. Tas būs mans sveiciens Latvijas publikai," uzsver Kovaļevska.

Operdziedātāja stāsta, ka Mimī loma viņai ir nozīmīga, jo zināmā mērā tā bijusi sākums pasaules panākumiem. Ar Mimī āriju Kovaļevska uzvarējusi vairākos konkursos - Jāzepa Vītola konkursā Latvijā, Plasido Domingo konkursā "Operalia" Spānijā, arī konkursos Itālijā.

"Plasido Domingo konkurss dziedātājiem ir kā pirmā formula sportistiem. Tā par to mēdz teikt. Tas bija iespaidīgi, jo visi dziedātāji, kuri tur piedalījās, bija ļoti augsta līmeņa, katrs iznāca ar spēcīgu numuru, jo trijās četrās minūtēs ir jāparāda labākais, kas tev ir. Tā konkurence ir arī patīkams stimuls," norāda Kovaļevska.

Par savu talantu un vokālajām spējām operdziedātāja saka: "Esmu laimīga, ka esmu piedzimusi kā soprāns, kā liriskais soprāns. Man ir iespēja dziedāt visskaistākās lomas un izdzīvot tēlus uz skatuves. Tā ir svētība."

Tomēr uz skatuves viņai būtiska ir ne tikai vokālā, bet arī aktieriskā meistarība: "Aktierisko tēlojumu nevar atdalīt no dziedājuma. Tie viens otru papildina. Tas vienmēr ir svarīgi, tie paralēli mijas."

Lai arī gatavošanās lomām ir laikietilpīgs un smags darbs, jo materiāls tiek apgūts, analizēts, pētīts, arī muzikālā sagatavošanās nebūt nav vienkārša, pēc padarītā darba operdziedātājai vienmēr esot gandarījuma sajūta: "Pēc tam ir liels gandarījums, kad viss izdodas, kad ir orķestris, tērpi, kolēģi - tā ir fantastiska sajūta. Mēs, mākslinieki, esam laimīgi cilvēki - būt uz skatuves un izpausties."

Panākumi uz pasaules skatuvēm Kovaļevskai nav nākuši veiksmes vai nejaušības rezultātā: "Lielā mērā tas ir darbs. Es esmu ticīgs cilvēks, tāpēc domāju, ka tas ir arī Dieva dots talants un uzdevums katram mums - atrast sevī talantu un to pilnveidot. Daudz kas notiek tā, kā Dievs to ir lēmis."

Kovaļevska ir iekarojusi daudzu pasaules operteātru skatuves: Metropoles opera Ņujorkā, Vīnes valsts opera, Londonas Karaliskā opera, Bavārijas Valsts opera. Nākamā sezona operdziedātāju vedīs uz vēl tālākām zemēm. "Ir paredzēts uzstāties gan Meksikā, gan arī Sidnejā, Austrālijā," atklāj Kovaļevska. Bet šajā vasarā Kovaļevsku skatītāji Latvijā varēs redzēt ne tikai koncertā "Dzimuši Rīgā", bet arī Siguldas opermūzikas svētkos.

"Siguldas operas svētki man ir īpaši tuvi un mīļi, esmu tur vairākkārt piedalījusies jau kopš saviem pirmajiem soļiem uz skatuves. Man ir milzīgs prieks tur atkal atgriezties šogad un dziedāt Mikaēlas lomu "Karmenā". Sigulda vienmēr ir svētki," uzsver Kovaļevska.

Latviešu izcilais soprāns atklāj, ka māju sajūta viņai ir Rīgā, bet atpūtas brīžos Maija Kovaļevska vislabprātāk dodas pie dabas: "Es esmu jūras cilvēks. Jūra mani pozitīvi uzlādē. Arī mežs. Man daba patīk. Cenšos izrauties pie dabas krūts. Latvija ir viena no skaistākajām, ja ne visskaistākā visā pasaulē."

Kā vēstīts, 6.jūlijā plkst. 22 Rīgā pie Latvijas Nacionālās operas notiks latviešu pasaules zvaigžņu koncerts "Dzimuši Rīgā", un tas tiešraidē būs klausām Latvijas Radio 3 "Klasika", Latvijas Radio 1, kā arī skatāms Latvijas Televīzijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti