Maijā gaidāms Andra Pogas pēdējais koncerts LNSO mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta statusā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Aprīlī un maijā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) noslēgs koncertsezonu ar trim krāšņiem tiešsaistes koncertiem, informēja orķestra pārstāvji. Tai skaitā 14. maijā uz skatuves kopā ar pianisti Elīnu Bērtiņu pēdējo reizi LNSO mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta statusā kāps Andris Poga.

30. aprīlī klausītājus priecēs pianists Reinis Zariņš un Lietuvas diriģents Modests Pitrens. Savukārt 21. maijā LNSO atkal tiksies ar krievu mūzikas leģendu — diriģentu Vladimiru Fedosejevu, viņiem pievienosies pianists Georgijs Osokins, mecosoprāns Oļesja Petrova un Valsts akadēmiskais koris “Latvija”.

“2020./2021. gada sezona LNSO, līdzīgi kā simfoniskajiem orķestriem visur pasaulē, bijusi izaicinoša. Bijām priecīgi, ka rudenī klausītājus izdevās satikt klātienē, tomēr sezonas lielākā daļa norisinājās “LNSO digitālās koncertzāles” formātā, dodot iespēju sasniegt sešos mēnešos ap astoņiem tūkstošiem skatītāju un ievērojamu skaitu Latvijas Radio 3 “Klasika” klausītāju. Gandrīz visus koncertus līdz šim esam piedāvājuši bez maksas, tomēr sezonas izskaņā, cerot uz skatītāju atbalstu, esam nolēmuši uz koncertiem pārdot ieejas kartes. Sezonu noslēgsim ar trim vērienīgiem simfoniskajiem koncertiem izcilu mākslinieku sniegumā. Īpaši priecīgi esam par iespēju sastapties ar leģendāro Krievijas maestro Vladimiru Fedosejevu, kuru ar LNSO saista sirsnīga draudzība un kopīgi iegūta Lielā mūzikas balva,” stāstīja LNSO direktore Indra Lūkina.

Pirmais koncerts būs skatāms 30. aprīlī pulksten 19.00, kad pianists Reinis Zariņš, lietuviešu diriģents Modests Pitrens un LNSO atskaņos LNSO sezonas rezidējošās komponistes Lindas Leimanes, kā arī Roberta Šūmaņa un Johannesa Brāmsa skaņdarbus. Koncerta diriģentam Modestam Pitrenam ir cieša saikne ar Latviju – no 2009. līdz 2014. gadam viņš bija Latvijas Nacionālās operas un baleta galvenais diriģents un vēlāk galvenais viesdiriģents. Iepriekšējo reizi Pitrens un LNSO kopīgi muzicēja pirms diviem gadiem.

14. maijā pulksten 19.00 skatītājus priecēs pianiste Elīna Bērtiņa un LNSO diriģenta Andra Pogas vadībā. Šis koncerts ir īpašs, jo pēc astoņu gadu ilgas sadarbības tas būs noslēdzošais koncerts Andrim Pogam orķestra mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta statusā. Koncertā skanēs Sergeja Prokofjeva Pirmais klavierkoncerts un Antona Bruknera Devītā simfonija.

“Astoņas sezonas LNSO galvenā diriģenta amatā vienmēr atcerēšos kā ļoti dinamisku laiku ar daudziem notikumiem, laimes un arī izaicinājumu brīžiem. Jebkurš orķestris ir radoša vienība, kur tradīcijas vienmēr nepieciešamas balansā ar attīstību, nebeidzamu tiekšanos pēc izcilības, un LNSO piemīt abi elementi. Esmu priecīgs un pateicīgs par šiem gadiem un, kaut arī sezonu un visu periodu noslēdzam ar koncertu attālināti, bez publikas koncertzālē, vēlu mūziķiem pēc iespējas drīzāk atkal satikties ar klātienes klausītājiem, kuri noteikti būs izslāpuši pēc īstas skaņas, simfoniska prieka!” sacīja Andris Poga.

To, kurš būs nākamais LNSO mākslinieciskais vadītājs, orķestris pagaidām neatklāj.

Runājot par koncerta programmu, diriģents norādīja: “Atskaņot Brukneru allaž ir izaicinājums, taču vienlaikus tas ir ārkārtīgs, pat pārcilvēcisks prieks. Tā nekad nav iešana pa vieglu, iestaigātu ceļu. Drīzāk tas, šķiet, līdzinās kosmosa izzināšanai – atbilžu meklēšanai uz mūžseniem, eksistenciāli svarīgiem jautājumiem par lietu kārtību. Bruknera Devītā ir viena no simfoniskā repertuāra augstākajām virsotnēm — Everests, kurā grūti kāpt, bet, ja izdevies tikt augšā, neapžilbt no saules spožuma.”

Savukārt 21. maijā pulksten 19.00 notiks atkalsatikšanās ar leģendāro diriģentu Vladimiru Fedosejevu, pianistu Georgiju Osokinu, mecosoprānu Oļesju Petrovu un Valsts akadēmisko kori “Latvija”. “88 gadus vecais Vladimirs Fedosejevs ir krievu simfoniskās diriģēšanas skolas vecmeistars, dzīva leģenda,” uzsvēra LNSO.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti