Magdalēnas baznīcā Tēlemaņa «Mesijas» pirmatskaņojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā 26. janvārī plkst. 20.30 baroka orķestris „Collegium Musicum Riga”, solisti Ilze Grēvele, Monta Martinsone, Rinalds Kandalincevs un diriģents Māris Kupčs aicina uz ievērojamā vācu komponista Georga Filipa Tēlemaņa (Georg Philipp Telemann, 1681-1767) "Mesijas" atskaņojumu.

Skaņdarbs ar nosaukumu „Mesija” ir sastopams divu 18. gadsimta nozīmīgāko komponistu - Georga Frīdriha Hendeļa un Georga Filipa Tēlemaņa - daiļradēs. Abu komponistu skaņdarbi ir stilistiski nesalīdzināmi un pat galēji atšķirīgi, kaut rakstīti teju vienā laikā. G. F. Hendeļa oratorija „Mesija” ar Bībeles tekstiem ir tipisks, barokāli spožs un pompozs skaņdarbs ar monumentāliem koru, solistu un orķestra skatiem. Pilnīgs pretstats - G. F. Tēlemaņa „Mesija” (Der Messias, TWV 6:4) ar tā laika jaunatklātā dzejas ģēnija Frīdriha Gotlība Klopstoka poēmas vārdiem, kas ar savu intīmo un ļoti personīgo skanējuma izteiksmes veidu vēsta par jaunu laikmetu, veidojot tiltu starp vācu “jūtīgā” (empfindsamkeit) un franču galantā stila iezīmēm.

Zīmīgi, ka arī Rīgas kultūras dzīve saistās ar šī skaņdarba atskaņošanu. Uz Tēlemaņa manuskripta titullapas ir rīdzinieka G. Poelchau atzīme, ka "Mesija" iegādāta 1834. gadā Rīgā, kas apliecina daudzos avotos minētos šī skaņdarba atskaņojumus Rīgā mazdēla Georga Mihaela Tēlemaņa vadībā. Guļot klusībā gandrīz 200 gadus, „Mesijas” partitūra 26. janvāra koncertā piedzīvos Latvijas pirmatskaņojumu kopš 19. gadsimta sākuma; šoreiz - diriģenta Māra Kupča vadībā. Koncertā būs iespēja dzirdēt arī Tēlemaņa koncertu traversflautai un blokflautai mi minorā (TWV 52:e1), kuru atskaņos baroka orķestra „Collegium Musicum Riga” solistes Kristīne Stumbure un Ieva Nīmane.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti